Olympos

Törökország – helyek, amiket látni kell

Olympos

Olympos ősi városa őrzi az egykori Lükia, a Római és a Bizánci birodalom maradványait. Törökország déli részén, Kumluca mellett fekszik, mindössze 90 km-re Antalyatól. Egy itt eltöltött nyaralást kétségtelenül a történelem és a mítoszok hatnak át. Az ókori romok lenyűgözőek, a környező táj pedig kiváló lehetőségeket tartogat a túrázáshoz. Partszakaszát Törökország egyik legszebbjének tartják.

Alacati

A görögországi Chios szigetével szemben, a Cesme-félszigeten fekvő várost világszerte úgy ismerik, mint a szörfösök elsőszámú paradicsomát. Törökország legszelesebb szegletében ugyanis egész évben lehetséges a hullámlovaglás. Nem is olyan rég Alacati a halászok és a kézművesek álmos kis falucskája volt, míg a szörfösök és kiteszörfösök fel nem fedezték maguknak. A szél és az 500 m hosszú, 400 m széles, sekély partszakasz nemcsak a profiknak, a kezdőknek és gyerekeknek egyformán ideális.

Saklikent-szurdok

Saklikent-szurdok

A második legnagyobb (20 km hosszú) szurdok Európában, a leghosszabb és a legmélyebb Törökországban, 40 percnyire Fethiyetől. Áprilistól járható, miután a Taurus-hegységről leolvadó hó lezúdul a szurdokon és beleömlik a Xanthos-folyóba. Nyáron a legjobb felfedezni a környéket, amikor a legnagyobb török üdülőhelyeken óriási a forróság, a Saklikentnél kellemes hűsben élvezhetjük a folyó frissítő vizét. A környék nagyobb településeiről rendszeresen szerveznek túrákat a szurdokhoz.

Uzungöl

A Fekete-tenger köddel takart hegyei mögül bukkan elő Törökország álomszerű kertje a természet összes színével. A zöld ezerféle árnyalata, a szivárvány színeiben pompázó virágok tárulnak a szemünk elé. Érintetlen vadon, mégis akár a legszebben megtervezett kertekhez hasonlítható. Nem árt mielőbb ellátogatni ide, hiszen a környéken zajló fejlesztések és építések hamarosan ezt a páratlan szépségű vidéket is elérik.

Harran

A szíriai határ közelében a tündérmesék városa. Története több, mint 5000 évvel ezelőtt kezdődött és az ókor óta fontos kulturális központ. Elsősorban különleges méhkas alakú házairól ismert, melyeknek korhű berendezését belülről is megnézetjük. Ha itt teszünk egy kirándulást, egész más világban érezhetjük magunkat. A középkori közel-keletbe csöppenünk, ahol a török és az arab világ hagyományai találkoznak. A turizmusra errefelé is nagy hangsúlyt fektetnek, így arra is van lehetőségünk, hogy arab viseletet öltsünk – legalább egy fotó erejéig.

Mardin

Mardin

Ha már Törökországban járunk, vétek lenne kihagyni ezt a várost, mely arab stílusú építészete és stratégiai fekvése folytán vált ismertté. Remek példája annak, hogy a sziklák milyen fontosak voltak egykor az emberek életében és hogy az emberi kéz milyen mértékben képes átformálni a hegyeket. Élmény látni, hogy a különböző vallások és kultúrák sok ezer éve hogyan fonódtak itt össze és élnek békében ma is.

Ephesus

4000 éves történelmével az egyik legnépszerűbb hely Törökországban. Világviszonylatban is az egyik legjobb állapotban fennmaradt ősi város, melyben a templomok, barlangok, bazárok többsége még ma is eredeti formájában látható. Ephesusban található a világ hét csodájának egyike, Artemis temploma. A becslések szerint a városnak mindössze 15-20%-át sikerült eddig feltárni.

Hasankeyf

A város és környéke történelmi látnivalói miatt keresett a turisták körében. Hasankeyf élő bizonyítéka a sokszínű kultúrának, hiszen alapításától kezdve az arabok, szeldzsukok, mongolok és törökök egyaránt birtokolták a területet. Az antik civilizációk emlékeiként hátramaradt házak és egyéb emlékek még szép számban megtalálhatók. Bár mentésüket már elkezdték, többségükre mégis a megsemmisülés vár, mivel a régióban folyamatban lévő gátépítések miatt valószínűleg a környező folyók hullámsírjaiba kerülnek.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here