A Régi Városháza metrómegállója

New York óriási metropolisz, tele meglepetésekkel. A turistákat gyakran magával ragadja a nagyvárosi nyüzsgés, az a döbbenetes tempó, amit a Nagy Alma diktál, ezért hajlamosak elsiklani a körülöttük szép számmal megtalálható, a Szabadság-szobornál vagy Brooklyn-hídnál kevésbé nyilvánvaló látnivalók mellett. A new yorki városnézés során érdemes azokat a helyeket is útba ejteni, amiket szinte csak az ott élők – vagy gyakran még ők sem – ismernek.

A Régi Városháza metrómegállója

Míg egykor nyüzsgő állomás volt, mára elnéptelenedett. 1945-ben zárták le, mivel a szükséges korszerűsítéseket nem tudták elvégezni rajta, nem volt képes fogadni az újonnan forgalomba helyezett, a korábbiaknál hosszabb kocsikat. A nagyközönség előtt ugyan ma sincs korlátlanul nyitva, de vezetett túrák során látogatható. Elkészülte után 1904-ben adták át a forgalomnak, tervezésekor arra törekedtek, hogy a metróvonal leglátványosabb darabja, mintegy koronája legyen. Ellentétben a többi megállóval, magas, boltíves mennyezetét ragyogó csempékkel, sárgarézzel és kovácsoltvas tetőablakokkal dekorálták, hogy megjelenésében visszaadja azt az eleganciát, amit az első manhattani fővonal déli végállomása megérdemelt. New York egyik legszebb rejtett kincsét az elmúlt évtizedben állították helyre.

Hímlő kórház – Roosevelt-sziget

A kis sziget déli végében áll a szebb napokat látott épület. A borostyánnal benőtt, neogótikus stílusban épített kórház valódi építészeti gyöngyszem még romos állapotában is. A 19. század közepén építették fel, mert a kikötő közelsége miatt könnyen ide tudták szállítani a fertőzötteket a szárazföldről. 1856-1875. között évente átlagosan 7000 beteget kezeltek a kórházban, amit aztán nővérszállóvá alakítottak, a kórházat pedig máshova költöztették. Az 1970-es években a város erőfeszítéseket tett helyreállítása érdekében, hogy meg tudják nyitni az elhagyott kórházat a turisták előtt is, de a felújítás abbamaradt. Kívülről, a kerítés mögül azonban meg lehet nézni a kórházat, ami gyönyörűen szemlélteti, hogy egy épület sok-sok év során hogyan válik a természet martalékává.

Titkos vízesés a Greenacre parkban

Titkos vízesés a Greenacre parkban

Az erre járó turista talán maga sem hisz a szemének, amikor meglátja ezt a közel 8 m magas vízesést Manhattan közepén, a hivatali épületek, felhőkarcolók között. Csak fogjunk egy széket, pihenjünk meg és rejtőzzünk el néhány percre New York dübörgése elől. A vízesés környezetét kifejezetten ezzel a szándékkal, zen stílusban alakították ki, sok ülőhellyel és egy kis kávézóval.

Lenin szobra a “Vörös tér” tetején

A Vörös térnek nevezett vörös téglás épület tetején, a Houston Streeten látható Lenin 5,5 m magas szobra, a moszkvai Yuri Gerasimov alkotása. Az épület a Szovjetunió 1989-es bukásának állít emléket, a szobrot pedig szándékosan úgy helyezték el, hogy a Wall Streetre, a kapitalizmus epicentrumára tekintsen le.

New York legkeskenyebb épülete

A történelmi Greenwich Village-ben található a város hivatalosan is legkeskenyebbnek nyilvánított háza. A három emeletes épületen egy tábla hirdeti, hogy a költő, Edna St. Vincent Millay otthona volt az 1920-as években. A ház 2013-ban talált új gazdára több mint 3 millió dollárért, ami szép pénz egy ilyen speciális méretekkel rendelkező ház esetében.

Blockhouse

Az utolsó megmaradt darabja azon erődöknek, melyeket New York területén, a Central Park északi végén emeltek a brit támadásokkal szemben 1814-ben. A masszív kőépületnek fából készült teteje és két mozgatható ágyúja is volt. Ma a ház üres, tető nélküli, belülről nem látogatható, mégis érdekes darabja New York történelmének.

Márvány temető

A Bowery Hotel vendégei, ha kitekintenek az épület hátsó udvarára, egy békés, zöld területet láthatnak. Valószínűleg eszükbe sem jut, hogy egy régi temetőt nézegetnek éppen. Az 1830-ban alapított temető a nevét onnan kapta, hogy a halottak a föld alatt, márvány sírboltok alá vannak temetve, kilétüket pedig nem sírkövek, hanem emléktáblák jelzik a földön. Ez New York legrégebbi olyan temetője, ahol a felekezethez nem tartozókat temették el. A temető bejárata egy szűk sikátor egyik végén található, április és október között havonta egyszer látogatható.

Hess háromszög

Hess háromszög

New York legkisebb területű ingatlana maga ez a háromszög, ami a Nagy Alma metropolisszá válásának idejére és azokra az áldozatokra emlékeztet, amiket az akkor itt élők voltak kénytelenek meghozni a fejlődés érdekében. 1910-ben közel 300 épületet ítéltek pusztulásra, hogy szélesíthessék az utcákat és új utakat építhessenek ki. A lakóknak nem volt választásuk, menniük kellett, ám az egyikük, David Hess, nem nyugodott bele ilyen könnyen otthona elvesztésébe. Ragaszkodott elveihez és tulajdonához, amiből mindössze ezt a 6,5 cm2-es területet sikerült megőriznie. 1922-ben helyezték el az emlékplakettet a felirattal, ami jelzi, hogy ez a Hess-ingatlan, amit a tulajdonos soha nem ajánlott fel közcélokra. A Christopher és a 7th Avenue sarkán, egy szivarbolt előtt található a szelet pizzánál alig valamivel nagyobb háromszög, amit a bolt 1938-ban 1000 dollárért vásárolt meg a tulajdonostól.

Pompeii oszlopok

Kétség kívül az egyik legmeghökkentőbb látnivalója New Yorknak a Delmonico’s étterem bejáratánál álló két oszlop. Ki gondolná, hogy az Európától oly távol fekvő városban a Vezúv 79-es kitörése során megsemmisült Pompeii két darabkáját láthatjuk? Az étteremláncot két svájci testvér alapította 1831-ben. Ők voltak azok, akik először készítettek nyomtatott menüsort, lehetővé tették magánasztalok foglalását és az étkezést egyedül érkező hölgyek számára is. A tökéletességre és a pompára törekedtek, ennek fényében hihető, hogy az oszlopokat valóban a római romvárosból hozatták ide a fényűzés fokozásához. Hogy ez mennyiben városi legenda, már sosem fog kiderülni, annyi azonban bizonyos, hogy New York lakói számára a Delmonico’s oszlopai már szimbólummá váltak.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here