Kezdőlap Montenegró A Budva riviéra strandjai

A Budva riviéra strandjai

0

A Budva Riviéra változatos domborzata egy igazi kincs. Rengeteg öböl, szikla és zátony színesíti a Riviérát, a gyönyörű strandoknak pedig rettentő nagy szerepe van az üdülőközpontok fejlődésében. Montenegró legszebb strandjai közül több is ezen a partszakaszon található.

Ploče strand

A Budva központjától 6 kilométerre nyugati irányban található 10.000 m2 területű Ploče strand közel fekszik a Jaz és Trsteno nevű strandokhoz is. Ploče strandjának van egy nyilvánvaló előnye a többi montenegrói stranddal szemben, még pedig az, hogy nagyon eredeti. A térség úgy néz ki, mint egy többszintes hely napágyakkal és tengerbe vezető lépcsőkkel. Minden alapvető felszerelést megtalálunk a strandon: négy tengervizes medencét felnőtteknek és gyerekeknek, melyekben mindennap cserélik a vizet, ingyenes parkolót, wc-t, zuhanyzót, kávézókat és éttermeket. Bérelhetünk napágyakat és napernyőket, vízi mentők vigyáznak a biztonságunkra, egy orvosi rendelőt is igénybe vehetünk, de részt vehetünk egy pihentető masszázson is a strandon, sőt, még egy kis piaci terület is van, ahol bármit megvehetünk, amire csak szükségünk van. Gyakran tartanak a strandon „nedves-” és hab partikat. A különböző zónáknak köszönhetően kitűnő választás a kisgyermekes családok számára. Hűsítő alkoholos- és alkoholmentes italok széles választéka várja a pihenni vágyókat. A vízi sportok szerelmesei bérelhetnek egy hajót, kipróbálhatják a jet ski-t vagy a búvárkodást. A gyerekek pedig szórakozhatnak a játszóházban, ahol profi személyzet vigyáz rájuk, de még akár úszó órákon is részt vehetnek.

Trsteno strand

A Trsteno strand egy kicsi, kavicsos, lassan mélyülő strand Budvától 6 kilométerre nyugatra, így tökéletes hely ez a kisgyermekes családok számára. Vannak bérelhető napágyak, étterem és fizetős parkoló.

Szent Miklós szigete – Hawai strand

A Hawai strand egy kavicsos-homokos strand Szent Miklós szigetén. A strandra csak hajóval, jachttal vagy a Slovenska, Mogren, Becici strandjairól induló katamaránnal juthatunk el. A Szent Miklós szigetén található strand, vagy ahogy a helyiek ismerik a Hawai strand 1 kilométerre fekszik Budva városától és 3 strandból áll. Hosszuk összesen több mint 800 méter. Ha valaki egy kis egyedüllétre, privát helyre vágyna, a sziklás part menti kis öblök biztosan elnyerik tetszését. A strand ugyan ingyenes, a napágyak és napernyők bérléséért azonban körülbelül 5-15 eurót kell fizetnünk. A szigetet sűrű erdő borítja, ahol nyulak, fácánok és őzek élnek. A bárok és kávézók mellett a halétterem az igazán népszerű hely a szigeten, ahol a látogatók frissen kifogott halakat kóstolhatnak meg. Sportpályák, öltözők, zuhanyzó, wc, vízimentő-szolgálat és orvosi szobák teszik még színvonalasabbá a szolgáltatásokat és kényelmesebbé, élvezhetőbbé a szigeten töltött időt. A szigethez közeli vízi területet igazán kedvelik a siklóernyőzők, vízisízők és más sportolók.

Jaz Beach

A Jaz Beach Montenegró egyik legnépszerűbb strandja. Még Madonna és a Rolling Stones is koncertezett itt. A Budva városától csupán 3 kilométerre található strandra az egész világról érkeznek turisták. Csak autóval vagy busszal juthatunk el ide. A strand közelében egy hatalmas, ingyenes parkoló is van. Külön kialakított helyeket is találunk piknikezésre és kempingezésre. A napágy és napernyő bérlés körülbelül 3-7 euró naponta. Az 1.3 kilométer hosszú strandot minden oldalról dombok veszik körül. A Jaz Beach két részből áll: az egyik 850 méter, a másik pedig 450 méter hosszú kavicsos és homokos strand. A nagyobbik részén találunk bárokat, éttermeket, bérelhető napágyakat és parkoló is van, ami fizetős. Minden év júliusában itt tartják a híres SEA DANCE fesztivált. Ha nem akarunk részt venni a fesztiválon, jobb ha ilyenkor elkerüljük a strandot.

Mogren strandok

A Mogren strand Budva óvárosának közvetlen közelében található és két kavicsos strandból áll, amelyeket egy alagút köt össze. A 350 méter hosszú strandra egy szűk ösvényen át juthatunk el, ami az Óvárostól indul és keresztül megy az Avala nevű hotelen. A strand felé vezető út során láthatjuk az Óvárost, a Szent Miklós-szigetet és a Balerina szobrát is, de a helyi táj elképesztő szépsége is lehengerlő. A strandot körülvevő rétegezett sziklák oldalán a vad hullámok gyönyörűen törnek meg.
A strand egyik fele jóval modernebb, mint a másik. Több kávézót és napágyat találunk itt, a turisták szórakozásáról pedig katamaránok és vitorláshajók gondoskodnak. A másik fele sokkal természetesebb. Kisebb, kevesebb kávézó is van, a turisták pedig törölközőkre fekszenek napágyak helyett. Mindkét strandot a gyönyörű sziklák veszik körül, s ez a látvány biztos, hogy mindenki számára felejthetetlen emlékeket szerez.

Ricardova glava strand

A Ricardova glava strand egy kicsi, kavicsos strand Budva óvárosának falai alatt, nevét az 1963-ban itt forgató Richard Widmarkról kapta. Sajnos a napágyak bérlése elég drága. A strandhoz közel bárok és éttermek várják a fürdőzésben kimerült, megéhezett turistákat. A parkolásért óránként kell fizetni.

Slovenska Plaža

Az 1640 méter hosszú Slovenska Plaža Budva leghosszabb strandja 1938-ban kapta a nevét, amikor a németek és a szlávok elkezdtek azon vitázni, hogy melyikük töltse itt a nyaralását. A németek elbuktak, így tovább álltak a Mogren strandra. Így a szlávok tulajdonképpen lefoglalták maguknak a strandot és ezt az új nevet adták neki. A strandot apró és közepes méretű kavicsok borítják, de vannak betonozott részek is. A strand mögött áll egy hotel komplexum is, csak úgy, mint a rekreációs övezetek és parkok, ahol különböző mediterrán növényeket csodálhatunk meg. Rengeteg tengeri programot kipróbálhatunk, mint például a bungee jumpingot, a vízi sízést vagy az ejtőernyőzést. A strand menti sétányon kávézók, éttermek, szuvenír boltok, diszkók várják a turistákat. Ezeken kívül persze a gyermekek számára is sok szórakozási lehetőséget biztosítanak. A strandon minden szükséges felszerelést megtalálunk ami a nyugodt pihenéshez szükséges: napágyakat, öltözőket és friss vizű zuhanyzókat. Innét hajók is indulnak Szent Miklós szigetére.

Guvance strand

A kavicsos Guvance strand tulajdonképpen a Slovenska strand folytatása. A strand mentén éttermek és bárok várnak bennünket, valamint bérelhetünk napágyakat is a még kényelmesebb pihenéshez. A közelben parkolót is találunk.

Bečići strand

Az Adriai-tenger déli partjainak egyik legszebb és leghosszabb strandja a Bečići strand. A Zavala partfoktól egészen a Rafailovici strandig húzódik. A homokos strandra érkező turisták többféle tengeri kikapcsolódást is kipróbálhatnak. Azok számára, akik kedvelik a különféle szabadidős programokat, van itt WaveRunner, húzható gumicsónak, banán, hajó, játszótér, éttermek és kávézók. A Mr. Stefan Braun Beach Clubban igazán kellemes hangulat, modern zene és pozitív energia vár bennünket. A fenyők árnyékában, a strand mentén egy sétányon sétálgatva is élvezhetjük a gyönyörű tenger látványát, vagy csak megpihenhetünk az árnyékban a déli hőségben. Vannak még a strandon napágyak, napernyők és különböző sportpályák is. Az öltözők, zuhanyzók és wc-k pedig még kényelmesebbé teszik nyaralásunkat. A vízi mentők egész nap figyelnek a fürdőzőkre. Parkolót is találhatunk a strand közelében.

Rafailovići strand

A Rafailovići strand az ugyanilyen nevű kis városban helyezkedik el, 4 kilométerre Budva városától, Sveti Stefan irányába. Az igazán szép kavicsos és homokos strand egyenletesen mélyül, így mindenki számára ideális. A fél kilométer hosszú strandon nincsenek nagy kövek és tengeri uborkák. Vannak öltözők és zuhanyzók, valamint napágyat és napernyőt is bérelhetünk, hogy még kényelmesebben pihenhessünk a parton. Több kávézó, étterem és bár is van a strandon, ahol megkóstolhatjuk a hagyományos ételeket, de ha valaki a jól megszokottakra szavaz, akkor sem kell aggódnia, hiszen tipikus kontinentális fogásokat is felszolgálnak.

Kamenovo strand

A Kamenovo strand egy kavicsos-homokos strand. Ingyenes parkoló, bérelhető napágy és strand bár várja az idelátogatókat. A strand a hihetetlenül csodás víz színéről híres.

Pržno strandja

A kicsi, kavicsos Pržno strand a régi halászfaluban található. Sok kis hajó a mai napig itt köt ki. Bérelhetünk napágyakat, ha pedig megszomjaznánk vagy megéheznénk a nagy fürdőzésben, egy strand bár és egy étterem is nyitva áll előttünk. Innen könnyedén eljuthatunk Sveti Stefan szigetére hajóval. Egy kis negatívum, hogy nem igazán van parkoló a strandnál.

A Királynő strandja

A Királynő strandja nem hiába az egész Adriai-tengerpart egyik legszebb strandja, hiszen egyszerűen lenyűgöző naplemente tárul elénk minden este. Miločer fő strandja csupán 200 méter hosszan terül el, éppen Alexander Karadjordjevic király egykori nyári rezidenciája alatt. Ez volt feleségének, Marija királynőnek a kedvenc strandja.

Miločer strand, avagy a Király strandja

A Miločer strand, vagy másik nevén A Király strandja az Adriai-tenger partvidékének egyik legszebb strandja. A legkifinomultabb turistákat is el fogja bűvölni ez a csodás térség a hihetetlenül jó homokkal, a rendkívüli tisztaságával és a lenyűgöző tengeri látvánnyal. Olaj- és ciprusfa völgyek veszik körül a strandot, a sziklák pedig védik a széltől. A 380 méter hosszú strand Sveti Stefan és Miločer között helyezkedik el. A turisták körében igen kedvelt strandon található a Karađorđević dinasztia korábbi nyári rezidenciája, a Miločer villa. A strand mögött kávézókat és kicsi boltokat is találhatunk.

Sveti Stefan strand

A Sveti Stefan strand a híres szigeten található luxus hotelhez közel fekszik. A strandot a szigetre vezető út osztja ketté. A bal oldalit bárki használhatja és ingyenes, míg a jobb oldali a Sveti Stefan hotelhez tartozik. A kettő közötti különbség az, hogy az egyiket még apróbb kavicsok borítják és kevesebb turista fér el. Még az igazi, nyári szezonban sincs túl sok turista. A strand mellett egy pálmákkal, leanderekkel és öreg olajfákkal körülvett sétány is várja a látogatókat.

Crvena Glavica

Crvena Glavica tulajdonképpen néhány strand együttese, sőt, még egy nudista kemping is van a területén. A hét strand közül van, ami homokos, kavicsos vagy éppen sziklás. Az összesen 500 méternyi partszakasz a vöröses homok és sziklák miatt különleges. A strandok mögött az erdő és a természetes sziklák nyújtanak lenyűgöző látványt. Ez a tökéletes hely azok számára, akik egy kis privát pihenésre vágynak, és csak élvezni szeretnék a természet nyújtotta szépséget.

Drobni pijesak strand

A homokos Drobni pijesak strand egy olajfákkal körülvett öbölben található. Ingyenes parkoló és bérelhető napágyak várják az idelátogatókat. A parton friss, tiszta víz források vannak.

Rijeka Rezevici strand

Petrovac és Sveti Stefan között fekszik az olajfákkal körülvett Rijeka Rezevici strand. A Petrovac városától csupán 6 kilométerre található strandon van egy étterem is, melynek saját művészeti galériája és egy kertje is van, ahol zöldségeket és mediterrán növényeket termesztenek. Még a zenék is nyári hangulatot árasztanak, népzene, latin zene, jazz vagy épp reggae… mi kell még?

Perazića Do strand

A Perazića Do strand a Rezevici kolostor alatti öbölben található kavicsos-homokos strand. Perazića Do autóval mindössze 5 km-re van Petrovac városától északnyugati irányban, de gyalogosan csak 2 km sétával elérhető a gyönyörű erdős turistaúton, ami több alagúton is keresztül halad. A közelben parkolót is találunk.

Petrovac strandjai

Petrovac fő strandja egy sziklákkal, olajfákkal és fenyőerdővel körülvett, festői öbölben található Bar és Budva között. A 800 méter hosszú fő strandot apró, vörös kavicsok borítják. Találunk itt egy kis kikötőt is, valamint a Castello erődhöz is mindenképp megéri ellátogatni.
A fő strandtól 500 méterre található Lucice strand a másik strand Petrovacban, ez 200 méter hosszú, kavicsos-homokos, fenyőfákkal körülvéve. A különböző tengeri attrakciók, látványosságok széles választéka várja a turistákat. Van ingyenes és fizetős parkoló, éttermek és bárok is a közelben. A Katic és Sveta Nedelja szigetek is a közelben helyezkednek el, ahol búvárkodásra is van lehetőség. A strandok a város egész tengerparti részét uralják. Sok étterem, kávézó és szuvenír bolt várja a turistákat.

Buljarica strand

A Buljarica strand csupán 2 kilométerre található Petrovac városától, Bar irányába. A 2400 méter hosszú strand nem csupán a Budva Riviéra legnagyobb strandja, de az egész Adriai-tengerpart egyik legnagyobbika. Könnyedén eljuthatunk a strandra autóval, hajóval, de akik szeretik a kihívásokat, a Lucice strandról a dombon át is elérhetnek a strandra, az biztos, hogy jó kis túra lesz! Minden szükséges strandfelszerelés a rendelkezésünkre áll. Éttermek és kávézók is vannak a strandon. Attól sem kell tartanunk, hogy nincsen megfelelő lejáró a tengerbe, hiszen igazán kényelmesen lejuthatunk a vízbe. Az aktívabb pihenésre vágyók a strand körüli festői öbölben is túrázhatnak.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version