Sljeme

De, igen! Ugyanis, hogy mi a legideálisabb időpont ahhoz, hogy felfedezd Horvátországot, leginkább azon múlik, mire is vagy kíváncsi belőle.

Amennyiben a legzordabb évszakban kapnánk kedvet átruccanni a szomszédokhoz, látni fogjuk, hogy Horvátországnak télen két arca van.

Egyik a tengerparton végighúzódva, ahol az enyhe tél és a csapadékos időjárás az üdülőhelyeket és a strandokat zárva tartja. A másik a belső, hegyes vidékeken mutatja meg magát, ahol, bár rettenetes hideg van, de e vidéket felértékelik a hósipkás, fehér hegyek, különösen, ha nem csupán nézelődni vágyunk, hanem a téli sportok szerelmesei is vagyunk. Bátran mondhatjuk, télen meseország várja a kirándulókat.

Az árak a tengerpartokon a legbarátságosabbak ilyenkor, hiszen télen errefelé van a legkevesebb kikapcsolódási és szórakozási lehetőség. Az idő locsogós, átmeneti, a havazás is ritkaságszámba megy, a legkeresettebb látnivalók, múzeumok pedig többségükben zárva tartanak. Ilyenkor a nyáron nyüzsgő városok és szigetek szinte teljesen elnéptelenednek, alig találni nyitvatartó hoteleket is. Légy óvatos, ha mégis nyitva találod őket, foglalás előtt mindenképp ellenőrizd, fűthető szobákkal rendelkeznek-e. Ugyanis általában nem és ezt gyakran elfelejtik közölni a kedves vendéggel…
Nyitvatartás terén szilveszter éjszakája jelenthet kivételt, amikor az éttermek, klubok és szállások zárt kapui is megnyílnak egy rövid időre.
Ahol télen is hiába reménykedünk az olcsóbb szálláslehetőségben, az Zágráb és Split, ugyanis ezekben a nagyvárosokban évszaktól függetlenül zsúfoltak a szállodák.

Íme néhány program, amely minden év telén vár rád:

– Novemberben a Szent Márton napi fesztivál (Martinje), amit Zágrábban rendeznek. Ez tulajdonképpen egy borfesztivál, amellyel jelképesen lezárják a betakarítási és a szüreti időszakot. Rengeteg étellel, itallal és szórakozással ünnepelnek.

– Februárban farsangi karneválokat tartanak szerte az országban. Split, Rijeka és Zágráb híres a legnagyobb volumenű farsangjairól.

– Február 3. Szent Balázs napján Dubrovnik ünnepel felvonulással és rengeteg szórakoztató programmal. A város védőszentjének ünnepe a látogatók számára egyedülálló élményt kínál.

És hogy tudsz-e síelni Horvátországban? Igen, tudsz. Emlékezz csak a horvát síelőre, Janica Kostelicre, aki a 2002-es olimpián aranyérmet nyert. Valahol neki is gyakorolnia kellett, nem igaz? Természetesen ez nem az Alpok, kár is lenne összehasonlításba bonyolódnunk. Aki régóta síel, a pályákat könnyűnek fogja találni, ugyanakkor sokkal olcsóbbnak is, mint a nagy európai síparadicsomokat.

Zágráb mellett található a Sljeme-hegy, az ország talán legjobb fekvésű síterepe. Találsz itt négy sípályát, két felvonót és szinte az összes nehézségi szintet kipróbálhatod (fehér, piros, zöld, kék pályát). A hegyet általában az év három hónapjában folyamatosan hó borítja és nagy előnye, hogy Zágráb központjából könnyen és gyorsan megközelíthető villamossal és busszal.
A Karlovachoz közeli Bjelolasica szintén egyszerűen elérhető Zágrábból autóval vagy akár vonattal is. Ez Horvátország legnagyobb síparadicsoma, lehetőséged van sífutásra, de snowboardozhatsz és síleckéket is vehetsz. Hátránya, hogy egyáltalán nem garantált a hó, ezért gyakran kénytelenek hóágyukhoz folyamodni.
Platak 26 km-re fekszik Rijekától, hét sípályával, 10 kilóméternyi sífutási szakasszal és ami meglepő, általában májusig havas hegycsúcsokkal várja a látogatókat. Síelés szempontjából ugyan nem meghatározó, de jól hangzó részlet, hogy a pályáról panoráma nyílik a tengerre.

A jól megszokott nyári lubickolás helyett egyszer ezt is érdemes lenne kipróbálni, nemde?

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here