Torquay

A devoni partoknál, Nagy-Britannia dél-nyugati részén található a szigetország egyik legfelkapottabb üdülőhelye. Az angolok már az 1900-as évek eleje óta előszeretettel járnak ide pihenni, a viktoriánus korabeli arisztokrácia nyomán járva Torquay még ma is őrzi finom eleganciáját. Enyhe éghajlata, homokos strandjai, tengerparti panorámája mindenkit megérint.

A vasút kiépülésével virradt fel a turizmus hajnala Torquay-ban, ahova az első látogatók főként a friss tengeri levegő gyógyhatásai miatt érkeztek. A hely azonban magával ragadta a turistákat és ennek következménye a tengerre néző domboldalak fehér villákkal való villámgyors beépülése lett. A korábbi álmos halászfalu egy ragyogó és reményteli jövő elé néző kisváros képében született újjá. Pálmafákkal szegélyezett tengerparti sétányát elnézve nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy a Földközi-tenger vidékén érezzük magunkat – Torquay-t gyakran hasonlítják a franciaországi Montpellier-hez.

35 km hosszú tengerpartja fantasztikus adottságokkal áll a strandolók, a búvárok, a szörfösök, a horgászok és a túrázók rendelkezésére. Érdekes módon azonban a turisták jelentős része már nem is kifejezetten a tenger, hanem más látnivalók miatt utazik ide. Torquay egyik legnépszerűbb nevezetessége a Kents-barlang, melynek hihetetlen geológiai és régészeti gazdagsága évszázadok óta képes meglepni a kutatókat. A barlang feltárása a dokumentumok szerint már 1571-ben elkezdődött, európai viszonylatban is a legkorábbi nyomait találták itt az embernek. A gyerekek kedvence Cavog, a barlanglakó, de mindenki más is élvezni fogja a kissé kísérteties hangulatot és a szórakoztató idegenvezetést.

Torre apátságTorquay legrégebbi épülete az 1196 óta álló Torre apátság, mely a környék vallási és oktatási központjának szerepét töltötte be. A premontreiek alapították, akik nagyon szerény életmódot folytattak, miközben hatalmas vagyonra tettek szert a környékbeliektől beszedett adókból és terményekből. Az évszázadok során a kanonokok mellett arisztokraták és a haditengerészet tisztjei is szép számmal fordultak meg. Ma elsősorban a művészet iránt érdeklődő látogatók keresik fel a néhány évvel ezelőtt felújított apátságot, ahol egész Devon egyik legnagyobb gyűjteményét lehet megnézni.
A Babbacombe Modell Falu Torquay kiemelkedő látnivalója, mely hosszú órákig képes lekötni nemcsak a gyerekek, de éppúgy a felnőttek figyelmét is. Utazást tehetünk egy miniatűr világba, ahol a nyüzsgő mindennapi élet valamennyi részletét élethűen, csak éppen kicsiben láthatjuk. Kis épületek, kis emberek, kis járművek elevenítik meg Anglia múltját és jelenét, nem nélkülözve az öniróniát sem. Érdemes úgy időzíteni a látogatást, hogy este, kivilágítva is megnézhessük a falut, ami ilyenkor talán még szebb látványt nyújt.
Torquay-től néhány kilométerre találjuk az igazi angol falu prototípusát. A 16. századi Cockington maga a vidéki idill, ami napjainkban leginkább egy skanzenre hasonlít, kézművesekkel és szuvenírboltokkal. Heti 7 napon át várja a látogatókat, akiknek a belépés ingyenes. Cockington népszerű rendezvény- és esküvői helyszín, festői környezete, mesébe illő kőházai, normann temploma, Rózsakertje és hagyományos ételei messze viszik a kis falu jóhírét.

Torquay strandHosszú partvonala Torquay szimbóluma, ahol több mint 20 strand várja a víz és a napfény szerelmeseit. A város szinte már hagyományosan a szörfösök fellegvárának számít, ezt jelzi a számtalan üzlet, illetve műhely, ahol a sporthoz való eszközöket, kiegészítőket készítik és árusítják. A kikötőt a világ minden tájáról érkezett jachtok töltik meg, a Torquay körüli vizek nemcsak számukra, de a vitorlázóknak is paradicsomi körülményeket biztosítanak. A Living Coast a Beacon-öbölben található tengerparti állatkert, ami elsősorban a tengeri emlősökre és azok megmentésére specializálódott. Természetes élőhelyükön lehet megfigyelni az állatok viselkedését, láthatunk fókákat, pingvineket is.
Torquay-ben rengeteg szálloda, étterem, kávézó és egy kemping is várja a látogatókat, a szolgáltatások és a szállások színvonala között mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelőt.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here