St. Moritz

Károly Gusztáv svéd király csak egy azon sok neves személyiség közül, akik ezzel a megtisztelő titulussal illeték az 1856 m-es tengerszint feletti magasságban fekvő várost. St. Moritz Svájc legrégebbi téli üdülőhelye, az alpesi turizmus bölcsője, mely 1864 óta csalogatja a világ leggazdagabb embereit, köztük királyi családokat, neves művészeket, hírességeket. Ragyogóan kék tavával, smaragdzöld erdeivel, magasztos hegyeivel St. Moritz valóban úgy fest, mint egy drágakő, aminek lehetetlen ellenállni.

Annak ellenére, hogy St. Moritz utcáit a legnagyobb tervezők üzletei töltik meg, köveit pedig olyan világhírű emberek koptatják, mint George Clooney vagy Kate Moss, ez a város nem csupán a csillogásról szól. Valódi gazdagsága a szabadban rejlik, a város határain kívül futó túraútvonalakban és a síeléshez tökéletes lejtőkben.

St. Moritz eredetileg gyógyvizű forrásai, valamint egészséges klímája révén szerzett magának hírnevet és ennek már több száz éve. Már a középkorban érkeztek ide utazók messzi földről csak azért, hogy vigyenek gyógyító vizéből. Napjainkban St. Moritz nem csak az ország, de nem túlzás állítani, hogy a világ egyik legelismertebb síközpontja, különösen mióta otthont adott a téli olimpiai játékoknak 1928-ban és 1948-ban.
St. Moritz neve egyet jelent az eleganciával, az igényes kikapcsolódási lehetőségekkel, a különleges éghajlattal, az évi 322 napon át tartó napsütéssel.
A város több elsőséget is magának mondhat, 1878-ban az országban először itt kapcsolták be az elektromos világítást, rögtön a karácsonyi díszkivilágításhoz, itt rendezték az Alpok legelső golfversenyét 1898-ban és itt helyezték üzembe Svájc első sífelvonóját 1935-ben. Telente kerül sor a 12 ezer versenyző részvételével zajló símaratonra, a Gourmet Fesztiválra és a Hó és Szimfónia elnevezésű zenei fesztiválra.

St. MoritzA legenda szerint 1864 szeptemberében St. Moritz első hoteltulajdonosa, Johaness Badrutt fogadást kötött négy nyaraló vendégével, hogy azok visszatérnek télen és ha a dolog nem nyeri el majd a tetszésüket, ő állja majd útiköltségeiket. Azonban ha St. Moritz téli arca mégis hatással lesz rájuk, addig vendégeskedhetnek nála, amíg csak akarnak. Vendégei, akik megszokták már a latyakos, hideg angol teleket, nem gondolták, hogy a svájci Alpokban valami egészen mást fognak tapasztalni. A fogadást Badrutt megnyerte, vendégei le voltak nyűgözve a napfényes téli időjárástól és a lélegzetelállító havas látképtől. Haza sem mentek tavaszig, majd Londonban elegáns társasági körökben elmesélték, mi mindent kaptak a St. Moritzban töltött téltől. Ennek a baráti társaságnak a tagjai voltak tehát az Alpok legelső téli turistái, akik egy egészen új dolgot fedeztek fel, a téli üdülést. Az utánuk szép számmal érkező angol turisták maradandó nyomot hagytak a városon, a gasztronómiában élesen felfedezhető brit vonal mellett a krikett és lovaspóló versenyeket, a golfozást, a bobozást.

St. Moritz azonban napjainkban már nem csak telente tündököl. Olyannyira, hogy az évszázados tendenciát megfordítva a legtöbb látogató éppen hogy nyáron érkezik a városba. Érintetlen természeti környezete, nyugodt atmoszférája bármely évszakban ideális a kikapcsolódáshoz, feltöltődéshez, ahhoz, hogy Európa egyik legszebb pontján felejthetetlen élményekben lehessen részünk.

St. Moritz szíve a Schulplatz, ahol a Városháza épülete áll. Közelében található az 1786-ban épült protestáns templom, mögötte a szép Régi Temetővel, valamint a Ferde Toronnyal. A torony mára St. Moritz jelképévé vált, pedig nem más, mint egy korábban itt állt, a 12. században épített templom egyetlen megmaradt darabja. A régi templomot 1890-ben bontották el, 33 m magas tornya azonban ma is meghatározó a város életében, hiszen a turistáknak a legszebb panorámát kínálja.
St. Moritz városa Giovanni Segantini képzőművész tiszteletére létrehozott egy múzeumot, mégpedig egy olyan kupolás épületben, mely a Segantini által az 1900-as párizsi Világkiállításra készített pavilont másolja. Az olasz képzőművész 5 éven át élt a szomszédos Engadin-völgyben, a múzeumban számos munkáját megnézhetik az érdeklődők.

St. MoritzSt. Moritz remek éttermeinek sorából már csak korára való tekintettel is kiemelkedik a Chesa Veglia. Ez a város egyik legrégebbi háza, 1658-ban épült és eredetileg gazdasági épületként funkcionált. Ma már három étterem és két bár működik benne, mégpedig 1936 óta, amikor a Badrutt’s Palace Hotel megvásárolta. Sokat megőrizve az épület eredeti hangulatából a vendégek rusztikus és meghitt környezetben élvezhetik a nemzetközi ételspecialitásokat.
A város híres a luxusról, amihez szorosan hozzátartoznak a vásárlási lehetőségek is. Ha ez a célunk, sok időt fogunk eltölteni St. Moritz legelőkelőbb bevásárlóutcájában, a Via Serlas-on, ami nagyjából azt a szerepet tölti be, mint a Rodeo Drive Los Angeles-ben, csak egy jóval intimebb környezetben és kisebb területen. Chaneltől Guccin át Louis Vuittonig valamennyi neves tervező képviselteti itt magát, a hangzatos márkanevek egymást követik az üzletek bejárata felett.

A város programkínálatát számos esemény színesíti egész évben. Operaelőadásokat folyamatosan tartanak, rendszeresen sor kerül a klasszikus angol autók találkozójára, a város műjégpályája pedig július közepétől április közepéig nyitva tart. St. Moritz környékén paradicsomi körülmények várják a hegyi kerékpárosokat, több mint 400 km hosszan kerekezhetnek az Alpok keleti lejtőin a legmagasabb csúcsok között, valamennyi nehézségi szinten.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here