Szélmalom

Mesembria, ahogy a korai középkorban nevezték, több mint 3200 éve alakult ki. Egy 850 méter hosszú és 350 méter széles félszigeten helyezkedik el. A trákok a „Melsambria” nevet adták neki, a város alapítója, Melsas után. A városnak van egy déli és egy északi kikötője is, a műemlékekben gazdag óvárosa pedig 1983 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján.

Nem csoda hát, hogy látnivalók széles skálájával büszkélkedhet Neszebar.

Szélmalom

A város egyik szimbóluma ez a szélmalom, ami a földszoros közepén található. Neszebar három szélmalmot őrzött meg a múltból. Az egyik a földszoros előtt áll a Neszebar felé vezető úton, a második a már előbb említett földszoros közepén, a harmadik pedig az északi parton, Eleuszi Szűz Mária templomának a közelében.

Erődítmény falai

A századok alatt erődítmények rendszere épült ki a félszigeten, melyekkel csaknem egy bevehetetlen erőddé vált. Minden év augusztus 15-én a város egy különleges 3D show-val ünnepel. Egyedi hang- és fénytechnika, multimédia, dizájn és lézer show várja az idelátogatókat.

Szűz Mária templom

A Szűz Mária templom 1884-ben épült. A hatalmas bazilika külsejét szépen megőrizték, de a színes üvegeket, freskókat és szentképeket a 19-20. században készítették.

Pantokrátor templom

Pantokrátor templom

Neszebar egyik legfigyelemreméltóbb és egyik legdíszesebb középkori temploma a 13-14. században épült. A templom egy 16*7 méteres téglalap. A Pantokrátor templom egyetlen harangtornya az épület közepén magasodik van egy nyugati és egy déli bejárata, valamint a keleti oldalán három kisebb szentély található. Manapság múzeumként működik.

Mihály- és Gábriel arkangyal templom

Mihály- és Gábriel arkangyal templom

A templom tulajdonképpen egy templomi főhajó, amely a 13. században épült. A templom nyugati oldalán egy eldugott, kikövezett út vezet bennünket a toronyba. A keresztény templomokhoz hasonlóan, ennek is van a bejárata előtt egy oszlopos rész, az úgynevezett „narthex.” Három ajtón juthatunk be a templomba, egy van az északi oldalán, kettő pedig a már előbb említett bejáratnál.

Szent Paraszkeva-templom

Szent Paraszkeva-templom

A templom faragott kőből és téglából épült a 13.14. században. A déli és északi homlokzatát ívek díszítik. Jelenleg a „Neszebarba vetett hitünk” helyreállítási projektet követve, a templom múzeumként funkcionál. Az itt rendezett kiállítás a „Neszebar elveszett templomaiból előkerült falfestmények” nevet kapta.

Szent István templom

Szent István templom

A Szent István templomot „új püspöki hivatalnak” is nevezik. Építésének idejét vitatják, de valószínűleg a 11-13. század körül épült. A 16. században a templomot kibővítették, és a 18. században egy narthexet is építettek hozzá. A különleges építészeti stílusának, az oltárfalainak és nem utolsó sorban a lenyűgöző falfestményeinek köszönhetően, Bulgária egyik legfontosabb kulturális örökségeként tartják számon.

Keresztelő Szent János templom

Keresztelő Szent János templom

A templom a 10. században épült durva kőből és habarcsból. Egy helyreállítási projekt részeként végzett régészeti ásatás során fedezték fel, hogy egy 6. századi, bizánci, háromhajós bazilika alapjaira épült. Az eredeti terv az volt, hogy egy szentélyből fog állni a bazilika, de utólag két másik félkör alakú szentélyt is hozzáépítettek.

Régészeti múzeum

A régészeti múzeumot 1956-ban hozták létre Neszebar délkeleti részén. 1994-ben a múzeumot egy új épületbe költöztették, melyet Hristo Koev, híres építész épített. A „Neszebar az évek során” című kiállítás tekinthető meg ott, amely számos kulturális műemléket tartalmaz és bemutatja a régi Mesembriát. A kiállítás egy társalgóban és négy kiállítási teremben látható. Neszebar Óvárosának a Világörökségi listán szereplésért járó oklevele található a társalgó falán. A további négy teremben pedig időrendi sorrendben tekinthetjük meg a város történelmét.

Neszebar déli partja

Neszebar strandja

Neszebar déli partján elterülő strand amellett, hogy nagyon gyönyörű helynek számít, az aranyhomokos partjával és kristálytiszta vizével turisták tömkelegét vonzza minden évben. Ideális épp úgy egy családnak, akik nyugodt pihenésre vágynak, mint egy fiatal csapatnak, akik minden vízi sportot kipróbálnának. Ha figyelmesen nézzük, a távolban láthatjuk az Óvárost. Az egész városrésznek fantasztikusan lenyűgöző hangulata van.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here