Kezdőlap Anglia Anglia szívében: Cirencester

Anglia szívében: Cirencester

0

Cirencester vagy ahogyan sokszor nevezik, Cotswolds fővárosa, a római időkben Anglia legnagyobb települése volt. Az egykori Corinium Dobunnorum ma 18.000 ember otthona és központi települése a környéknek. A középkorban a gyapjú révén szerzett nagy vagyont és jelentőséget magának a kereskedelemben, napjainkban is nyüzsgő vásárváros, melynek antik és kézműves piacai valódi turista attrakciónak számítanak.

Cirencester Anglia egyik rejtett gyöngyszeme, a helybeliek legnagyobb örömére. Ők egyáltalán nem bánják, hogy a szomszédos Cheltenham, ahol szinte naponta követik egymást a felvonulások és fesztiválok, már jó két évtizede lekörözte őket a turisták számát tekintve. A látogatók valóban nem tapossák egymást Cirencester utcáin, megőrizve annak hagyományos jellegét.
A római emlékek még ma is több helyütt láthatók a településen, illetve annak környékén. Legértékesebb közülük a római amfiteátrum, ami Cirencestertől nyugatra található. Ez az egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori színház Nagy-Britanniában. Építésének idejét a 2. századra teszik, összesen 8000 néző befogására volt képes. A rómaiak nyomát megtaláljuk a Corinium Múzeumban is. Az őskortól kezdve a 19. század végéig követhetjük nyomon a város és környékének történelmét a műtárgyakon és az interaktív kiállításokon keresztül. A többszörös díjnyertes múzeum az ország egyik leggazdagabb római kori gyűjteménnyel büszkélkedhet, Cirencester kihagyhatatlan látnivalója.

Cotswolds egyik legszebb, gyapjúkereskedők pénzéből épült temploma a cirencesteri Keresztelő Szent János templom, mely a piactéren áll. Az 1500-as évekből származó templomot nemcsak vallási eseményekre, de kórus koncertek és számos más rendezvény helyszíneként is használják. Mögötte fekszenek az 1176-ban, II. Henrik jelenlétében felszentelt és 1539-ben lerombolt apátság romjai. Körülöttük hatalmas zöld terület, egy tó és a római városfal néhány szakasza látható. Ide, valamint a Cirencester parkba rengetegen járnak pihenni hétvégente. A 4,8 km széles és 8 km hosszú parkban álló épületet fegyverraktárként és laktanyaként is ismerik a környékbeliek. Az egykor grófi tulajdonban lévő, barokk stílusú park ma szabadon látogatható, nemcsak gyalog, de méreteinél fogva akár lóháton is bejárható. A parkon belül található a lovaspólópálya, mely Anglia legrégebbi alapítású, 1894-es lovaspóló klubjához tartozik. Nyáron a cirencesteri kirándulás csak úgy lehet teljes, ha megnézünk egy mérkőzést, hiszen ez is a helyi tradíciók része.

Cirencester épületei közül figyelmet érdemel a régi kórház, mely 1875-től kezdve működött. Egyszerre 100 beteget tudtak ellátni itt, míg 1913-ban be nem zárták. Az eredeti, fekete-fehér fagerendás homlokzat 1873-ban készült, a későbbiekben az épületet többször is kibővítették. Cirencester legrégebbi épülete szintén egy kórház volt, melyet 1483-ban építettek. A középkori ház a jellegzetes, durva cotswolds-i kőből épült és folyamatosan lakott volt, a híres angol lelkész, a metodista mozgalom megalapítója, John Wesley is prédikált itt 1787-ben.

Cirencester egyik érdekessége a világ legmagasabb tiszafa sövénye, amit 1720-ban építettek. Ez választja el a belvárost a parktól, a sövény a város büszkesége, minden júliusban feldíszítik.
A városban működik az ország egyi legrégebbi és legérdekesebb pisztráng tenyészete. 1902-ben alapították és azóta is folyamatosan folyik a munka ezen a farmon, amit 1965 óta lehet látogatni. Az érdeklődők mindent megtudhatnak a pisztrángokról, a tenyésztésükről, nevelésükről és telepítésükről. A farmon természetesen horgászni is lehet, de szuvenírbolt, játszótér, kerékpárkölcsönző és természetesen étterem is várja a látogatókat. A környék egyik legérdekesebb múzeuma a Bristol repülőgép múzeum. A repülés és az ahhoz kapcsolódó eszközök fejlődésének évszázados történetét mutatja be lenyűgöző kiállítás keretében.

Cirencester utcáin a vásárlás igazi öröm. Az ezerféle, finom és minőségi termékeket árusító üzletek történelmi épületekben foglalnak helyet és a macskaköves utcákat szegélyezik. A kézműves tárgyaktól az antikvitásokon át egészen a legnevesebb márkákig lehet keresgélni a szemet gyönyörködtető kínálatban.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version