Kezdőlap Németország A 10 legjobb látnivaló Augsburgban

A 10 legjobb látnivaló Augsburgban

2

280000 lakosával Augsburg Bajorország harmadik legnagyobb városa. Az elnevezése egy katonai táborra vezethető vissza, mely az Augusta Vindelicorum nevet viselte. A tábort Kr. e. 15-ben alapították, majd egy római provincia fővárosává nőtte ki magát. Augsburg Németország legrégebbi városa, és az egyetlen, amelyiknek saját ünnepnapja van, méghozzá augusztus 8-án. A város, amely az egykori Római út mentén helyezkedik el, számos érdekes hellyel várja a látogatókat. A legnépszerűbb helyek közé tartozik az Augsburger Puppenkiste marionettszínház, a Fuggerei szociális lakópark, a reneszánsz városháza és a katedrális. A történelmi városhoz olyan személyek nevei fűződnek, mint Mozart, Fugger és Welser, Bertold Brecht és Rudolf Diesel.

I. Károly uralkodása idején a frank-bajor háborúskodás megviselte a várost, de a kora középkorban, I. Ottó és Ulrich püspök sikeresen visszaverték a magyarok támadásait. Ezután megkezdődött a város újraépítése, ezzel együtt pedig egyre fontosabbá vált, főleg a földrajzi szempontból központi elhelyezkedése miatt. Kulcsfontosságú utakat kötött össze a Balti-tengertől Itáliáig, emiatt pedig virágzó hanzavárossá vált. 1367-ben Hans Fugger Augsburgba költözött, családja pedig ekkoriban kezdett egyre nagyobb politikai és gazdasági befolyást szerezni, ezzel tovább emelve a város jelentőségét. 1468-ban Günther Zainers nagy eredményeket ért el a nyomtatott sajtóval, a számos szépirodalmi és gyógyszeres könyvek mellett híres könyvek illusztrációit is készítették, a keresletre tekintettel pedig egyre több nyomdát nyitottak. Tehát a gazdasági és politikai szerepe mellett kulturális szempontból sem volt utolsó. A várost patríciusok vezették, majd miután 1805-ben aláírtak egy szerződést, Augsburgot Bajorországhoz csatolták, ezzel pedig elvesztette a birodalmi városi rangját. Jelentősége a 19. században a gépfejlesztésnek és a textiliparnak köszönhetően újra nőni kezdett, 1892-ben Rudolf Diesel pedig feltalálta a dieselmotort, melynek székhelye még ma is Augsburg. A második világháború Augsburgot sem kerülte el, a bombázás a város nagy részét tönkretette, azonban a háború utáni években folyamatosan kezdték meg a lerombolt épületek újjáépítését. A város sajnos nem ekkor károsodott utoljára. 1999-ben újabb rekonstruálásra volt szükség, miután a Lech és Wertach folyó kiáradása jelentős károkat okozott. Augsburgot ma egyetemi városként tartják számon, az 1970-ben alapított egyetemnek már több mint 20000 hallgatója volt.

Augsburgi székesegyház

A római katolikus épület, mely a 11. században épült, majd a 14. században újabb részeket adtak hozzá, a város leghíresebb turistalátványossága. Európa egyik szokatlan katedrálisa, hiszen hiányzik róla egy igazi homlokzat, illetve a karzatok is. Legfőbb jellemzője a nagy bronzbejárat, melyet a 11. századra datálnak, ma pedig a szomszédjában álló múzeumban foglal helyet. A főhajó déli oldalán öt ablak helyezkedik el, melynek egyike Németország legrégebbi ólomüveg ablaka. A négy mellékoltár id. Hans Holbein oltárképeit tartalmazza.

A városháza

Augsburg központjában áll a régi városháza, melynek 1624-ben fejezték be az építését. A hatalmas reneszánsz építészeti remekmű egyaránt híres csodálatos belsőteréről és a benne megrendezett kiállításokról, amelyek a város gazdag és lenyűgöző múltjának állítanak emléket. Mindenképpen érdemes belátogatni a Goldenen Saalba, melyet a német reneszánsz legnagyobb remekének tartanak. A terem 14 méter magassága már alapjában is lenyűgöző, de ha felpillantunk a gazdagon díszített mennyezetre, akkor garantáltan eláll a lélegzetünk. Továbbá a Unterer Fletz szoba is megér egy látogatást, ahol a gyönyörű boltíves mennyezetet hatalmas márványoszlopok tartják. A városházához tartozik egy 70 méter magas őrtorony is, melyet a 10. században használtak, ma pedig nyitva tartja kapuit azok számára, akik a magasból szeretnének egy pillantást vetni a városra.

Fuggerei

A Fuggerei tulajdonképpen egy kis város a városban, mely remek lehetőséget nyújt egy kis sétára. A festői szépségű, régi házak eredetileg a város szegény katolikusainak épült 1521-ben. A világ legelső szociális lakóotthon programjának kitalálója és szorgalmazója a Fugger család volt, ők hozták létre a 67 épületből, 142 lakásból és egy templomból álló közösséget. A városrészt négy kapu őrzi, és a mai napig is kivételes otthont szolgál a lakóknak, ugyanis évente egyszer kell lakbért fizetniük, ami pontosan 1 euróba kerül, feltétel azonban a napi három ima. Kiváló múzeumként szolgál, hiszen az eredetileg elhelyezett bútorokat láthatjuk, és egy második világháborús búvóhelyet is felfedezhetünk. Szintén érdekes a Fugger palota, amelyet 1512-ben építettek olasz reneszánsz stílusban. Az egyetlen szépséghibája, hogy csak az udvar áll nyitva a nyilvánosság számára.

Mozartház

A Fuggerei negyedben található az a ház, amelybe Wolfgang Amadeus Mozart édesapja, Johann Georg Leopold Mozart született 1719-ben, aki szintén zenész volt. Régi otthonuk ma múzeumként működik, ahol bepillantást nyerhetünk a Mozart család életébe. A kiállított tárgyak között találhatóak metszetek, könyvek, levelek, eredeti kották, illetve hangszerek is. Mozarthoz nemcsak a ház kötődik ebben a városban, tiszteletére ugyanis minden évben, augusztus végén, szeptember elején egy két hetes fesztivált rendeznek, melynek keretében nemcsak Mozart és kortársai műveit adják elő, hanem egy átfogó képet is mutatnak az akkori korról, életvitelről, magáról a családról és az ismerőseikről. A városhoz még egy híres ember neve is kötődik, Bertolt Brechté, akinek szintén múzeumként funkcionál egykori lakása, és szintén rendeznek a tiszteletére egy fesztivált.

Maximillianstraße és a Maximilian Múzeum

A népszerű utca Augsburg szívében helyezkedik el, ahol a régi Római út Németországot és Olaszországot összekötötte. A csodálatos utcán mindenképp megéri végigsétálni. Rengeteg vásárlási lehetőség, remek éttermek szolgálják a jó érzetünket, az utca legnagyobb attrakciója pedig a Maximilian Múzeum. Itt az augsburgi történelem, kultúra és művészet élénk ábrázolása nyűgöz le minket. A múzeum egy 16. századi kereskedő háza helyén foglal helyet, benne pedig arany és ezüstművesek által megmunkált szobrok és a város gazdag történelmét igazoló leletek is kiállításra kerültek.

A német barokk galéria és a Schaezler Palota

A palota, ami egy régi rokokó stílusú kastély hatalmas bálteremmel, 1765-ben épült, ma pedig a Német Barokk Galériának és az Állami Galériának szolgál otthonául. Mindkét kiállítás gyűjteménye tartalmazza a legnagyobb német mesterek, mint például az idősebb Holbein, az idősebb Hans Burgkmair és Albrecht Dürer műremekeit. Ezek mellett egy augsburgi sváb iskola munkáit is őrzi, melyek a középkorban és a korai reneszánszban készültek. A palotával szemben a Hercules szökőkút áll, még pompásabbá téve az utca ezen szakaszát.

Szent Ulrich és Afra bazilika

A bencés rendi épületet 1500 környékén építették. Az 1458-ban elkészült Szent Ulrich templommal együtt hívogató építészeti együttest alkot, amely megéri a látogatást. Barokk és reneszánsz stílusban készült, amelyet a gótikus bútorok és dekorációk jól kihangsúlyoznak. Megtalálható benne Szent Afra, Ulrich és Simpert síremléke. Az egyházi létesítmény közelében látható a Vörös kapuként elnevezett, 17. századi torony, két víztorony, a Heilig-Geist Kórház, egy szabadtéri és a híres Ausburger Puppenkiste színház. Ha pedig ezeket már mind megnéztük, akkor érdemes a Szent Anna templomot is meglátogatni, aminek belsőtere bonyolult, gazdag díszítéséről vált híressé.

Az augsburgi botanikus kert és állatkert

A botanikus kert egy 25 hektáros, nyílt területen helyezkedik el, és kellemes sétát biztosít mindenkinek, aki arra jár. Legszebb eleme a japánkert, de a rózsákkal teli kert, és a gyógynövényekkel beültetett rész sem szenved hiányt a csábító szépségben. Több mint 3000 faj nő itt, kezdve az évelőktől egészen a vadvirágokig. Üvegházban is gondoznak 1200 fajtát, hagymát, kaktuszt, futónövényeket. A gyönyörű kert közelében pedig egy állatkert is található, amely 80 féle emlősállattal, több mint 200 féle madárral és számos kétéltűvel, hüllővel, rovarral büszkélkedhet.

Augsburg Eiskanal

A világ első mesterséges, sekély vizű folyójaként tartják számon, az 1972-es nyári olimpiára készítették a kajak és kenu szlalom versenyre. Ma is gyakran használják világbajnokságok, világkupák alkalmával. Amikor éppen nem veszik igénybe, csodálatos, zöld környezetével tökéletes helyül szolgál egy kis sétára.

Nemzetközi Maszkmúzeum

Szórakoztató és izgalmas kiállítással várja látogatóit a múzeum, ahol több mint 3500, a világ minden tájáról információval szolgáló, hagyományos és modern maszkot állítottak ki. A nagyszerű gyűjtemény 1300 európai, 1200 afrikai, 500 amerikai, 500 ázsiai és 500 óceániai maszkot tartalmaz.
Azonban nem ez az egyetlen múzeum, amelyet érdemes meglátogatni. Egy másik érdekes látványosság a MAN múzeum, ahol többek között Rudolf Diesel első motorja van közszemlére téve. A textilmúzeumban, ahol a textiliparról kapunk átható képet, történelmi gépezeteket állítottak ki, amelyeket keresztül bemutatják az ipar fejlődését, változását.

2 HOZZÁSZÓLÁS

    • Igen, elírás történt, mert nem Wolfgang Amadeus Mozart, hanem édesapja, Johann Georg Leopold Mozart született itt. A keresztnevek keveredtek össze, de javítottam. 🙂
      Köszi a figyelmeztetést!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version