CassisMindenki hallott már Cannes-ról, Mont Saint-Michel-ről és Saint-Tropez-ról, de csak kevés turista tesz kitérőt, hogy a legnagyobb turistaparadicsomok mellett Franciaország kisvárosainak szépségeit is megismerje. Az országot délről a Földközi tenger, nyugatról az Atlanti-óceán határolja. A partokon apró ékszerdobozként sorakoznak a települések, melyeknek nagy része az útikönyvek által ajánlott útvonalakon kívül esik, pedig mind a városnézéshez, mind a pihenéshez tökéletes helyszínt nyújtanak.

Cassis

egy apró halászfalu Marseille-től keletre, a Földközi-tenger partján, különösen szép természeti környezetben. Keleti felén emelkedik a hatalmas Cap Canaille, Franciaország legmagasabb tengerparti sziklája. Az azúrkék színű tengert látványos, fenyőkkel borított mészkő sziklák szorítják kis, calanque-nak nevezett öblökbe a nyugati oldalon. Igyunk egy csésze kávét Cassis ezerszínű kikötőjében, ahonnan csónakkal könnyen eljuthatunk az öblökhöz, akár szervezett kirándulás keretében. De gyalog is megtehetjük az utat egy kellemes úszással egybekötve és ejtőzhetünk a nyugalom földi paradicsomában.

Belle-Ile-en-Mer

Belle-Ile-en-Mer egy sziget Bretagne partjainál, Franciaország észak-nyugati részén, négy kisvárossal. Le Palais, Sauzon, Bangor és Locmaria elbűvölő kis települések, melyek közül lehetetlen választani, ezért útunk során a legjobban akkor járunk, ha mindegyiknek szentelünk időt. A vidám színekben pompázó nyaralók, a hosszan nyújtózó legelők, a kerékpárutak a vidéki élet idilli képét tárják elénk. Amit Belle-Ile-en-Mert tálcán kínál, az a hamisítatlan francia tengerparti hangulat, hatalmas sziklákkal, homokos strandokkal, amelyek olyan hosszúak, hogy a turisták sosem tudják megtölteni őket.

Korzika déli csücskén fekszik

Bonifacio

, egy kőhajításnyíra Szardínia szigetétől. A falucska Franciaország egyik legbájosabb települése. A félszigeten magasan fekvő, meredek sziklákkal határolt falu óvárosa különleges látványt nyújt, mintha éppen belecsúszna a Földközi-tenger kék hullámaiba. Bonifacio nagyszerű választás, hogy felfedezzük Franciaország távoli, kevésbé sűrűn lakott régiójának rejtett gyöngyszemeit.

A 20. század elején

Collioure

vibráló, változatos színei csak úgy vonzották a legnevesebb művészeket, mint Picasso vagy Matisse. A Földközi-tenger partján, a spanyol határ közelében fekvő kisváros a közeli Riviéra báját és szépségét maradéktalanul tükrözi, ugyanakkor a túlzott turisztikai törekvések nem csorbították autentikus jellegét. Ez az álmos városka talán inkább nevezhető katalánnak, mint franciának. A pálmafák alatt remek helyet találunk az ebéd utáni sziesztához, de kellemesen tölthetjük az időt az élénk színűre festett, kanyargós sikátorokban sétálva is.

Piana

hivatalosan is Franciaország egyik legszebb települése. A mindössze 444 lakosú falucska Korzika nyugati partjainál fekszik, látképe nemcsak az országos, de európai viszonylatban is rendkívüli. A nagyrészt érintetlen, zöld terület éles kontrasztban áll a tengerbe zuhanó, vörösgránit hegyekkel. Piana ízig-vérig korzikai település és jóval kevésbé művies a turizmus szempontjából, mint azok a városok, melyeknek kiépített kikötőjébe sorra futnak be a turisták ezreit szállító tengerjáró hajók. A partokat itt meredek sziklafallal védett öblök szegélyezik, a falut és környékét elkerülik a fejlesztések, őrzi eredetiségét. A közeli Portoból a látogatók hajókirándulások keretében nézhetik meg a Scandola természetvédelmi területet, mely gazdag tengeri élővilága révén vált ismertté.

Bormes-les-Mimosas

Bormes-les-Mimosas a rengeteg mimózáról kapta a nevét, ami január végén, február elején sárgába öltözteti az egész várost. A házak és a középkori óváros sűrűn a hegyoldalban foglalnak helyet, kilátással a Földközi-tengerre. A kisvárost mindenütt rengeteg zöld jellemzi, még a szűk sikátorokban is virágok nőnek az évszázados kőfalak réseiben és árnyat adó növények futnak végig az utcákon. Bormes-les-Mimosas egy elegáns, csendes tengerparti település, ahol a Fort de Bregancon, a francia elnök hivatalos nyári rezidenciája is található. A város körül a kiterjedt fenyvesek folytonosságát csak néhány kastély szakítja meg. Strandja, az Estagnol kristálytiszta vizével, magas fenyőivel és puha, fehér homokjával képeslapra kívánkozik. Bormes-les-Mimosas a francia Riviéra egyik legkevésbé kiépített és legérintetlenebb települése.

Camaret-sur-Mer

az a város, ahol a breton tradíció és kultúra napjainkban is él és virul. Egy tipikus breton település a Crozon-félsziget nyugati csücskén, természetvédelmi területen. Itt található a régió egyik természeti nevezetessége, a leginkább az angliai Stonehenge-re hasonlító neolit kőképződmény, valamint a Tour Doree, vagyis az Aranytorony, a legendás francia hadmérnök, Vauban által épített 17. századi erőd. Camaret-sur-Mer legnagyobb látványossága mégis a Pointe de Pen-Hir hegyfok, Bretagne legszebb partvonala. Itt zajlott a második világháború egyik híres ütközete, a parton álló emlékművet Charles de Gaulle avatta fel 1960-ban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here