A sziklás, részben vulkanikus Szaróni-szigetek többsége szinte kőhajításnyira fekszik a görög szárazföldtől, mégis meglepő mértékben különböznek attól, de egymástól is. Éjina, Angistri, Szpécesz, Ídra, Pórosz és Szalamína, valamint a Méthana-félsziget alkotják a szigetcsoportot a Szaróni-öbölben, Görögország déli részén. Szétszórva a tengerben, átitatva ókori mitológiával ezek a szigetek apró kis mennyországok Athén közelében. Pireusz kikötőjéből naponta indul kompjárat feléjük, így az év bármely szakában könnyen megközelíthetők és kedvenc célpontjai az athéniaknak. A látogatókat a természet szépsége, történelmi kincsek, egyedülálló építészeti értékek, elbűvölő, mégis vadregényes környezet fogadja.

A számtalan görög sziget között a Szaróni-szigetek meglátogatása szezonon kívül kétségkívül a legjobb választás. A turisták száma ekkor elenyésző, a tengerparti városok visszatérnek csendesebb életritmusukhoz. A középkorban a magukat kereskedelemből és kalózkodásból fenntartó helyi lakosságot napjainkra egyre inkább felváltják az athéniak és a külföldiek. A kikötőkben az egykori hadihajók helyett vízitaxik és jachtok horgonyoznak, a partmenti vizek hullámait szörfösök lovagolják meg.

Éjina

Mivel ez az Athénhoz legközelebb fekvő sziget, ez a legnépszerűbb a turisták körében. A legenda szerint nevét egy nimfáról kapta, akivel Zeusz szerelembe esett és magával vitte a szigetre. Egy rövid időszakra, 1827-1829. között Éjina volt az újonnan megalapított görög állam fővárosa. A kormányzó Ioannis Kapodistrias ekkor építtette fel a látványos, neoklasszikus stílusú hivatali negyedet, ami ma a sziget egyik legfőbb turisztikai látnivalója. Bár Éjina méreteit tekintve kicsi, sok történelmi és természeti látnivalót tartogat. Az egyik leghíresebb közülük az i.e. 500 körül épített Aphea templom. A sziget központi települése Éjina városa, gyönyörű állapotban megőrződött épületeivel. Városhatárain túl bájos, hagyományos falvak fekszenek, mint Kypseli, Agii és Vagia. Éjinát több apróbb sziget veszi körbe a tengeren, melyeket a város kikötőjéből hajóval lehet elérni.

Angistri

Angistri a Szaróni-öböl paradicsoma. Azúr színű vizek, zöldellő fenyők, buja növényzet ad természetes szépséget ennek a csupán 1000 lakosú szigetnek. Angistrinek három jelentősebb települése van, Megalohóri, Skála és Limenária. A legtöbb turista ez utóbbi kettőt választja szálláshelynek, mivel itt a legkiterjedtebb a szolgáltatások köre. Skála homokos strandja mágnesként vonzza a nyaralókat. Annak ellenére, hogy ez a partszakasz kikötőként is működik, vize kristálytiszta. A strandolók innen át tudnak sétálni a közeli Skliri és Chalikiáda strandjaihoz. Ez utóbbi kissé távolabb esik, de aki magányosabb fürdőzésre vágyik vagy nudistaként szeretné élvezni a tenger nyújtotta örömöket, megéri eljönnie erre a félreeső partszakaszra.

Szpécesz

A nagy tengerészeti hagyományokkal rendelkező Szpécesz-sziget az 1821-es görög szabadságharc idején fontos szerepet játszott. Itt vonták fel először a szabadságharc zászlaját 1821. április 3-án. A szigetnek sikerült megőriznie hagyományos jellegét, ennek keretében pedig a dicső múltra emlékeztető történelmi nyomokat is. Dápia festői, régi kikötője ma a turisztikai és kereskedelmi központ szerepét tölti be, de ez a sziget szórakoztató centruma is. A sziget körül lovaskocsival lehet kirándulást tenni és megcsodálni a fényűző kúriákat, melyek a keskeny, macskaköves utcák ékkövei. A szeptemberben érkező turistáknak részük lehet a sziget legnagyobb éves eseményében, amikor az Armata fesztivált tartják. Ilyenkor Görögország többi részéből és a világ számos pontjáról ezernyi érdeklődő érkezik, hogy lássa a sziget partjainál 1822-ben lezajlott, a törökök elleni fő győzelmet hozó csata élethűen megrendezett jeleneteit. A sziget talán legfontosabb történelmi látnivalója az Ayios Nikolaos katedrális, ahol a a történelmi jelentőségű zászlófelvonás megtörtént. A sziget leghíresebb strandja a Dapiatól 2 km-re délkeletre fekvő Ayia Marina. Homokos, több bár, vendéglő is található itt, a turisták pedig busszal vagy csónakkal is eljuthatnak a strandra.

Ídra

Ídra Görögország egyik legromantikusabb helye hagyományos kőházakkal, macskaköves utcákkal, félreeső terekkel és mindenekelőtt az autók városból való kitiltásával. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Ídra máig őrzi régies hangulatát. A sziget elképesztő gazdasági növekedése a kereskedelemnek és a tengerészetnek volt köszönhető, de hírnevet szerzett magának arról is, hogy nem kevesebb, mint 5 görög miniszterelnöknek volt a szülőföldje. Egykor hatalmas családok tulajdonában álló, pazar kúriák mutatják, milyen felkapott hely is volt valaha Ídra. Ma ezeknek az olasz kézműves mesterek által dekorált épületeknek a többségében múzeumok működnek. A szigeten összesen 300 templom és 6 kolostor található szétszórva, ezek érdekes egyveleget alkotnak a sok helyütt megtalálható szabadságharcos műemlékekkel. Ídra nem csak a nyaralók, de a jacht tulajdonosok számára is paradicsomi körülményeket kínál. Nyaranta tömegével lepik el kikötőjét a fényűző vitorlások, jachtok, motorcsónakok. Ídra sokaknak a mozivászonról is ismerős lehet, itt forgatták 1957-ben Sophia Loren főszereplésével a Fiú a delfinen című filmet. A sziget strandjainak többsége aprókavicsos, közülük a legszebbnek Limniónizát tartják, talán azért, mert kalandos úton, két órás túrával lehet csak elérni. Akik vállalkoznak erre, a jutalmuk nem marad el, hiszen türkiz színű, áttetsző vízben fürdőzhetnek.

Pórosz

Eredetileg Póroszt két sziget alkotta, de a Méthana vulkán i.e. 273-as kitörése gyökeresen megváltoztatta a terület adottságait, a sziget ekkor nyerte el mai formáját. Kristálytiszta strandjai mentén nyüzsgő éttermek, kávézók sorakoznak, festői központja pedig védett település, műemléki villákkal, hangulatos utcákkal, csendes, de mégis kozmopolita atmoszférával, ami minden korosztály számára vonzóvá teszi a várost. Főszezonon kívül a hétvégéken athéniak népesítik be a szigetet, míg a nyári hónapokban leginkább brit és skandináv turisták látogatják. A sziget egyik legérdekesebb természeti látnivalója a Citrom erdő, ahol több mint 30.000 citrom- és narancsfa között lehet felejthetetlen sétát tenni. Történelmi látnivalói közül kiemelkedik a Poszeidón templom, melyet i.e. 520-ban építettek. Pórosz híres gyönyörű strandjairól, melyek megszakítás nélkül követik egymást a partjain.

Szalamína

Turisztikai szempontból az egyik legkevésbé fejlett és a legnagyobb a Szaróni-szigetek között. Mivel egy ugrásnyira található a görög szárazföldtől, sok athéni lakik itt és jár át naponta hajóval dolgozni. A sziget régi kikötője Ambelákia partjainál fekszik, az i.e. 4. században alapították, nagyban hozzájárult az ősi Szalamína város fejlődéséhez, itt zajlott a híres szalamiszi ütközet is. Ambelákia egyébként a sziget legrégebbi települése, mindenképp érdemes felkeresni. A strandok Szalamína déli felén a legtisztábbak, közülük Eándiot tartják a legszebbnek.

Méthana-félsziget

A félsziget tulajdonképpen egy tengerből kiemelkedő vulkán, ezért érdemes több időt szánni a ritka vulkanikus táj felfedezésére, annak változatos növény- és állatvilágával. A szigetet elsősorban 1870-ben létrehozott gyógyfürdője tette híressé, ami már akkor sok külföldi vendéget vonzott ide, elsősorban idősebbeket Európa országaiból. Agios Georgios halászfalutól lenyűgöző út vezet Pausanias fürdőjéhez, mely egyike a sziget számos melegvizű forrásának. A félszigeten több mint 32 vulkán látható, a legnagyobb kráteréhez felmászni igazán kalandos élmény, Kameni Horától 25 perc alatt juthatunk fel ide. A sziget vulkanikus strandjain különleges tájon strandolhatunk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here