Kezdőlap Anglia 7 mesébe illő vár és kastély Angliában

7 mesébe illő vár és kastély Angliában

0

Ha valaki elindul felfedezni Angliát, szinte teljességgel kizárt, hogy ne fusson bele egy csodálatos, gyakran mesébe illően szép várba vagy kastélyba. Angliát méltán hívhatnánk a kastélyok és várak országának is, hiszen számtalan szebbnél szebb ilyen épület tarkítja a vidéket. Találhatók itt régi korok várai, melyek közül néhány már inkább csak várrom, de vannak igazán jó állapotban megmaradtak is, valamint fényűző kastélyokból sincs hiány a szigetországban. Ezek mind-mind a régmúltról mesélnek, a letűnt korokról és évszázadokról, melyekbe csupán a könyvek és dokumentumfilmek által nyerhetünk betekintést. Továbbá természetesen azáltal, ha ellátogatunk egy-egy olyan kastélyba, amelyek már jó néhány évszázadot megéltek.

Lássuk, melyek ezek közül a legszebbek!

1. Arundel Castle

Ez a Nyugat-Sussex-beli vár, közel ezer éves történelmével, igen sokat tudna mesélni a múltról, a közép-és újkorról, azok eseményeiről, ugyanis a vár a 11. század közepén épült, és Arundel grófja építtette. Az építés Hitvalló Eduárd uralkodása alatt kezdődött. Az említendő hét kastély és vár közül ez a legrégebbi, épp ezért a ma odalátogatók nem is az eredeti állapotában csodálhatják meg, mert az angol polgárháború alatt a kastély megrongálódott, és a 18-19. században építették újjá. A vár egyik érdekessége, hogy maga Viktória királynő is megszállt itt férjével, Albert herceggel néhány napot, és látogatásukra való tekintettel különleges bútorokat csináltattak mind a hálószobába, mind a könyvtárba. Másik érdekes tény a várról, hogy az épület az első angol vidéki épületek között volt, ahol bevezették az elektromosságot és a központi fűtést.

2. Skipton Castle

A cikkben említendő várak és kastélyok közül a második legrégebben épültnek az észak-angliai Skipton városa ad otthont. A vár 1090-ben épült, és egyike azon középkori váraknak Angliában, amelyek leginkább megmaradtak eredeti formájukban és állapotukban az utókor számára. A várat a középkorban erődként használták, vastag, erőteljes falai és bástyái megbízható védelmet jelentettek a megszállókkal szemben. Az odalátogatóknak érdemes lehet megtekinteni a bankett termet, ahol a társasági élet zajlott, illetve ahol a Lord és a Lady étkezett. Mindemellett persze számos helyet érdemes megtekinteni a váron belül, a fáradt látogatók pedig megpihenhetnek a teaszobában vagy a várkertben.

3. St. Michael’s Mount

Habár a neve alapján nem is gondolnánk, hogy várról van szó, a 12-13. században épült vár Anglia egyik legszebbjeként van számon tartva. A szóban forgó épület Anglia dél-nyugati csücskében található a Mount’s öbölben, egy kicsiny szigeten, melyre egy keskeny, tengervíz ölelte út vezet át. A vár kinézetében, más középkori várakhoz hasonlóan, erődre hasonlít, a bástyáknak és a vastag kőfalaknak köszönhetően. A sziget és a vár igazán nem mindennapi látvány, különösen a szárazföldről nézve. Ahogy a zöld hegy kiemelkedik az öböl vizéből a csúcsán magasodó várral, minden földi lény aprónak és védtelennek érezheti magát a természet erejével szemben.

4. Bodiam Castle

A Kelet-Sussex-ben található vár 1385-ben épült, és valóban különleges várnak tekinthető, ugyanis az erődszerű építmény egy tó közepén áll. A látogatás alatt érdemes körbesétálni a tavat, mert csodálatos kilátás nyílik a várra mind a négy égtáj felől. Mivel a tó és a vár erdei környezetben található, talán ősszel a legérdemesebb ellátogatni ide, akkor láthatjuk legszebb pompájában a tájat, hiszen a színes erdő, a hulló falevelek, és a tó vizén gyönyörűen tükröződő vár teszik igazán mesebelivé a helyet. A szép látványon túl pedig az őszi programok miatt is érdemes az évnek ezen részében felkeresni ezt a látványosságot, mert például Halloween környékén a rettegést kedvelő felnőttek kísértettörténeteket is hallgathatnak a kastélyban, melyeket Bodiam legidősebb lakosai mesélnek el.

5. Chatsworth-ház

A fényűző Chatsworth-ház egy magántulajdonban lévő kastély a közép-angliai Derbyshire-ben. A kívül-belül káprázatos épületet 1687-ben kezdték építeni, de építése elhúzódott, később is építettek hozzá új szárnyakat, valamint arra is volt példa, hogy újjáépítették az épületet. A barokk stílushoz híven a kastély rendkívül díszes, belül freskókkal díszített. A kastélypark is lenyűgöző, hatalmas, számtalan szobor található benne, valamint van saját tava és szökőkútja is. Az épület akár ismerős is lehet egyeseknek, hiszen a Büszkeség és balítélet 2005-ös adaptációjában az egyik helyszínként ez a kastély szolgált a forgatás során. Emellett a különlegesség mellett számos lehetőséget is kínál a kastély, például népszerű esküvői helyszín, valamint évről-évre rendeznek halloween-i, karácsonyi programokat is.

6. Castle Howard

Az 1699 és 1712 között épült Castle Howard több szempontból is különleges. Ugyanis az Észak-Yorkshire-ben található épület egyike a leggrandiózusabb brit magánrezidenciáknak, ami érthető is, hiszen már külsejének díszessége is felülmúl sok más kastélyt nem csak Angliában, de szerte a világon is, valamint a kastélyt körülvevő környezet is ámulatba ejtő: a zöldellő dombok és a kastélykert, benne szökőkúttal, sétára csábítják az odalátogatókat. Másik érdekesség, hogy habár a nevében benne van a „castle” szó, nem olyan épület ez, melyet az angolban castle-nek szoktak hívni, ez az épület soha nem látott el katonai funkciót, nem úgy, mint más castle-nek nevezett építmények.

7. Blenheim Palace

A közép-angliai Oxfordshire-ben található kastélyt 1705 és 1722 között építtették, méghozzá annak dicsőségére, hogy legyőzték a franciákat a spanyol örökösödési háborúban. Ehhez mérten a kastély és a kastélypark is igazán dicsőségesre sikerült, sőt talán azt is kimondhatjuk, hogy az itt említett kastélyok közül ennek van a legmesebelibb környezete. Az idelátogatók gyönyörködhetnek a csodálatos, francia mintára épített kertben, a tóban, melyet úszkáló hattyúk tesznek még hangulatosabbá, a birtokot körülfonó Glyme folyóban és a pompásan zöldellő erdőkben.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version