Kezdőlap Anglia Stratford-upon-Avon: ahol Shakespeare született

Stratford-upon-Avon: ahol Shakespeare született

0

Aligha akad olyan ember manapság, aki még nem találkozott William Shakespeare nevével. Ő az az író, akivel már az általános iskolában megismerkedhetnek a tanulók. Nem véletlen, hisz Shakespeare nem csak az angol irodalom, hanem a világirodalom kiemelkedő alakja is, aki a közép-angliai kisvárosban, Stratford-upon-Avon-ben született. Manapság itt minden Shakespeare-ről szól: a város központi látnivalói mind a híres drámaíróhoz kapcsolódnak, az odalátogatók megismerkedhetnek az életével, történetével, mindezt izgalmas programok és lehetőségek keretében. Ismerjünk meg ezek közül azokat, melyek a legizgalmasabbak lehetnek, és a legnagyobb élményt nyújthatják a városba látogatók számára!

Shakespeare szülőháza

Az egyik leglátogatottabb hely a városban a ház, amelyben a drámaíró született, ahol gyermekkorát, illetve házas életének első öt évét töltötte Anne Hathaway társaságában. A ház már 250 éve fogadja a kíváncsi látogatókat, és valóságos szentély Shakespeare imádóinak. Továbbá sok idelátogató általánosságban is az angol irodalom szerelmese, és ők szinte kötelességüknek érzik, hogy ellátogassanak a kultikus irodalmi alak szülőházába. Már csak azért is, mert azon túl, hogy itt született a csodálatos Rómeó és Júlia írója, számos más híres író is megfordult a házban, olyanok, mint Walter Scott, Charles Dickens vagy John Keats.

Mary Arden’s Farm

Mary Arden Shakespeare édesanyjaként vált ismertté, a Mary Arden’s Farm az ő otthona, ahol gyermekéveit töltötte. A házba belépve valóságos időutazásban lehet része a látogatóknak. Egy csapásra lehetnek újra az 1570-es években, belecsöppenve egy valódi Tudor-kori farm életébe, ahol a hangok, az illatok, a látnivalók mind-mind egy letűnt kort idéznek. Az idelátogatók belepillanthatnak a 16. századbeli hétköznapokba, megláthatják hogyan vezették akkor a háztartást, hogyan éltek akkoriban az emberek.

Anne Hathaways Cottage

Ha Shakespeare feleségének gyermekkori otthonára vagyunk kíváncsiak, akkor azt Stratford-upon-Avon-ön kívül kell keresnünk, de mindössze csak egy mérföldet, azaz nem egészen két kilométert kell megtennünk a városból kifelé, hogy megérkezzünk Shottery-be. A Hathaway-rezidencia évszázadok óta zarándokok és látogatók célpontja. A fiatal William itt udvarolt Anne-nek, és részben ezért sokan úgy tartják, hogy ez a kis nádtetős ház a legromantikusabb ház egész Angliában. 1892-ig a Hathaway család leszármazottainak birtokában volt, és a mai napig is találhatók benne eredeti, igazi ritkaságnak számító bútordarabok, mint például a tölgyfaágy, amelyet maguk a Hathaway-ek használtak. A ház gyönyörű kerttel rendelkezik, melyben burjánzó bokrok és virágok hívogatják a látogatókat. A természetimádóknak pedig nem csak emiatt érdemes a Cottage-ba ellátogatniuk, hanem azért is, mert a városból idevezető gyalogút is páratlan élményt kínál.

Holy Trinity Church

Nem hiába szól az egész város Shakespeare-ről, hiszen életének kezdete és vége is a városhoz köthető. Ennek megfelelően pedig nem csak szülőháza tekinthető meg itt, hanem a sírja is. A magyarul Szentháromság-templomnak fordítható Holy Trinity Church ad otthont a drámaíró sírjának, valamint felesége földi maradványai is itt találhatók. A templom az Avon folyó partján áll és Anglia egyik legszebb plébániatemplomaként tartják számon.

Tudor World Ghost Tour

Kíváncsi vagy a letűnt Tudor-korra, és szeretnél róla többet tudni? Esetleg mindezt egy izgalmas, kísérteties környezetben tennéd? Ha igen, akkor a Tudor World Rád vár, hiszen itt minden este indítanak olyan túrákat, ahol beöltözött vezetők vezetik végig a csoportot az ősi épületek félhomályos folyosóin… mindezt csupán egyetlen lámpás fényének kíséretében.

Shakespeare’s Walking Tour

Ha nem csak önállóan szeretnél végigbarangolni Stratfordon, ha kíváncsi vagy érdekes történetekre Shakespeare-t és a várost illetően, ez a sétatúra Neked való. Gyakorlatilag ez a fent említette Ghost Tour párja, melyben nem kell a látogatóknak a rettegéstől tartaniuk, de ugyanúgy megtudhatnak ritka és új információkat a híres drámaíró szerelmi életéről, a tragédiákról, és, hogy mik inspirálták őt az írásban.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version