MarlowA Temze számos gyönyörű angol vidéken utazik keresztül. Wiltshire, Gloucestershire, Oxfordshire, Berkshire, Buckinghamshire, Surrey megyéken, valamint a Chiltern természetvédelmi területen folyik át. Bár nevét sokan kizárólag Londonnal kapcsolják össze, valójában Anglia leghosszabb és az Egyesült Királyság második leghosszabb folyója a Temze. Vízgyűjtője lefedi Anglia dél-keleti és nyugati területeinek jelentős részét, számos kisebb várost és falvat érint.

A Temze a kezdetektől fogva fontos szerepet játszott a környékén élők életében. Élelmet, ivóvizet, energiát, közlekedési és szállítási lehetőséget biztosított, London nemzetközi kereskedelmének legfőbb útvonala volt. Folyékony Történelemnek is nevezik, mivel stratégiai elhelyezkedése miatt az angol történelemben is sokszor meghatározó szerep jutott neki, fizikai és politikai határt alkotott az évszázadok során. A 20. századtól kezdve elsősorban a turizmus szempontjából van jelentősége, a szabadban való kikapcsolódásnak, hajókirándulásoknak ideális helyszíne.

Anglia néhány leghíresebb városán – Londonon, Oxfordon – kívül a Temzét érdemes az angol vidéken kanyarogva is követni. Nyomában járva gyönyörű tájakra és hangulatos angol kisvárosokhoz, falvakhoz juthatunk el.

Cricklade

Cricklade

Wiltshire egyetlen városa, melyet a Temze érint és a legfiatalabb város a folyó partján. Bár vaskori élet nyomát is feltárták területén, a rómaiak voltak az elsők, akik települést hoztak létre, utat építettek, hogy megoldják az árterek közti összeköttetést. A később már fallal körülvett angolszász várost a dán csapatokkal szemben erősítették meg. Ekkor már pénzverési joggal is rendelkezett, ami jól mutatja jelentőségét. Történelmi látnivalók szép számmal akadnak Cricklade-ben, mint az 1652-ben épült Robert Jenner iskola, az 1898-ban, Viktória királynő gyémánt jubileumára készített Jubileumi Óra vagy a 13. században épített katolikus Szűz Mária templom.
Cricklade legfőbb nevezetessége azonban a természethez kapcsolódik. A várost körülvevő, gyönyörű és nyugodt vidéken sokan túráznak és kerékpároznak, a külföldiek pedig különösen kedvelik a várostól északra található Északi Rétet. A természetvédelmi területen él a Nagy-Britanniában megtalálható mocsári kockásliliom 80%-a. A rét két folyó, a Temze és a Churn között fekszik, egyedülálló élőhelye a kockásliliomnak a téli áradások miatt. Áprilisban és májusban a legjobb ide eljönni, amikor az egész terület virágba borul.

Wallingford

A Temze partján fekvő város hagyományos építészete miatt a turisták egyik kedvence a hétvégi kirándulásokhoz. Wallingford Piacterén minden pénteken megtartják a vásárt azóta, hogy 1155-ben a település elnyerte a városi jogokat. Wallingford legnevesebb lakója Agatha Christie volt, a Krimik Királynője, aki 40 évig élt itt, sírja pedig a szomszédos Cholsey falu temetőjében található. Wallingford az angliai szász erődített városok legszebb megmaradt példája, számtalan történelmi emlékkel a 9. századtól kezdve egészen a 17. századig. A város 300 m hosszú Temze-hídját az elbeszélések szerint ott építették fel, ahol Hódító Vilmos sok száz évvel ezelőtt átkelt a folyón. Wallingfordban a folyó fontos szerepet játszik, színvonalas kikötői szolgáltatásokkal várja a hajósokat, a Temze-partján kempingezésre is lehetőség van.

Abingdon

Az Oxford közelében található egykori vásárváros építészeti szempontból különösen figyelemre méltó. Abingdonban 34 17. századi épület áll és 22 ennél is régebbi háza van. Hogy a területén már 6000 évvel ezelőtt is éltek emberek, számos régészeti lelet alátámasztja. Ennek következtében Abingdon elmondhatja magáról, hogy egész Nagy-Britanniában az egyik legrégebb óta folyamatosan lakott település. 7. században alapított apátságát Hódító Vilmos és fia is felkereste, I. Henrik pedig falai közt tanult. VIII. Henrik korára Abingdon apátsága a 6. leggazdagabb volt Britanniában. Az épületnek mára csupán romjai maradtak, de ezek is fontos szerepet kapnak a város neves eseményei alkalmával. Folyóparti parkjaiban és gondozott kertjeiben a kikapcsolódás számos válfaja élvezhető, lehet itt teniszezni, horgászni, úszni és csónakázni is. Abingdon volt az egyik legelső város a világon, amelyik ingyenes wi-fi hozzáférést biztosított.

Faringdon

Faringdon

Az Oak- és a Temze-folyó völgyei között fekvő város gyönyörű kilátást nyújt a környékre, utcáit pedig a costwolds-i régióra jellemző kőházak teszik hangulatossá. A heti piacot 1218-tól kezdve rendezik meg Faringdonban, minden héten kedden kerül rá sor a Piactéren, ahol a piac 17. századi épülete is áll. Ezt már számos célra hasznosították, működött benne börtön, könyvtár, posta és mentőállomás is. A város plébániatemploma a 13. században épült, viharos történelme során több része is elpusztult, köztük a tornya, a templom kertjéről pedig úgy tartják, kísértet lakja. A 17. századi Városháza Faringdon egyik csomópontja, a város legszebb, György korabeli épületei veszik körbe, bennük üzletekkel, fogadókkal. A Faringdon-hegy a várostól keletre található, teteje lapos és szinte szabályos kör alakú. Káprázatos panoráma nyílik innen a Temze völgyére és a berkshire-i dombvidékre.

Marlow

A Temze partjának egyik legszebb falva, méltán emlegetik a folyó gyöngyszemeként is. Marlow a középkorban élte fénykorát, a következő évszázadokban pedig az arisztokrácia vásárolta fel birtokait. Erre a korszakra emlékeztetnek György korabeli rezidenciái, melyek azonban nem a település legrégebbi épületei. Az Old Parsonage a 14. században épült, szomszédja, a Deanery szintén őrzi egy 14. századi épület részeit. A római katolikus Szent Péter templom nevezetessége a relikvia, melyről úgy tartják, Szent Péter mumifikálódott keze. A falu fő temploma az 1831-ben épült, viktoriánus stílusú Mindenszentek templom, melyet bath-i kőből építettek, magas tornya már messziről látható. A Temze túraútvonal Marlow-n is áthalad.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here