SanremoAmikor az apró tengerparti településekre gondolunk, a sziklafalakba beékelődött, színes kis házak, a kék különböző árnyalataira festett, békésen ringatózó, öreg csónakok, a halárusok és a napágyakkal benépesített strandok képe sejlik fel bennünk.
Bár ezek a mediterrán falvak, városok sokban hasonlítanak egymásra, valójában mindenütt más és más jellegzetességel találkozhatunk. Genova hatalmas kikötőjét és történelmi óvárosát hogyan is lehetne összehasonlítani Atrani romantikájával vagy Sanremo finom eleganciájával?

Bőven van tehát okunk arra, hogy minél többet meglátogassunk belőlük és ha nem is az összeset, de jónéhányat akár egyetlen nyaralás alkalmával is felkereshetünk. Hogy merre induljunk, hogy hol találjuk meg azt a bizonyos pluszt, ami elvarázsol minket, az alábbiakból kiderül!

Sanremo

Olaszország egyik legnyugatabbra fekvő városa, közvetlenül a francia határ mentén. Sanremo elsősorban kaszinójáról ismert, de akad itt még bőven látnivaló. A város történelmi központja a La Pigna, ahol csak gyalogosan lehet közlekedni. A két völgy között fekvő óvárosban középkori, csúcsíves ablakokkal ékesített házak közt vezetnek a hangulatos utcák. Az új városrész a domb lábánál terül el, verőere a hosszú Corso Matteotti, melynek két oldalán üzletek sora várja a nézelődőket és a vásárlókat. A pálmafákkal szegélyezett Corso Imperatrice az öböl nyugati partján húzódik, végén található a gyönyörű Parco Marsaglia egy színház- és koncertteremmel. Sanremo kellemes éghajlata révén egész évben ideális úti cél és mivel viszonylag nagyváros, éttermei és szállodái az év minden szakában nyitva tartanak. Nyáron a város eléggé zsúfolt és a hotelek árai a csillagos eget verdesik.

Genova

Genova

Genova az észak-olasz partok egyik legnagyobb városa. Hatalmas ipari kikötője a legelső volt az országban és ma is meghatározó a város életében. Bár ez a látvány nem túl vonzó, ne tévesszen meg senkit. Genova óvárosa még azok számára is lenyűgöző, akik nem jártasak a történelemben vagy nem különösebben rajonganak az építészetért. Ez Európa legnagyobb középkori központja, tele szebbnél szebb palotákkal, templomokkal és természetesen múzeumokkal, amik még teljesebb betekintést engednek a város színes múltjába. Egyik legimpozánsabb épülete, a reneszánsz és barokk stílusú Rolli palota, 2006-ban került be az UNESCO Világörökségeinek rangos sorába.

Lerici

Az Olasz Riviéra egyik elbűvölő városa a Ligúria és Toszkána határán fekvő kikötőváros. Csodás természeti környezetben fekszik, mögötte erdős sziklák és egy nemzeti park fenyvesekkel, olajligetekkel. Lerici bájos kikötőjében mindenféle méretű hajóval találkozhatunk, az ódón halászcsónakoktól kezdve egészen a luxusyachtokig. A nézelődéshez az itt található kis kávézók adnak tökéletes helyszínt, ráláthatunk a fehér strandokra, melyek 2 km hosszan, egészen a szomszédos San Terenzoig nyújtóznak. A híres író és költő, Percy Shelley életének néhány legboldogabb napját töltötte itt, az ő és Lord Byron tiszteletére halála után, 1822-ben Lerici öblének a Költők öble nevet adták.

Manarola

A Cinque Terre öt falvából az egyik és feltehetően a legrégebbi település. Manarola templomának alapkövét 1338-ban fektették le, a jelképeivé vált, ezerszínű házai fokozatosan ereszkednek le a kikötőhöz. A falunak nincs ugyan kijelölt strandja, mivel vize rendkívül mély, de azok, akik szívesen kipróbálják a mélytengeri úszást, a sziklákon lévő létrán lejuthatnak a vízhez és van egy zuhanyzó is a számukra. A falu felett a hegyet szinte a csúcsig szőlőültetvények borítják be. Márcsak ezért sem hagyhatjuk ki Manarola híres borát, a Sciacchetràt, melyet már a római korból származó dokumentumokban is istenítettek.

Portofino

Az Olasz Riviéra egyik legnépszerűbb városa. A kis halászfalut a rómaiak fedezték fel és nevezték el a Delfinek Kikötőjének a Tigullio-öbölben nagy számban élő delfinek miatt. Portofino ma elegáns üdülőhely, félhold alakú kikötőjét drága üzletek szegélyezik. Színes házai mögött zöld hegyek magasodnak, a fák takarásában egy-egy nyári rezidencia, luxusvilla bújik meg. Egyik legszebb látnivalója a várostól gyalog kb. 2 órányira található, a 10-11. században épült San Fruttuoso apátság, mely alatt az eldugott kis öbölben áttetsző vízben strandolhatunk. A város körül rengeteg túraútvonal vezet, ahonnan ráláthatunk a tengerre, míg lent, a partoknál jobbnál jobb éttermekben kóstolhatjuk végig a ligúr gasztronómia remekeit.

Camogli

Genova után az Olasz Riviéra legelső falva. A szikla tetején ülő halászfalu kikötőjében apró üzletek és éttermek sorakoznak. A Castello Dragone és a Santa Maria Assunta mellett a legtöbb turista a tengerparti sétányra kiváncsi, ami a falu teljes hosszán végigfut. Strandolni az aprókavicsos partokon lehet. Az egészen apró, ám annál festőibb település főtere a Piazza Colombo, ahol minden év májusának második vasárnapján Camogli apraja-nagyja összegyűlik a Hal Fesztiválon, ahol tűzijátékkal, tánccal és misével ünnepelnek és adnak hálát a halban gazdag vizeikért.

Piombino

Piombino

Az ősi település egykor az etruszkok fontos kikötője volt, a középkorban pedig a Pisai Köztársaság használta ugyanilyen célokra. Az egykor virágzó bányaváros feltartóztathatatlanul kedvelt úti céllá fejlődött, legalábbis, ami a hajósokat illeti. Kikötőjébe számtalan luxusyacht érkezik nyaranta és rendszeresen indítanak ide yacht-járatokat is. Egyik legszebb épülete a 13. századi Palazzo Communale, a Városháza, melyet a pisaiak építettek, egyik termében Piombino hercegeinek portréit nézhetjük meg. A város legmagasabb pontján ül a 16. századi vár, melyet hadászati célokra utoljára 1959-ben használtak. A Rivellino, a városkapu, a település legrégebbi építménye, 1212-ből származik. Piombino nem tartozik Olaszország legkeresettebb üdülővárosai közé, partjainál zavartalanul strandolhatunk. Gyönyörű kilátás nyílik innen az Elbára és a kisebb szigetekre.

Gaeta

A viharos történelmi múlttal rendelkező város ma fontos halász- és olajkikötő, de aranyhomokos strandjainak köszönhetően legalább ennyire népszerű üdülőhely is. Augusztusban, amikor Olaszország nyaralni indul, Gaeta partjai megtelnek, de hét strandján még így bőven jut elég hely mindenkinek. A legtöbben a Serapo strandot veszik célba, ami a városhoz a legközelebb fekszik, de a szörfösök már jól tudják, hogy a legerősebb hullámok a várostól északra fekvő Sant’Agostino strandon várják őket. Gaeta régi és új városrészeit a Monte Orlando választja el egymástól. Ez tulajdonképpen egy városi park, ahol kirándulhatunk, ellátogathatunk a római kori Lucius Muniatus Plancus mauzóleumhoz és megcsodálhatjuk a tengerre nyíló káprázatos panorámát.

Atrani

Néhány percnyire Amalfitól találjuk az egyik legszebb olasz tengerparti várost. Atrani egészen kis település, Dél-Olaszország legkisebb városa, melyet alig több, mint 900-an laknak. Fekvése egyszerre lenyűgöző és drámai, már első pillantásra magával ragadja a látogatókat. Atrani a Dragone-folyó völgyében fekszik, melyben a legenda szerint egykor egy rettegett tűzokádó sárkány élt. Leghíresebb látnivalója a Torre del Ziro, a 15. századi erőd, tőle nem messze pedig a Szentek Barlangja, egy természetes kis barlang, mely egy citromfákkal teli teraszos részre nyílik. Falait 12. századi bizánci freskók díszítik, a barlang a 10. században alapított bencés apátság része volt.
A városka szépsége a terekben, kertekben, épületekben, a jellegzetes lépcsősorokban, a sikátorokban és különleges hangulatában rejlik. Bár az Amalfi partoknál fekszik, ez az egyetlen település a környéken, mely ma is őrzi régi báját.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here