Kezdőlap Skócia A Belső-Hebridák

A Belső-Hebridák

0

A Hebridák, a skót partoktól nyugatra elhelyezkedő szigetcsoport szárazföldhöz közelebbi szigeteit, a Belső-Hebridákat 36 lakott és további 43 lakatlan sziget alkotja.

A következőkben a legnagyobb és legelbővülőbb szigeteket jellemezzük:

Skye

A legnagyobb sziget Skye, igazán népszerű a természetimádók között. Skócia szárazföldjéről egészen egyszerűen, egy hídon átjuhatunk erre az elképesztő, vad és romantikus szigetre, amely a hegyvidéki táj, a zöld völgyek, barlangok és lenyűgöző vízesések keveréke.

Skye déli végén található Armadale, ami tökéletes kiindulópont egy egy napos szigettúrához. Az Armadale kastélyt 1815 és 1819 között építették. Manapság már a Donald klán központja, amely a Sleat félszigeten, egy hatalmas 20.000 hektáros birtokon ékeskedik a pompásan felújított, történelmi kertjével.

A Cuillin Hills egész Nagy-Britanniából vonzza a hegymászás szerelmeseit a mindenki képességének megfelelő útvonalaival. A 20 csúcs közül a legmagasabb a Sgurr Alasdair a maga 990 méterével. A Cuillin Hills leginkább ismert hegye a Sgurr nan Gillean, amely híres a nagyszerű szállodáiról és a pónis kirándulásokról.

Dunvegan kastély az ugyanilyen nevezetű tó partján fekszik, ez a MacLeods klán egyik legutolsó székhelye. Az eredeti épület a 13. században épült, de a 19. században újjávarázsolták, egy igazi kényelmes, viktoriánus stílusú kastély vált belőle. Olyan érdekes dolgokat csodálhatunk meg itt, mint például a Ramsay és Raeburn által festett portrékat, Sir Walter Scott és Dr Samuel Johnson leveleit, valamint egy régi skótdudákból álló gyűjteményt.

Islay

Islay népessége 3457 és körülbelül 24 kilométerre található a Kintyre félszigettől. Úgy is ismerik, mint a „Hebridák királynője”. Bowmore a legnagyobb falu a szigeten, ahol körülbelül 860 ember él. A fő munkaadó cég a Bowmore szeszfőzde, ahol a híres Bowmore Single Malt whiskey-t készítik. Islay egy kiváló turista célpont, de leginkább a madármegfigyelők körében népszerű.

Mull

Mull szigetén körülbelül 2667 ember él, s a legnagyobb város Tobermory, amelynek megközelítőleg 700 lakosa van. A sziget elég dimbes-dombos, a legmagasabb pontja a Ben More, ami 966 méter magas és a tetején állva az egész szigetet beláthatjuk. Mull egy L alakú elég nagy sziget a maga 40 kilométeres hosszával és 32 kilométeres szélességével. Mull szigetére leginkább a vadvilág miatt érkeznek a turisták, mivel körülbelül 250 madárfaj él itt, hajótúrák közben pedig cápákat, csukabálnákat és delfineket láthatunk.

Tiree

Tiree egy kis sziget körülbelül 32 kilométerre az imént említett Mull szigetétől. Ez a legnyugatibb sziget a Belső-Hebridák közül. Csupán 770 ember él ezen az aprócska helyen, legtöbben pedig Scarinish-ben, a sziget legfőbb településén laknak. Meglepő, hogy Tiree-nek van saját repülőtere, amelyet a II. világháború idején építettek. A turizmus a legfőbb iparág a szigeten, a szörfösök kedvelt helye a nyugati szélnek köszönhetően.

Raasay

A Raasay nevű sziget hosszú és keskeny, s csupán 192 ember él itt, a legnagyobb falucska Inverarish. A sziget élővilága elég változó, hiszen élnek itt tengeri sasok, vidrák, gímszarvasok és havasi nyulak is.

Jura

Jura szigete a Belső-Hebridák déli részén található. A Jura és az Islay szigetek csupán másfél kilométerre vannak egymástól, komppal pedig át is juthatunk egyik kikötőből a másikba. A 367 km2 nagyságú szigeten körülbelül 188 ember él, ezzel az egyik sűrűbben lakott sziget. A legnagyobb település Craigmore, ahol Jura whiskey-t készítik. Rengeteg gímszarvas él a szigeten, így nem meglepő, hogy a bevétel nagy részét a szarvas vadászat adja. Hat nagyobb birtok van a szigeten, s ezek rendezik a szarvas vadászatokat.

Három kúp alakú csúcsáról is híres a sziget, melyek közül a legmagasabb a Beinn an Oir a maga 785 méteres magasságával.

Coll

Coll nyugatra található, közel Tiree és Mull szigetéhez. Egy autós komp köti össze a szigetet a skót szárazföldön található Oban-nal. A népessége körülbelül 164 fő és a legnagyobb település Arinagour a keleti parton. A szigetet leginkább a homokos strandjai miatt ismerik, különösen a két festői szépségű öble, a Crossapol öböl és a Feall öböl miatt.

Colonsay

Islay szigetétől északra található Colonsay, egy aprócska sziget. Jelenleg körülbelül 143 ember él a szigeten, a legnagyobb település Scalasaig. Hajós komppal juthatunk el Scalasaig-ról Islay szigetére. Bár a sziget igazán kicsi, mégis vannak üdülőházak, melyek kibérelhetők és egy igazán nyugodt nyaralást tölthetünk el az apró szigeten. Egy elképesztő rododendron kert is található a szigeten, amely nyáron néhány napig nyitva áll a nagyközönség előtt.

Eigg

Eigg, a körülbelül 13 kilométer hosszú sziget, az egyik legkisebb a Belső-Hebridák közt. Rum és Muck szomszédságában található. A népessége szintén nagyon kicsi, hiszen csupán 67 ember élt itt az utolsó népszámlálás alkalmával, a legnagyobb település pedig Cleardale. Meglepő lehet, hogy a sziget elég sziklás. Igazán megéri felmászni a 393 méteres An Sgurr hegygerincre, ahonnan szinte az egész Hebridákat láthatjuk.

Mivel a sziget maga is elég kicsi, a szálláslehetőségek limitáltak, de vannak üdülőházak és kemping területek is. Több gyönyörű strand is van a szigeten, mint például az „Éneklő homok”, amely egy kvarc strand.

Rum

Rum szigete az előbb említett Eigg-hez képest elég nagy, hiszen kétszer akkora maga a sziget, ugyanakkor csupán 22 ember él rajta. Mindannyian Kinloch-ban élnek, a keleti parton. A 18. század végéig a népesség körülbelül 400 fő volt, de 1828 körül kitelepítették őket, hogy helyet csináljanak egy sport létesítménynek. A szigetet a Természetvédelmi Tanács vásárolta meg 1957-ben, most pedig a Skót Természeti Örökség kezében van. A Kinloch kastélyt is ez a szervezet igazgatja. A luxus vadászházat Sir George Bullough építtette.

A sziget közepén található a Rum Cullins, egy hegység, amelynek csúcsa, az Askival 810 méter magas. Rum régebben vulkán volt, amely azóta már erodálódott.

Staffa

A kis Staffa szigetére csupán Mull-ról és Iona-ról juthatunk el. A sziget legnagyobb látványossága a lenyűgöző Fingal-barlang. A 1772-ben felfedezett barlang egy katedrálisra hasonlít a bizarr bazalt pillérjeivel és a hatalmas, bordázott, csodás színekben pompázó oszlopaival. A kelta neve An Uaimh Binn, amely szó szerint azt jelenti, hogy a zenélő barlang. Rengeteg költőt, festőt és zeneszerzőt megihletett az a drámai jelenet, ahogy a búgó hullámok a barlang falainak csapódnak. Mull és Iona szigetéről indulnak hajótúrák Staffa-ra, így ezt az elképesztő barlangot is megcsodálhatjuk.

Iona

Iona szigetére hajóval juthatunk el a Mull délnyugati sarkán található Fionnphort-ból vagy Oban-ból. A sziget a kolostoráról híres, amelyet Szent Kolumba alapított 563-ban. A másik híres korai keresztény emlékmű a szigeten a Szent Mária Katedrális. A vörös gránit épületet a 12. században építették, de folyamatosan bővítették. A katedrális nyugati bejáratával szemben áll Szent Márton Keresztje, egy több mint 4 méter magas kelta emlékmű. Szent Oran temetőt is fontos megemlítenünk, ahova a „Halál útján” át juthatunk el. Ez Skócia legrégebbi keresztény temetője, ahol több mint 60 skót király van eltemetve.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version