Mirabell palota és a palotakertekBár Mozart tette híressé, Salzburg nem csupán a zene miatt érdekes város. Fantasztikus kastélyai, méltóságteljes templomai, számtalan műemléki épülete között sétálni olyan, mintha egy Ausztria történelméről szóló könyv lapjai elevenednének meg a szemünk előtt. Óvárosának látképét kecses kupolák és tornyok mozaikja határozza meg, háttérben a magasan a város felett ülő erőddel. Bármerre is járunk Salzburgban, akár az UNESCO Világörökségek sorába tartozó történelmi központját, akár fantasztikus zenei örökségét életben tartó koncettermeit vagy a környező festői tájat vesszük célba, nem csalódhatunk.

Mirabell palota és a palotakertek

Wolf Dietrich hercegérsek ezt a csodálatos palotát építtette szeretőjének 1606-ban. A nagylelkűség nem volt hiábavaló, hiszen 15 közös gyerekük született a későbbiekben. 1721-ben barokk stílusban építették át a palotát, pazar belső tere ekkor nyerte el stukkókkal, márvánnyal, freskókkal díszített arculatát. A Márványterem kamarazenei koncerteknek ad idilli hátteret. A palotát ma Salzburg polgármestere használja, de több terme is látogatható. A körülötte elterülő park népszerű a helyiek és a turisták körében, önmagában is fontos attrakciója a városnak.

Régi Érseki palota

Régi Érseki palota

Salzburg pompája sehol sem válik annyira kézzel foghatóvá, mint ebben a barokk palotában. Wolf Dietrich von Raitenau, a salzburgi hercegérsek megbízásából 1587-1612. között épült fel egy korábbi, 11. századi püspöki rezidencia helyén. Az érsek itt tartotta üléseit egészen addig, míg a 19. században Salzburg a Habsburg Birodalom részévé vált. A palotában 180 szobát és termet lehet végigjárni, melyek mindegyike a fényűzés jegyében született. A barokk és a klasszicista stílus keveredése jellemzi a palotabelsőt, ahol egykor az érsekek fogadták prominens vendégeiket. A palota galériájában holland és flamand festők munkáit állítják ki.

Hellbrunni kastély

Markus Sittikus hercegérsek számára készült az itáliai stílusú palota a 17. században. A nyári rezidencia a dínom-dánomok helyszíne lett, sok európai uralkodót látott vendégül. Gyönyörű példája a manierista építészetnek, de igazi különlegessége az a vízipark, amit a kertjében alakítottak ki. Az ehhez hasonló víziparkok az itáliai arisztokrácia körében státuszszimbólumnak számítottak és itt is csodájára jártak. Nemcsak évszázadokkal ezelőtt, de még ma is lenyűgözi a látogatókat a citrusokkal, egzotikus növényekkel teleültetett park, melyben különleges szökőkutak bukkannak fel a semmiből. Víz által mozgatott figurák, mesterséges barlangok, fényjátékok adják a park szórakoztató jellegét. Salzburgban ez a családok egyik kedvenc helye a kikapcsolódáshoz.

Augustiner Söröző

Ausztria legnagyobb sörözője, melynek 5000 m2-es területén kívül a kerthelyiségben 1500 vendég fér el. Az 1621 óta működő söröző nemcsak a turisták kedvence, de maguk a salzburgiak is ide járnak legszívesebben. Az itt felszolgált, fahordókban tárolt sört egy alkalommal a világ legjobbjának is megválasztották. Történetnek kezdetén az Augustiner apátság működtette a sörfőzdét és még ma is ugyanolyan hagyományos módon főzik itt a sört, amit szuvenírként is érdemes hazavinni. Hírneve és népszerűsége ellenére az Augustiner viszonylag olcsó hely, de a kolbászoktól a vegetáriánus ételeken át annyi ínycsiklandó finomságot kínálnak itt, hogy nem nehéz a kelleténél többet költeni.

Neugebaude

A Régi Érseki Palotával szemközt áll és annak részét képezi az Új Épület, ami 1592-1602. között épült. Az érsekek vendégháza volt, 1670-ben kibővítették, új részeiben ma a posta és önkormányzati hivatalok működnek. Tornyából 35, 1702-ben készített harang hangja szólal meg naponta háromszor és játssza Mozart dallamait. A Neugebaude második emeleti termeiben látható gazdag stukkó díszítést Elia Castello készítette 1603-ban. A termeket kiállítások helyszíneként használják. 2006-ban a Salzburgi Múzeum nagy része átköltözött az épületbe.

Getreidegasse

Getreidegasse

Nemzetközi márkák, luxusholmik, ajándéktárgyak, hangulatos üzletek és kis butikok töltik meg Salzburg egyik legforgalmasabb utcáját. A boltok felett még ma is míves kovácsoltvas cégérek lógnak, megadva ezzel a tipikus osztrák jellegét az utcának. Ahol ma turisták koptatják a járdát, ott egykor a kis Mozart szaladgált. A Getreidegasse legnevezetesebb épülete Mozart szülőháza, ahol 1756-1773. között élt. Az utca nemcsak emiatt fontos Salzburg számára, már a kezdetektől, egészen a római időktől a város egyik ütőere volt és az napjainkban is.

Haus der Natur

Ha előre tervezzük a természettudományi múzeum meglátogatását, a legjobb, ha hétfőn délelőtt érkezünk, amikor láthatjuk a cápák és piranhák etetését. Az óváros szívében található múzeumban számtalan kiállítást lehet megnézni a növény- és állatvilággal, a fizikával, a csillagászattal és az ásványkincsekkel kapcsolatban. A múzeum legnépszerűbb része az akvárium, melyet Közép-Európában az egyik legszebbnek tartanak. A hüllőket bemutató részen több mint 200 állat látható, köztük kígyók, gyíkok, krokodilok. Egy futurisztikus kialakítású térben meg lehet nézni a Holdraszállást és érdekes információkat tudhatunk meg a bolygórendszerekről. A múzeum új tudományos központja felejthetetlen élmény a gyerekeknek és a felnőtteknek is, itt a földi élet rejtélyeit, a műszaki és természettudományos világot lehet alaposabban felfedezni.

Rezidensplatz

Lovaskocsik, palota, utcai előadóművészek – jellegzetes elemei ezek ennek a festői, barokk stílusú térnek. Amint megérkezünk, egyből megkapja a szemet a tér fő attrakciója, a Residenzbrunnen, mely Olaszországon kívül a legnagyobb létező barokk szökőkút. A Residenzplatz a 16. század végén született, amikor úgy döntöttek, felszámolják a keskeny utcák hálózatát és helyette létrehoznak egy tágas teret, ami a város dísze lesz. A tér kialakítása része volt annak az óriási átépítési folyamatnak, melynek során Salzburg arculata gyökeresen megváltozott, 55 házát és egy temetőjét rombolták le, hogy a város egy gazdag hercegség benyomását keltse. Ma is ez Salzburg óvárosának a szíve és egyik legszebb része.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here