Kezdőlap Ausztria Ausztria legnépszerűbb nyári úti céljai

Ausztria legnépszerűbb nyári úti céljai

0

Annak ellenére, hogy Ausztriának nincsenek ragyogó tengerpartjai, sem pálmafás sétányai vagy mediterrán klímája, mégis tökéletes választás a nyaraláshoz. Egyre többen keresik a szokványos vakációk helyett a nyaralásnak a hegyvidéki változatát, amihez az osztrák tájaknál alkalmasabbat keresve sem találunk. A mesebeli alpesi falvak, a hagyományos életritmus és a gyönyörű vidékeket átszelő túraútvonalak nagy vonzerővel bírnak, alaposan átrendezik az osztrák helyek népszerűségi toplistáját a téli hónapokhoz képest. Természetesen a főváros egész évben a turisták kedvence, de sok települést az utazók kifejezetten nyáron részesítenek előnyben.

Bécs

Nyaranta több mint 1 millió külföldi turista keresi fel az 1,7 millió lakosú osztrák fővárost. Bécset szépsége és látnivalói szempontjából együtt emlegetik Rómával, Londonnal, Prágával, Párizssal és Budapesttel, nem csoda hát, ha a turisták nem tudnak neki ellenállni. Bécs történelmi központját övezi a 19. századi körút, a Ringstrasse, ahol pompás épületek sorakoznak egymás mellett. Bécs régi belvárosa önmagáért beszél, annyi itt a nevezetesség, hogy meggondolatlanság lenne a leghíresebb műemlékeket mutató térkép nélkül nekivágni a városnézésnek. Ez egyben Ausztria legfontosabb adminisztratív, politikai és bizonyos mértékig gazdasági központja is. Itt található a Parlament, a Városháza és számos más fontos hivatali épület. Bécs belvárosának ékköve a Hofburg császári palota a Spanyol Lovasiskolával, a Kincstárral, a Nemzeti Könyvtárral. Nyaranta a várost nyugati oldalról koszorúzó Bécsi Erdőt is érdemes felkeresni.

Salzburg

Mágnesként vonzza a turistákat, közel félmillió külföldi érkezik nyáron a városba. Ezekben a hónapokban Salzburg központja olyan, mint egy nyüzsgő hangyaboly, különösen az óváros, mely a világörökségi státuszt is magáénak mondhatja. Szép állapotban megőrzött barokk épületei fantasztikus hangulatot teremtenek, ehhez foghatót egész Európában nem találni. Salzburg katedrálisa, Hohensalzburg vára és a háttérben az Alpok északi szélének lejtői mintha csak a festővászonról keltek volna életre. Tucatnyi barokk templom, kolostorok, apátsági épületek, a Mirabel palota és annak gyönyörű kertjei, több mint egy tucat kastély és palota gondoskodik arról, hogy napfényes időben legyen mivel tölteni a városnézésre szánt időt.

St. Kanzian

Nyaranta az osztrák turistákon kívül nagyjából félmillió, más országból érkezett utazó dönt a Klopeiner See partján fekvő település mellett. Karintia egyik legnépszerűbb vakációs úti célja St. Kanzian és egyben Ausztria egyik leglátogatottabb városa is. Akik az osztrák vidékek bájából szeretnének ízelítőt kapni, boldogan fogják eltölteni itt a napokat. A kb. 4500 lakosú St. Kanzian közelében három tó is található, a Klopeiner, a Turnersee és a Kleinsee, mindháromnak a Georgiberg hegy ad lenyűgöző keretet. A gyönyörű tájaktól eltekintve St. Kanziannak nagy vonzerőt ad gazdag történelmi és kulturális múltja is. A mai modern város környékén a neolitikum idején virágzó hallstatti kultúrához kapcsolódó sírokat találtak, a leletek i.e. 900-300. közti időszakból valók. St. Kanzian 1866-ban kapott városi jogokat, nagyjából ezzel egy időben kezdett Karintia az osztrák arisztokraták kedvelt úti céljává válni. A Klopeiner See partján szívesen töltötték pihenésüket, annál is inkább, mivel ez Ausztria legmelegebb vizű tava. A tó környéke hamar Ausztria legkedveltebb nyári üdülőhelye lett és a II. világháború után az idegenforgalom még nagyobb méreteket öltött. St. Kanzian méreteihez képest látnivalókban gazdag település, környékén számos szép kis falu fekszik, a tavakhoz, hegyekhez kirándulásokat lehet tenni.

Villach

Közel negyedmillió külföldi turistát fogad a nyári hónapokban Villach, mely népszerűségét tekintve Karintia fővárosán, a jóval nagyobb Klagenfurton is túltesz. Világraszóló látnivalója ugyan nincs a városnak, de atmoszférája és pezsgése annál magával ragadóbb. Kikapcsolódni kitűnő gyógyfürdőjében lehet és Villach környékén túrázva pedig Karintia legszebb tájait lehet felfedezni. Nyáron a város különösen élénk, a fesztiválok, kosztümös felvonulások, hagyományőrző karneválok egymást követik az eseménynaptárban. A legnagyobb rendezvényre augusztus első hétvégéjén kerül sor a Villacher Kirtag keretében. A népviselet, a népzene és a néptánc játsszák a főszerepet a mulatságon, aminek elsődleges célja, hogy erősítse a kapcsolatot Karintia és Olaszország, valamint Szlovénia között.

Innsbruck

Átlagosan 200 ezer külföldi keresi fel a várost nyaranta, hogy átérezze azt a különleges hangulatot, ami a városi atmoszféra és a természet közvetlen közelsége alkot. Innsbruck Tirol fővárosa, melynek természetes felhőkarcolói a Nordkette Alpok csúcsai. Gyönyörű óvárosától egy ugrásnyira már tehenek kolompolnak vidáman az alpesi legelőkön, ez a sokoldalúság a város legnagyobb “fegyvere” az idegenforgalom tekintetében. Innsbruck büszkesége a középkorban kiépült óváros, tele 15-17. századi épületekkel. A város környékén is bőven akad látnivaló, többek közt Innsbruck közelében áll Ausztria legszebb reneszánsz palotája, az Ambras is.

Zell am See

A város századfordulós atmoszférája nyáron kb. 100 ezer külföldi turistát csábít a városba. Ha csak egyetlen osztrák várost tervezünk alaposabban felfedezni, Zell am See azért is jó választás, mert talán sehol másutt nem kaphatunk olyan átfogó ízelítőt Ausztria látnivalóiból, mint itt. A kisváros a hegyek szívében fekszik, a Zeller See partján, óvárosa pedig legalább annyira szép, mint Zell am See környéke. Ausztria egyik legszebb települése ez, ahol éppúgy megfordulnak az amerikai családok, mint a fényűzéshez szokott szaúdi hercegek – úgy is mondják, Zell am See az osztrák álom szinonimája. 10 km hosszú tóparti sétánya a város legszebb része, a tavon kirándulóhajók közlekednek, Zell am See északi részén pedig a strand található. Fürödni lehet a tóban, de szabadtéri medence is van óriáscsúszdákkal.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version