Dunvegan kastély, SkyeA Hebridák, a skót partoktól nyugatra elhelyezkedő szigetcsoport szárazföldhöz közelebbi szigeteit, a Belső-Hebridákat 36 lakott és további 43 lakatlan sziget alkotja.

A következőkben a legnagyobb és legelbővülőbb szigeteket jellemezzük:

Skye

A legnagyobb sziget Skye, igazán népszerű a természetimádók között. Skócia szárazföldjéről egészen egyszerűen, egy hídon átjuhatunk erre az elképesztő, vad és romantikus szigetre, amely a hegyvidéki táj, a zöld völgyek, barlangok és lenyűgöző vízesések keveréke.

Skye déli végén található Armadale, ami tökéletes kiindulópont egy egy napos szigettúrához. Az Armadale kastélyt 1815 és 1819 között építették. Manapság már a Donald klán központja, amely a Sleat félszigeten, egy hatalmas 20.000 hektáros birtokon ékeskedik a pompásan felújított, történelmi kertjével.

A Cuillin Hills egész Nagy-Britanniából vonzza a hegymászás szerelmeseit a mindenki képességének megfelelő útvonalaival. A 20 csúcs közül a legmagasabb a Sgurr Alasdair a maga 990 méterével. A Cuillin Hills leginkább ismert hegye a Sgurr nan Gillean, amely híres a nagyszerű szállodáiról és a pónis kirándulásokról.

Dunvegan kastély az ugyanilyen nevezetű tó partján fekszik, ez a MacLeods klán egyik legutolsó székhelye. Az eredeti épület a 13. században épült, de a 19. században újjávarázsolták, egy igazi kényelmes, viktoriánus stílusú kastély vált belőle. Olyan érdekes dolgokat csodálhatunk meg itt, mint például a Ramsay és Raeburn által festett portrékat, Sir Walter Scott és Dr Samuel Johnson leveleit, valamint egy régi skótdudákból álló gyűjteményt.

Islay

Charlotte világítótorony, Islay

Islay népessége 3457 és körülbelül 24 kilométerre található a Kintyre félszigettől. Úgy is ismerik, mint a „Hebridák királynője”. Bowmore a legnagyobb falu a szigeten, ahol körülbelül 860 ember él. A fő munkaadó cég a Bowmore szeszfőzde, ahol a híres Bowmore Single Malt whiskey-t készítik. Islay egy kiváló turista célpont, de leginkább a madármegfigyelők körében népszerű.

Mull

Tobermory, Mull

Mull szigetén körülbelül 2667 ember él, s a legnagyobb város Tobermory, amelynek megközelítőleg 700 lakosa van. A sziget elég dimbes-dombos, a legmagasabb pontja a Ben More, ami 966 méter magas és a tetején állva az egész szigetet beláthatjuk. Mull egy L alakú elég nagy sziget a maga 40 kilométeres hosszával és 32 kilométeres szélességével. Mull szigetére leginkább a vadvilág miatt érkeznek a turisták, mivel körülbelül 250 madárfaj él itt, hajótúrák közben pedig cápákat, csukabálnákat és delfineket láthatunk.

Tiree

Scarinish kikötője, Tiree

Tiree egy kis sziget körülbelül 32 kilométerre az imént említett Mull szigetétől. Ez a legnyugatibb sziget a Belső-Hebridák közül. Csupán 770 ember él ezen az aprócska helyen, legtöbben pedig Scarinish-ben, a sziget legfőbb településén laknak. Meglepő, hogy Tiree-nek van saját repülőtere, amelyet a II. világháború idején építettek. A turizmus a legfőbb iparág a szigeten, a szörfösök kedvelt helye a nyugati szélnek köszönhetően.

Raasay

A Raasay nevű sziget hosszú és keskeny, s csupán 192 ember él itt, a legnagyobb falucska Inverarish. A sziget élővilága elég változó, hiszen élnek itt tengeri sasok, vidrák, gímszarvasok és havasi nyulak is.

Jura

Jura whiskey

Jura szigete a Belső-Hebridák déli részén található. A Jura és az Islay szigetek csupán másfél kilométerre vannak egymástól, komppal pedig át is juthatunk egyik kikötőből a másikba. A 367 km2 nagyságú szigeten körülbelül 188 ember él, ezzel az egyik sűrűbben lakott sziget. A legnagyobb település Craigmore, ahol Jura whiskey-t készítik. Rengeteg gímszarvas él a szigeten, így nem meglepő, hogy a bevétel nagy részét a szarvas vadászat adja. Hat nagyobb birtok van a szigeten, s ezek rendezik a szarvas vadászatokat.

Három kúp alakú csúcsáról is híres a sziget, melyek közül a legmagasabb a Beinn an Oir a maga 785 méteres magasságával.

Coll

Coll nyugatra található, közel Tiree és Mull szigetéhez. Egy autós komp köti össze a szigetet a skót szárazföldön található Oban-nal. A népessége körülbelül 164 fő és a legnagyobb település Arinagour a keleti parton. A szigetet leginkább a homokos strandjai miatt ismerik, különösen a két festői szépségű öble, a Crossapol öböl és a Feall öböl miatt.

Colonsay

Colonsay

Islay szigetétől északra található Colonsay, egy aprócska sziget. Jelenleg körülbelül 143 ember él a szigeten, a legnagyobb település Scalasaig. Hajós komppal juthatunk el Scalasaig-ról Islay szigetére. Bár a sziget igazán kicsi, mégis vannak üdülőházak, melyek kibérelhetők és egy igazán nyugodt nyaralást tölthetünk el az apró szigeten. Egy elképesztő rododendron kert is található a szigeten, amely nyáron néhány napig nyitva áll a nagyközönség előtt.

Eigg

Eigg, a körülbelül 13 kilométer hosszú sziget, az egyik legkisebb a Belső-Hebridák közt. Rum és Muck szomszédságában található. A népessége szintén nagyon kicsi, hiszen csupán 67 ember élt itt az utolsó népszámlálás alkalmával, a legnagyobb település pedig Cleardale. Meglepő lehet, hogy a sziget elég sziklás. Igazán megéri felmászni a 393 méteres An Sgurr hegygerincre, ahonnan szinte az egész Hebridákat láthatjuk.

Mivel a sziget maga is elég kicsi, a szálláslehetőségek limitáltak, de vannak üdülőházak és kemping területek is. Több gyönyörű strand is van a szigeten, mint például az „Éneklő homok”, amely egy kvarc strand.

Rum

Kinloch kastély

Rum szigete az előbb említett Eigg-hez képest elég nagy, hiszen kétszer akkora maga a sziget, ugyanakkor csupán 22 ember él rajta. Mindannyian Kinloch-ban élnek, a keleti parton. A 18. század végéig a népesség körülbelül 400 fő volt, de 1828 körül kitelepítették őket, hogy helyet csináljanak egy sport létesítménynek. A szigetet a Természetvédelmi Tanács vásárolta meg 1957-ben, most pedig a Skót Természeti Örökség kezében van. A Kinloch kastélyt is ez a szervezet igazgatja. A luxus vadászházat Sir George Bullough építtette.

A sziget közepén található a Rum Cullins, egy hegység, amelynek csúcsa, az Askival 810 méter magas. Rum régebben vulkán volt, amely azóta már erodálódott.

Staffa

Fingal-barlang

A kis Staffa szigetére csupán Mull-ról és Iona-ról juthatunk el. A sziget legnagyobb látványossága a lenyűgöző Fingal-barlang. A 1772-ben felfedezett barlang egy katedrálisra hasonlít a bizarr bazalt pillérjeivel és a hatalmas, bordázott, csodás színekben pompázó oszlopaival. A kelta neve An Uaimh Binn, amely szó szerint azt jelenti, hogy a zenélő barlang. Rengeteg költőt, festőt és zeneszerzőt megihletett az a drámai jelenet, ahogy a búgó hullámok a barlang falainak csapódnak. Mull és Iona szigetéről indulnak hajótúrák Staffa-ra, így ezt az elképesztő barlangot is megcsodálhatjuk.

Iona

Iona kolostora

Iona szigetére hajóval juthatunk el a Mull délnyugati sarkán található Fionnphort-ból vagy Oban-ból. A sziget a kolostoráról híres, amelyet Szent Kolumba alapított 563-ban. A másik híres korai keresztény emlékmű a szigeten a Szent Mária Katedrális. A vörös gránit épületet a 12. században építették, de folyamatosan bővítették. A katedrális nyugati bejáratával szemben áll Szent Márton Keresztje, egy több mint 4 méter magas kelta emlékmű. Szent Oran temetőt is fontos megemlítenünk, ahova a „Halál útján” át juthatunk el. Ez Skócia legrégebbi keresztény temetője, ahol több mint 60 skót király van eltemetve.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here