Kezdőlap Franciaország Franciaország híres és kevésbé ismert műemlékei

Franciaország híres és kevésbé ismert műemlékei

0

Franciaország régre visszanyúló történelmének különböző szakaszait követhetjük nyomon a műemlékeken keresztül. Az eseménydús múlt az ország valamennyi vidékén ott hagyta tanúit római romok, középkori erődítmények, pompás paloták, második világháborús helyszínek formájában és számos olyan megőrzésre érdemes építmény képében, melyek ma műemléki értéket képviselnek. Bármerre is utazunk az országon belül, a közelben biztosan található néhány neves vagy éppen kevésbé ismert műemlék, melyek meglátogatásával még közelebb kerülhetünk Franciaországhoz.

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel egy szép kis falu Normandiában, melyet az egész világ jól ismer. A sziklás hegy tetején ülő bencés apátság és templom alatt épült ki a település egy kis szigeten, melyet egy mesterségesen épített úton keresztül lehet a szárazföldről megközelíteni. Már a rómaiak idején is létezett itt település, mely később a frankok kezére került. Fejlődésnek a 8. században indult, amikor felépítették a templomot, a legenda szerint Mihály arkangyal sugallatára. Felemelkedése a normannokkal együtt jött el, akik bencés szerzeteseket telepítettek ide. A 11-16. század között az apátságot szinte folyamatosan alakították és bővítették, az egész korszakban kiemelkedő zarándokhely volt. Az apátság körül ebben az időben alakult ki a falu, keskeny utcáival és ma is látható épületeivel. 1979-ben Mont Saint-Michelt az UNESCO Világörökségek részévé nyilvánították.

Versailles-i palota

Kevés olyan épület van Franciaországban, ami annyira érzékletesen mutatja be a királyi hatalom nagyságát, mint a versailles-i palota. Már évszázadokkal ezelőtt fogalommá vált, az eredetileg vadászkastélynak épült palotát a világ számos pontján próbálták lemásolni, de pompáját, minden részletében nagyszerű kidolgozását lehetetlen utánozni. XIV. Lajos ikonikussá vált rezidenciájának számos termét bejárhatják a látogatók, de a XV. Lajos korában, André la Notre által tervezett kertek felett sem szabad átsiklani, hiszen ahhoz, hogy ilyen ragyogó formát kapjanak, 40 év munkájára volt szükség. A kerteken kívül a Történeti Múzeum, a trianoni kastély és Maria Antoinette birtoka a palota és környékének legfontosabb látnivalói.

Carcassonne

A megerősített város története jóval a rómaiak előtt kezdődött, köszönhetően a Földközi-tenger és az Atlanti-térség közti stratégiai fekvésének. Kezdetben Carcassonne egy hegyi erőd volt, ami kulcsszerepet töltött be Európa és az Ibériai-félsziget között. Az I. században a települést és környékét beolvasztották a Római Birodalomba, a 3-4. században nagy építkezések indultak, ekkor készült hatalmas fala is, ami nagyrészt romos, de részleteiben még mindig látható, akárcsak a 13-14. században épült erődítményei. Carcassonne-t a középkorban bevehetetlennek tartották, mivel soha nem tudtak ellene sikeres ostromot indítani. A 19. században romlásnak indult, köveit elkezdték széthordani. 1997 óta tartozik az UNESCO Világörökségek közé.

Grotte de Font de Gaume

Számos, a kőkorból fennmaradt festmény tette nevezetessé a barlangot. A lótól kezdve a szarvason át a bölényig rengeteg különböző állatábrázolás látható falain, a barlang általuk lett az egyik legszebb példája a történelem előtti művészetnek. Grotte de Font de Gaume egyike azon kevés, falfestményekkel díszített barlangoknak, melyek látogathatók. Nem minden ábra származik az őskorból, a 18. században az erre járó turisták is sok “alkotással” gazdagították a barlang falait. A Vezere-völgy több más barlangjával együtt a Grotte de Font de Gaume is a Világörökségek részét képezi.

Abbaye aux Hommes

A Saint Étienne apátság néven is ismert épület egy gyönyörű, 11. századi apátsági templom, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy itt legyen I. Hódító Vilmos végső nyughelye. Vilmos 1077-ben szentelte fel a templomot, melyet engesztelő ajándéknak szánt a pápának nem tetsző házasságkötése miatt. 1087-ben az épület alapjaiban temették az uralkodót, sírját a következő évszázadokban többször is kifosztották, mára csak combcsontja maradt meg eredeti helyén. Az idők során az apátság számos változtatáson esett át, egészen a 18. század végéig alakították. Ennek ellenére eredeti magját még ma is a normann templom alkotja, amit a látogatók is megnézhetnek. Az apátság mintaként szolgált számos normann templom építéséhez Angliában.

Barbegal akvadukt és malom

Lenyűgöző hely ez, ahol egy római vízimalom komplexum maradványai láthatók, melyeken keresztül ízelítőt kaphatunk a kor mérnöki teljesítményének magas színvonalából is. Megtudhatjuk, hogyan oldották meg a vízellátást akkoriban, milyen úttörő módszereket alkalmaztak a vízenergia ipari hasznosítására. A malomrendszert valószínűleg a 2. században építették, de a területen feltárták két ennél is korábbi vízvezeték maradványait is. A hatalmas malmok egy domboldalon sorakoztak, összesen 16 kerékkel hajtották a vizet. Feltételezik, hogy ez az ipari méretű malom komplexum biztosította a kenyeret az ősi Arles lakosai számára. Mára elenyésző része maradt csupán fenn a malmoknak, de az arles-i múzeumban megnézhetjük, hogyan is nézhetett ki a komplexum eredeti formájában.

Alesia

Franciaország legjelentősebb római kori emlékeinek egyike. Itt történt, hogy Julius Caesar i.e. 52-ben legyőzte a gall csapatokat. A feltárt leletek azt mutatják, hogy az 1. században virágzó település létezett itt. A látogatók Alesia területén házak romjait, középületeket, köztereket, színházat, római közigazgatási központot, üzleteket láthatnak. A lenyűgöző történelmi központ és régészeti múzeum tökéletesen kiegészíti az Alesia területén tett látogatást.

Ambrussum

Lunel falu mellett, ahol a Via Domitia keresztezi a Vidourle-folyót, fekszenek a római Ambrussum romjai. Az érdekes régészeti lelőhely három fő attrakcióval rendelkezik, a vaskori erődített településsel, a római kori épületkomplexummal és a közeli római híd maradványaival. A folyót egykor ez a hatalmas, 11 lyukú kőhíd ívelte át. A 2011-ben kialakított látogatóközpont és múzeum a történelem kedvelők számára kihagyhatatlan, de nagy élmény sétálni a vaskori Oppidom kövekkel kirakott utcáin is.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version