AnitkabirTörökország fővárosa, egyben második legnagyobb városa Ankara, mely a turisták által legkedveltebb török úticélhoz, Isztambulhoz képest merőben más élményeket tartogat. Ankara sokkal inkább kötődik Anatóliához és Ázsiához, míg Isztambul egyre jobban hasonlít a nyugati nagyvárosokhoz. Ankara a turisztikai látványosságok lenyűgöző választékával várja az utazókat.

A Citadella falain belül több ezer éves történelmével és feltűnő, változatos építészeti stílusaival bűvöl el. Új negyede pedig tele van szállodákkal, üzletekkel, éttermekkel, ezzel tökéletes helyszínt nyújtva a városi korzózáshoz.

Ankara legnépszerűbb látnivalója a Török Köztársaság alapítójának és első miniszterelnökének, Mustafa Kemal Atatürknek 1944-ben alapított mauzóleuma, az Anitkabir. Atatürk tette meg Ankarát Törökország fővárosává 1923-ban, ezért gyakran Atatürk városaként is emlegetik. Az ősi és a modern építészet kevert stílusjegyeit láthatjuk a monumentális, de impozáns épületen, mely egy domb tetején, a városra letekintve kapott helyet. A múzeumban Atatürk személyes tárgyait is bemutatják, fegyvereket, ruhákat, ékszerekkel kirakott kardokat és tőröket is láthatunk.
Egy harmadik századi római fürdőkomplexum romajait is megnézhetjük, ha Ankarában járunk. 1937-1944 között tárták fel a területet, majd nyitották meg a nagyközönség előtt, mint egy szabadtéri múzeumot. Tisztán látni a fürdő egyes részeit, így a fűtőrendszereket, a meleg szobát és az öltözőt is.

Augustus templomaAnkara legfontosabb római kori emléke Augustus temploma, másnéven a Római templom, mely i.e. 20-25-ben épült. Falán található a híres Monumentum Ancyranum, egy felirat, mely Augustus császár tetteinek nagyságára emlékeztet. A legépebben megmaradt példány ez az ankarai templom falán. Az épületet a 2. században felújították, de az azóta eltelt majdnem 2000 esztendő alatt az időjárás és a szeizmikus tevékenységek folytán a templom annyira súlyos károkat szenvedett, hogy belül ma már nem látogatható, csupán kívülről lehet körbejárni. Az épület helyreállítására már készítik a terveket.

A Citadella, törökül Hisar a város bármely pontjáról jól látszik. Itt jött létre az ősi Ankara a hettita időkben, mintegy 3000 évvel ezelőtt. A ma látható külső falak 800 körül, míg a belsők 600 táján készülhettek. A falakon belépve mintha több évszázadot ugrottunk volna vissza az időben. Szinte nyoma sincs annak, hogy Törökország fővárosában járunk, ugyanis a Citadellán belül egy hamisítatlan török falu látképe fogadja a látogatókat. Mecseteket, hangulatos kávézókat és éttermeket is találunk itt.

Atakule

Az 1987-1989 között épített Atakule az egyik legnépszerűbb hely Ankarában. A 125 m magas torony a városközpontban áll, tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik Ankarára. A torony felső részén nyitott terasz és egy forgó étterem várja a vendégeket, mely 360 fokban fordul el egy óra alatt. Alul bevásárlóközpontot és több szabadtéri éttermet találunk.

Ankara legtöbb látnivalója viszonylag egymáshoz közel található. Ha jól megszervezzük a városnézést, nem tart sokáig felfedezni a legszebb helyeket. Ankarába ellátogatni tehát néhány napra is érdemes.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here