Pendennis kastély - FalmouthAnglia egyik legnépszerűbb turisztikai régiója Cornwall, ahol egész évben nincs hiány kikapcsolódási lehetőségekből és látnivalókból. A zord sziklák, a homokos strandok, a bájos halászfalvak, a gyönyörű kertek és érdekes múzeumok mellett a vidék történelmi örökségének fénypontjait, a kastélyokat is érdemes felfedezni.
A hatalmas, tengerparti erődök és a dombtetőkön ülő ódon kastélyok életre keltik Artúr király legendáját, letűnt korok történeteit mesélik el, kicsiket és nagyokat egyaránt magukkal ragadnak.

Pendennis kastély – Falmouth

Az egyik legszebb a VIII. Henrik által építtetett monumentális erődök között. Eredetileg a francia támadások kivédésére szolgált, majd a 16. században megerősítették, hogy ellen tudjanak állni a spanyol armada inváziójának. Főszerepet töltött be az angol forradalom idején, öt hónapig bírta az ostromot, végül a parlament erői megszállták. Még a II. világháborúban is stratégiai szerepe volt, ma a látogatók a vár szobáin keresztül nyerhetnek bepillantást a 16. századtól kezdve a különböző korszakokra jellemző életkörülményekbe, megnézhetik a Tudorok fegyvertárát, bejárhatják a vár alatti alagútrendszert. Nyaranta Falmouth városközpontjából kisvasút szállítja a látogatókat a kastélyhoz, júliusban és augusztusban pedig minden délben elsütik a vár eredeti, többszáz éves ágyúit.

Restormel kastély – Lostwithiel

Restormel kastély - Lostwithiel

A kör alakú, 12. századi kastély termei gyönyörű állapotban maradtak fenn. A magas dombon ülő kastélyt röviddel a normann hódítás után kezdték építeni, először fából, majd a 13. századtól egyre több részét bontották le és építették újjá immár kőből. 1337-ben került Edward, a Fekete herceg birtokába és a későbbiekben is a walesi hercegek tulajdonát képezte, hivatalosan még ma is a cornwalli hercegséghez tartozik. Az angol polgárháború idején a várat folyamatos támadások érték, a 17. századra nagyon leromlott az állapota. Az ezt követő kétszáz évben borostyánok fonták körbe és beleveszett az erdő sűrűjébe. Ma már népszerű pihenőhely, a várfalról gyönyörű panoráma nyílik a szép középkori városra, Lostwithielre.

St. Michael Mount

A Szent Mihály-hegyi kastély egy kis szigeten áll Marazion partjainál. Apálykor a töltésen keresztül lehet átsétálni ide, dagálykor pedig csónakok szállítják a turistákat a festői szigetre. A gótikus homlokzatot viselő vár a hegy tetején, mögötte az óceánnal, különösen a napfényes, nyári napokon nyújt lenyűgöző látványt. A sziget és a vár története egyaránt régre nyúlik vissza és fordulatokban gazdag volt. Véres időszakokat élt át, beleértve a normann hódítást, a Rózsák háborúját, a spanyol armada támadásait és a polgári forradalmat is. 1659-ben került Sir John St. Aubyn birtokába, azóta is az ő leszármazottai élnek itt. A számos legenda és mítosz mellett a St. Michael-szigeten egy nagyon is élénk és összetartozó közösség is él, ez és a történelem, a szubtrópusi paradicsomhoz hasonlatos gyönyörű kertek és a finom helyi ételek együttese adja a hely ellenállhatatlan vonzerejét.

Tintagel kastélyrom

Tintagel kastélyrom

A régészek szerint Tintagel már a római kortól kezdve egészen a 7. századig fontos kereskedelmi csomópont volt. Egy 12. századi írás szerint a kastély akkoriban még nem állt itt. Építésének idején 1230-ra teszik, három oldalról a tenger veszi körbe, sokszor szigetként írtak róla. A kastély a leomlott falakkal, meredek kőlépcsőivel romantikus látványt nyújt és számtalan legenda kapcsolódik hozzá. Hogy Artúr király valóban itt született-e, nem lehet teljes bizonyossággal állítani, de a régészek szerint nagy a valószínűsége, hogy igen. A szervezett kastélylátogatás keretében a látogatók mindent megtudhatnak az épület történetéről és a hozzá fűződő történetekről, valamint azok valóságalapjairól. Nemcsak a várromok, de a környező táj szépsége és a káprázatos panoráma miatt is érdemes ellátogatni ide.

Caerhays kastély

Bár a kastély első ránézésre egy normann erőd benyomását kelti, valójában a 19. században épült. Maga az épület és annak tulajdonosai is fontos szerepet töltöttek be Cornwall történelmében. A családot a hatalmas volumenű építkezés csődbe vitte, ezért 1840-ben a végrehajtók elől Párizsba menekültek. Tervezője a kor híres angol építésze, John Nash volt, akinek munkái közül csak kevés maradt fenn.
Ma világszerte elsősorban gyönyörű, rododendronokkal, kaméliákkal és ázsiai magnóliákkal teli kertjei miatt ismerik, melyek botanikai kutatások központjai. Az itt látható, összesen 120 hektáros kert a dinasztia és az általuk alkalmazott mesteri kertészek több mint 100 éves munkájának eredményeként jött létre. A ritka növények magjait a világ számos országából, gondos válogatás után hozták ide és honosították meg, így a kastély kertje ma leginkább egy különlegességekkel teli arborétumra hasonlít. A kastélyt a környékbeliek misztikus helynek tartják, az épület és a környék romantikája miatt sok filmforgatás helyszíne is volt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here