Kezdőlap Skócia A lenyűgöző skót főváros – Edinburgh top 15 látnivalója

A lenyűgöző skót főváros – Edinburgh top 15 látnivalója

0

Edinburgh, Skócia fővárosa és kulturális központja a világ egyik legszebb helye. „Észak Athénjaként” is ismerik, mivel ebben a híres fesztivál városban görög stílusú oszlopok találhatók a Calton Hill-en, de múzeumok és művészeti galériák széles választéka és történelmi gyöngyszemek is várják az idelátogatókat. Edinburgh valójában két városból áll: a sűrűn lakott Óvárost a magas bazaltsziklán található kastély uralja. Ez a városrész tulajdonképpen egy szűk utcácskákból és házsorokból álló labirintus. Míg az Új Várost a széles utak és elegáns külső jellemzi.

1. A Királyi mérföld

A Királyi mérföldnek az Edinburgh-i várat és a Holyroodhouse-palotát összekötő utat nevezik. A bájosan sorakozó villákkal, számtalan vendéglővel és étteremmel, boltokkal és múzeumokkal ez a főútvonal a lehető legjobb első állomás Edinburgh-ban.

A legnépszerűbb látványosságok közül néhány a Castle Hill-en, vagyis a várdombon található, mint a kilátótorony és a Camera Obscura, a Szent János Felföldi Gyülekezeti Temploma, vagy az Írók múzeuma, amely bemutatja Robert Burns költő, Sir Walter Scott és Robert Louis Stevenson írók kéziratait, portréit, és fontos cselekedeteiket.

2. Edinburgh-i vár

Skócia leghíresebb pontja, az edinburgh-i vár egész Britannia egyik leglátogatottabb turista látványossága. Az egyik fő látványossága a One O’clock Gun, egyórai ágyú, amely az időjelző szerepét tölti be, a Félhold-bástya, a lenyűgöző Skót Nemzeti Katonai Emlékhely és a koronaékszerek csillogó gyűjteménye, melynek a királyi palota ad otthont. A Végzet Köve arról híres, hogy I. Edward ellopta azt, s az angol trón alá rejtette, és csak 700 évvel később, 1996-ban került vissza Skóciába.

3. Holyroodhouse-palota és Holyrood-apátság

A Holyroodhouse-palota a királynő hivatalos rezidenciája Edinburgh-ban és fontos szerepe volt Skócia történelmében: II. James és IV. James is itt házasodott meg, V. James és I. Károly királyt itt koronázták meg, valamint “Bonnie Prince Charlie” itt hívta össze a bíróságot 1745-ben. Amikor a királynő nincs a palotában, a nagy közönség számára megnyílik a történelmi lakosztály, Mária skót királynő korábbi otthona, és az állami lakások, melyek a gyönyörű berendezéseikről és a tapétáiról híresek.

Fontos még megemlíteni a galériát, ahol a skót királyok portréi láthatóak. A szomszédos, 12. századi Holyrood-apátsághoz is ellátogathatunk, melyet I. Dávid király alapított, és ki ne hagyjuk a Holyroodhouse szökőkutat, amely a palota udvarában található.

4. Holyrood Park: Artúr széke és a Salisbury sziklák

Artúr széke a Holyrood Park legmagasabb pontja. A tetejéről az egész városra gyönyörű kilátás nyílik. A Salisbury sziklákon keresztül viszonylag egyszerűen feljuthatunk Artúr székéhez. Egy másik elképesztő látványosság ebben az óriási parkban a középkori Szent Antal-kápolna romjai.

5. Szent Egyed-katedrális

Az 1243-ban felszentelt Szent Egyed-katedrális Edinburgh fő temploma. A 49 méter magas központi torony a 8 íves oszlopával egy hatalmas koronát formál, mely az itt készült fotók egyik kedvenc háttere. Bent a II. világháborúban meghalt emberek emlékére készített tárgyakat, színezett ablakokat és John Knox szobrát láthatjuk, aki a protestáns reformáció vezetője volt. A Bogáncs-kápolna a bámulatos tölgyfafaragásairól és a Bogáncs-rendi lovagok címereit ábrázoló zászlókról híres. Sir Robert Lorimer tervezte a kápolnát 1911-ben, amely nagyszerű példa a modern gótikus stílus megvalósítására.

6. A Királyi Botanikus kert

Az Edinburghban található Királyi Botanikus kert a második legrégebbi ilyen kert Nagy-Britanniában. A 70 hektáros területén található egy herbárium, Nagy-Britannia legnagyobb pálmaháza, egy trópusi ház egzotikus orchideákkal, egy alpesi ház, egy teraszos mocsaras kert, egy hanga kert és egy arborétum ritka, a Himalájában, Észak-Amerikában és Kínában őshonos óriás fákkal. A kert egy másik részén színes azáleákat, hortenziákat, kaméliásokat és rododendronokat láthatunk, ezenkívül van még egy rész, ahol trópusi vízinövények találhatóak, mint az indiai rózsaszín vízililiom.

7. Skót Nemzeti Múzeum

A 2011-ben nyílt Nemzeti Múzeum Skócia egyik legnépszerűbb turista látványosságává nőtte ki magát, hiszen évente közel 2 millió ember látogat el ide. Itt található számos régebbi múzeum gyűjteménye is. A legérdekesebb műtárgyak között van Dolly, a bárány, a világ első klónozott emlőse, valamint Elton John néhány elképesztő színpadi jelmeze. A hagyományos múzeumban például az ókori Egyiptomból fennmaradt tárgyakat tekinthetjük meg.

8. Princes Street

A forgalmas Princes Street Edinburgh Újvárosának a fő sétálóutcája. A majdnem két kilométer hosszú utcát színes kertek és elegáns boltok veszik körül, mint például a hagyományőrző Jenners of Edinburgh, a világ legrégebbi független áruháza. A nyugati végén található House of Frasers szintén egy elég nagy áruház, míg a kisebb Princess Mall a szökőkutak és kávézók között különböző minőségű termékeket kínál. Ezek mellett, a Princes Street-en találhatunk még híres hoteleket és éttermeket a gyorskajáldáktól egészen a gourmet bisztrókig.

Azoknak pedig akik a genealógia iránt érdeklődnek, itt található a New Register House, ahol akár a 13. századból származó archívumokat is megtekinthetnek. A lenyűgöző sétálóutcán van még a 60 méter magas Sir Walter Scott szobor és a David Livingstone, a misszionáriusok és afrikai kutatók tiszteletére épült emlékmű.

9. Art City: Skócia Nemzeti Galériái

A skót történelmi vezetőkről készült 16. századi festmények Edinburgh három fő galériája közül az egyikben, a Nemzeti Portré Galériában láthatóak. A galéria legfőbb látványossága egy óriási körmenti fríz kép a leghíresebb skót személyekről, mint például Robbie Burns, Sir Walter Scott, Sean Connery vagy Mary Stuart. A Skót Nemzeti Galériában európai festmények és szobrok gyűjteménye található egészen a Reneszánsz kortól kezdve.

Végül pedig a Modern Művészetek Nemzeti Galériájában olyan híres művészek képeit tekinthetjük meg, mint Henry Matisse, Pablo Picasso, Rene Magritte vagy Bruce McLean, valamint Henry Moore, Barbara Hepworth és David Hockney szobrait.

10. A Royal Yacht Britannia

Edinburgh egyik legújabb látványossága a Royal Yacht Britannia. Az évek során, számos híres ember fordult meg ezen a luxus hajón, persze közülük a királynő a leghíresebb. 40 év szolgálat után a királyi családnál a 60 éves hajót Leith kikötővárosába vitték, mint a Nagy-Britanniai Látogatóközpont központi látványossága. Betekintést nyerhetünk a királyi yachtok történelmébe, valamint megcsodálhatjuk a királyi lakosztályt vagy a királyi teázót.

11. Calton Hill és a Skót Nemzeti Emlékmű

A Caltonn Hill olyan gyönyörű kilátást nyújt az egész városra, amit vétek lenne kihagyni. A nyugati oldalán a Princes Street és a vár található, déli oldalán az óváros körvonalai rajzolódnak Artúr székére, míg a keleti és északi oldalán a Forth folyó torkolata és a leith-i kikötő látható. A domb lábánáll áll a 13. századi Királyi Középiskola, ahol Sir Walter Scott is tanult.

A Calton Hill-el szemben a skót költő, Rubert Burns tiszteletére állított emlékmű található. Edinburgh legfontosabb emlékműve a Napóleoni háborúkban meghalt emberek emlékére állított Nemzeti Emlékmű, amely a Calton Hill-en található. Az Athénban található Parthenon inspirálta a tervezőt, Henry Playfair-t, aki 1822-ben kezdte el a munkát, de a pénzhiány miatt abba kellett hagyniuk. Szintén itt található a Nelson emlékmű, melyet 1816-ban készítettek, miután Horatio Nelson győzelemre segítette a hadsereget a Trafalgari-csatában.

12. Skót Nemzeti Könyvtár

A IV. György hídon található Skót Nemzeti Könyvtár Nagy-Britannia egyik legnagyobb könyvtára. A könyvtárban megtalálható az összes könyv másolata, melyet az Egyesült Királyságban adtak ki. Az óriási könyv gyűjteményén kívült különleges még a könyvtár bejárata, melyen a 7 alak a különböző tanítási módszereket szimbolizálja. A Nemzeti Könyvtár nem csupán egy sima könyvtár, hiszen Európai Kutatási Könyvtárként is működik, és a látogatókat olvasójegyekkel várják, melyekkel igénybe vehetik a létesítmény saját olvasótermeit.

13. A Greyfriars templom és Greyfriars Bobby

A festői szépségű Candlemakers Row déli végén található Greyfriars templom területén található a város legrégebbi sírkertje, ahol számos híres skótot helyeztek végső nyugalomra, mint például Allan Ramsay költőt. James Hutton-t, a modern geológia atyját a szövetségi börtönbe temették el. A leghíresebb név amely a templomhoz kötődik, valószínűleg a Greyfriars Bobby. 1858-ban egy Skye terrier a gazdája, John Gray halála után hűségesen maradt a sírjánál 14 éven keresztül a haláláig. Építettek neki egy kennelt amiben elbújhatott, valamint egy szobrot is állítottak neki 1873-ban.

14. Nem csak gyerekeknek: A Gyermekkor Múzeuma

A múzeumban oylan régi játékokat csodálhatunk meg, mint a modell vasutakat vagy babákat. De ez több, mint egy hely tele régi játékokkal: a felnőtté válás különböző korszakait is megjeleníti: a trendeket és a divatot. Mi több, egy Viktória korabeli utcaképet is elénk tár különböző kinti játékokkal, sőt felölthetjük magunkra a kor hagyományos viseleteit is, valamint kipróbálhatjuk azokat a játékokat, melyekkel elődeink játszottak.

15. Our Dynamic Earth: Edinburgh-i Természettudományi Központ

Our Dynamic Earth egy multimédiás prezentáció, amely egy 500 éves utazásra varázsolja a látogatókat, hogy megismerjék a Föld történelmét. Különféle hi-tech szerkentyűk és különleges effektek segítségével igazán valósághűen tudják ábrázolni például a vulkánokat, trópusi esőzéseket vagy az eljegesedést. Az Artúr széke lábánál, a Holyrood Park közelében található tudományos központnak egy ultramodern, sátorszerű épület ad otthont. A rengeteg érdekes látnivalónak köszönhetően nem csak oktató jellegű, de igazán szórakoztató is.

+2 extra tipp:

Dean Village

A Princes Street északnyugati részén található Dean Village egy igazi, idillikus falusi élet képét adja vissza. Egy erdős szurdokban található, melyet a Leith-folyó alakított ki.

Grassmarket

A festői szépségű Grassmarket Edinburgh egyik legfontosabb piactere a középkor óta. 1477 óta vannak róla dokumentumok, s később, 1660-tól azért vált híressé, mert a nyilvános kivégzések helyévé vált. Csupán néhány perces sétára van az Edingburgh-i vártól és a Princes Street-től. A nyűzsgő, de mégis barátságos helyet a boltjaival és kávézóival éppen annyira szívesen látogatják az Edinburgh-i Egyetem diákjai, mint az idelátogató turisták.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version