Kezdőlap Svájc A béke fővárosa: Genf

A béke fővárosa: Genf

0

A legnagyobb alpesi tó, a Genfi-tó és a Saléve-hegy között fekszik Svájc egyik legbefolyásosabb városa. Genf nemzetközi viszonylatban is különleges városnak számít, hiszen ez a világ diplomáciai központja, számos nemzetközi szervezetnek ad otthont – többek közt az ENSZ-nek és a Vöröskeresztnek -, Európa egyik legdrágább települése, melynek lakói a világ összes országából tevődnek össze. Az ember itt folyamatosan úgy érezheti, mintha Svájc fővárosában járna, pedig Genf csupán a második legnagyobb települése az országnak.

Genf kozmopolita város, az európai kultúra egyik központja, feltehetően ennek köszönhető, hogy Svájcban ez a turisták legkedveltebb úti célja. A nemzetközi konyha valamennyi ága képviselteti itt magát, mégpedig a legmagasabb színvonalon, galériáiban, múzeumaiban világszínvonalú kiállításokat mutatnak be, luxus ékszer- és csokoládé üzletei a legigényesebbeknek sem okozhatnak csalódást. Azonban Genfnek is van egy realisztikusabb oldala. A makulátlan csillogás mellett a város egyes negyedei – Paquis negyed, Rhone-parti iparnegyed – karcossá teszik ezt a majdnem hibátlanul csiszolt gyémántot. De csak annyira, amennyire engedjük.

Genf városképe nem annyira karakteres, ám nagyon változatos. Egy meredek oldalú dombon, a Rhone bal partján emelkedik az óváros, melynek látképét a katedrális határozza meg. Régi utcák, történelmi épületek és szökőkutak díszítik a város történelmi magját. Az üzleti élet az óváros alatt koncentrálódik. A tó mindkét partján elegáns promenádok futnak, kiterjedt parkok és kertek terülnek el – Genfet az egyik legzöldebb városnak tartják, területéből összesen 330 hektár van parkosítva. Genf a legkisebb svájci kanton központja, szinte minden oldalról francia területek veszik körbe, csak a Genfi-tó és egy keskeny folyosó kapcsolja fizikailag Svájchoz. A város elmúlt évtizedekben történő dinamikus növekedésének legszembetűnőbb jele a rengeteg új épület a belvárosban és Genf környékén, ahol számos kisebb, ám annál fontosabb település fejlődött ki.

Óváros

Genf szíve az óváros, azon belül is a Place du Bourg-de-Four, a város legrégebbi tere, mely a római korban a fórum szerepét töltött be. Rakpartok, tóparti sétányok, parkok, élénk kis utcák és elegáns üzletek között sétálhatunk itt. Az egyik legszebb állapotban megmaradt történelmi utcája a városnak a Grand Rue, ahol Jean-Jacques Rousseau született, egészen pontosan a 40-es számú házban. A város nagy része lapos, ám az óváros 25 m-rel a tó szintje felett fekszik, utcái enyhén emelkednek. A szintkülönbség azonban könnyen leküzdhető, a turistákat ez nem tántoríthatja el attól, hogy felfedezzék Genf legszebb és galériákban is leginkább bővelkedő részét.

Szent Péter katedrális

A katedrális építésének első fázisa 1160 körül zajlott. Több tűzvészt és helyreállítást, átalakítást is átélt, mire elnyerte ma látható formáját. A reformáció idején, a 16. században belsejét teljesen lecsupaszították, megfosztották a dekorációtól és színes falait fehérre meszelték, csak az ólomüveg ablakok menekültek meg. 1536-ban és 1564-ben maga Kálvin is prédikált az ősi falak között, széke még ma is látható a katedrálisban. A 18. században homlokzatát neoklasszikus stílusban alakították át, de alapvetően őrzi gótikus jegyeit. A katedrális tornyában található a Clémence névre keresztelt harang, a harangok királynője, mely 6 tonnát nyom és 1407-ben került mai helyére. A katedrális tornyába 157 lépcsőfok vezet fel, innen csodás kilátás nyílik a városra és a tóra.

Nemzetek Palotája

1966 óta az ENSZ székháza az 1929-1936. között épült Palais des Nations. Napjainkban ez az ENSZ második legfontosabb központja New York után. Vezetéssel lehet látogatni, egy órás túra keretében kalauzolják végig a turistákat az épületen és annak 46 hektáros parkján, melynek ékességei a több száz éves fák és a szabadon járkáló pávák.

Jet’d Eau

Aki repülővel érkezik Genfbe, az első, amit a városból észre fog venni, ez a 140 m magas vízsugarat lövellő szökőkút, mely világrekorder, hiszen nincs nála magasabb. A víz hihetetlen sebességgel, 200 km/h-val tör az ég felé, napfényes időben gyönyörű szivárványt fest maga köré. Egyszerre 7 tonna súlyú víz tör fel a Genfi-tóban 1951-ben megépített szökőkútból, melynek vizét évente néhány alkalommal humanitárius célok szolgálatába állítva különböző színekre festik.

Patek Philippe Múzeum

Az egyik legnépszerűbb múzeuma Genfnek, melyet a vezető luxusóra márkának szenteltek. Patek és Philippe két órakészítő volt a 16. században, akik manufakturális keretek között kezdtek órákat készíteni. Hihetetlenül precíz és finoman megmunkált óráiknak köszönhetően hamarosan az arisztokrácia kedvencei lettek, tőlük vásárolni presztízsnek számított. Az elegáns múzeumban három emeleten keresztül mutatják be történetüket a kezdetektől, a látogatók azt is megtudhatják, hogy eleinte az órák kizárólag férfiak számára és vallási motívumokkal díszítve készültek, de látható itt az az asztal is, amin a híres készítők alkották meg világhírű óraszerkezeteiket.

A Reformáció Nemzetközi Múzeuma

A 18. századi épületben 2005-ben létrehozott modern múzeum Kálvin, Luther és a reformáció más jeles alakjai mellett bemutatja a legkorábbi nyomtatott Bibliát és a reformáció útját egészen a 21. századig. Számos régi dokumentum látható itt, melyeken keresztül a látogatók jobban megismerhetik a Protestáns Rómának is nevezett Genf vallástörténetét.

Maison Tavel

Genf legrégebbi lakása ez, melyen keresztül bepillanthatunk a város és rajta keresztül Svájc középkorába. Az épület 1334-ben leégett, a genfi nemesség sorába tartozó Tavel család építette újjá, akik egy városi palotát formáltak belőle. A következő évszázadok során szintén befolyásos családok voltak a tulajdonosai, míg 1963-ban a városé lett. Ekkor az egész épületet teljesen felújították, majd 1986-ban hat szintjén múzeumot hoztak létre. Benne Genf városiasodásának egyes korszakairól és az egykori városlakókról lehet többet megtudni.

Saléve-hegy

Genf ikonikus hegye, mely közvetlenül a francia határ mentén magasodik egészen 1380 méterig. A városhoz közel lehetőséget ad arra, hogy a természet szerelmesei se maradjanak kikapcsolódási lehetőség híján. Gazdag növény- és vadvilágát a friss hegyi levegő teszi még tökéletesebbé, nem beszélve a káprázatos panorámáról, ami innen Genf városára, a Genfi-tóra és a Jura-hegységre nyílik. A sétálgatáson túl a Saléve-hegyen érdemes elővenni a túracipőt, a sziklamászó felszerelést vagy éppen hegyi kerékpárt bérelni, télen síelésre is alkalmasak az adottságai.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version