Kezdőlap Amerikai Egyesült Államok A vörös sziklák városa: Sedona

A vörös sziklák városa: Sedona

0

Az arizónai Sedona nagyon látványos, egyben spirituális hely, sokak szerint az egyik szent helye a világnak. Szemet kápráztató vörös színű sziklaképződmények közé befészkelődve fekszik egy 25 km hosszú szurdok déli végén, mely az Oak Creek kanyon részét képezi. Művészek, gyógyítók, lelki feltöltődésre vágyók tömegével látogatják. Sokan állítják, Sedona a Föld energiáját adó örvények központja, ez a miszticizmus pedig párosulva a természet szépségével igazi turista mágnessé teszi a várost. Egy sor természetgyógyász él itt, de azok sem fognak hiányt szenvedni, akik az aktív kikapcsolódást keresve választják Sedonat úti célnak.

A legtöbb turista kifejezetten a természeti látnivalók miatt jön Sedonaba. Csodás lehetőségeket tartogat a gyalogos és kerékpáros túrákhoz, számos útvonal szeli át hegyes tájait, nem szűkölködve felejthetetlen panorámákban sem. A vidék felfedezésnek legnépszerűbb módja újabban a dzsipes túra, ami garantálja a kalandot. Mind többen érkeznek UFO megfigyelésre és sokan ugranak át színesíteni a phoenixi városnézést is. Akik kifejezetten Sedonat szeretnék alaposabban megismerni, több napra tervezzenek, mert bőven van itt látni- és tennivaló.

Katedrális Szikla

Sedona sokat fotózott helyei közül is a Katedrális Szikla viszi a pálmát. Ez a város leginspirálóbb helyszíne, amit számos pontról meg lehet csodálni. A legtöbben a Red Rockról tekintenek le, ahonnan le is lehet gyalogolni egészen az Oak Creek nyugodt vizeinek partjához. A Katedrális Szikla meghódítása csak a gyakorlottaknak ajánlott és a nyári hónapokban különösen veszélyes a forróság miatt.

Szent Kereszt kápolna

Egyedülálló építmény ez egy szikla kiszögellésen állva. 1956-ban készült el, de Marguerite Brunswig Stadue, Frank Lloyd Wright egyik tanítványa már az 1930-as években megtervezte. A kis kápolna Sedona egyik szimbolikus épülete, közel 30 m magas keresztje és masszív üvegablakai teszik jellegzetessé. Belsejében egykor egy stilizált feszület volt látható, amit vitatható ábrázolási módja miatt eltávolítottak és végül megsemmisítettek. A Szent Kereszt Kápolna sokak számára a megnyugvás és a meditáció helye a városban.

Oak Creek kanyon

A piros, a sárga és a fehér árnyalataiban tündöklő, drámai sziklaalakzatok, meredek sziklafalak és erdők alkotják ezt a látványos tájat, mely különösen szép arcát mutatja ősszel. Szerpentinek, meredek utak nehezítik útjain a közlekedést, sötétedés után nem ajánlott errefelé autózni. Az Oak Creek kanyon a Coconino Nemzeti Erdőség részét képezi, benne lehetőség van túrázni, kempingezni, akár több napot is eltölteni.

Palatki romok

A Palatki Örökségi Helyszín egy szép állapotban megőrződött romterület, egyike a területen egykor létezett sinagua indián falvaknak. Az indiánok kb. 800 évvel ezelőtt éltek itt, de a sziklarajzok azt mutatják, hogy más kultúrák már 3-5000 évvel korábban is lakták a területet. A helyszínen két túraútvonal fut, ezek barlanglakásokhoz vezetnek. Innen rövid autóútra található egy másik érdekes terület, a Honaki barlanglakások, melyekben 1130-1280. között éltek. Eredetileg 60 szoba volt kialakítva a sziklafalakban, melyek nagyon pontosan szemléltetik a sinagua indiánok építészetét, a falakon lévő rajzok pedig művészetüket. A vidéket megszentelt földnek tartják.

Tlaquepaque Művészeti és Kézműves Falu

Egy tipikus mexikói falut építettek fel Sedona városában kézműves műhelyekkel, művészeti galériákkal és éttermekkel. Az ötlet az 1970-es években merült fel, akkor született meg a szándék egy művészeti közösség létrehozására. A falu látványa meglehetősen egyedi a köves utcákkal, az emeletes, spanyol stílusú épületekkel, az árkádokkal és a szökőkutakkal. A kis üzletekben festményeket, ékszereket, kerámiákat, üvegtárgyakat, szobrokat lehet vásárolni.

Sedona Örökségi Múzeum

Sedona egykor élt családjainak öröksége képezi az alapját a régi városiak életét bemutató múzeumnak. Rajta keresztül megismerhetjük a korai telepesek világát, a korabeli háztartásokat, a cowboyok életét és ehhez kapcsolódóan a western filmek világát is. A múzeum kertjében alma- és barackfák teremnek, a kinti istállóban pedig hagyományos szerszámokat, mezőgazdasági eszközöket, munkagépeket lehet megnézni.

Tuzigoot Nemzeti Műemlék

A hagyományos indián falu a sinagua indiánok fénykorába enged betekintést, láthatjuk, milyen épületekben éltek itt a 12-14. században. A kb. 150 embernek otthont adó épületkomplexum néhol három emeletes volt és összesen 70 szobát foglalt magában. A területre ellátogatók ma jobbára romokat találnak, az épületek alapjait, egyetlen szoba kivételével, amit korhűen helyreállítottak. A vidéket túraútvonalak sűrű hálózata fedi le.

Red Rock Állami Park

Kb. 10 perces autóútra Sedona városától található az állami park, mely a természeti és kulturális örökséget tárja a látogatók elé. A 115 hektáros terület magában foglalja az Oak Creek kanyon egy részét, számos hegyet és egy látogatóközpontot, ahol Sedona vidékének gazdag állat- és növényvilágát is megismerhetik a kirándulók, mégpedig interaktív, valamennyi korosztály számára érdekes kiállításokon keresztül. A park kedvelt terepe a madármegfigyelőknek is, akik több megfigyelőállomást is találhatnak itt.

Túraösvények

Az egyik legjobb módja annak, hogy Sedona valóban varázslatos környékét felfedezzük, ha túrabakancsot húzunk és gyalog vágunk neki a vidéknek. Szinte valamennyi híres sziklaképződmény és spirituális helyszín megközelíthető gyalogosan, bár a túraútvonalak nehézségi fokozatai igencsak változatosak. Sedona a hegyi kerékpározáshoz is ideális tereppel rendelkezik. Az utak gyönyörű hegyvidéki tájakon kanyarognak, a tapasztaltabb kerékpárosok számára pedig extrém nehézségű ösvények is kínálkoznak. A helyi szaküzletekben minden segítséget megadnak, akár teljes felszereléseket is lehet itt bérelni a kalandtúrához.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version