Savudrija világítótorony

Horvátország rendkívül hosszú partvonallal és forgalmas víziutak hálózatával rendelkezik, így nem meglepő, hogy számos világítótornyot is találunk szárazföldi kiszögellésein és szigetein. Az Isztriától Dalmáciáig válogathatunk közülük, ha a nyaralást nemcsak apartmanban, de egy sokkal izgalmasabb helyszínen is szeretnék kipróbálni. Hogy mi köze van a világítótoronynak a szálláslehetőségekhez?

Horvátországban egy maroknyi világítótorony kibérelhető, némelyik komfortosabb, némelyik nomádabb körülményeket biztosít, van ahol csak ketten romantikázhatnak és van, ahol egy egész baráti társaság is kényelmesen elfér. A mindentől távoli, félreeső tájakon magasodó tornyok igazán természetközeli élményt nyújtanak, többségük általában legfeljebb egy hétre vehető bérbe, de a tenger morajlását zavartalanul élvezve akár egy hétvége alatt is teljesen kikapcsolódhatunk.

Felmerülhet a kérdés, ha ennyire távol fogunk lakni a településektől, hogy jutunk ennivalóhoz, hol veszünk meg bármit, amire éppen szükség van. De aggodalomra semmi ok, hiszen a világítótornyok nagyon jó összeköttetéssel rendelkeznek, mindenünk biztosítva lesz. Foglalás előtt természetesen nem árt erre is rákérdezni és ha mégis nehézségekbe ütközne a dolog, még akkor is bevásárolhatunk pár napra előre, de sok helyen a toronyőr főztjéből is ehetünk, persze nem ingyen.

Savudrija – Isztria

Az Isztrián, Umag közelében lévő világítótoronyban 2-4 fő elszállásolására alkalmas apartmant rendeztek be. A savudrijai toronyban lakni már önmagában is különleges és még inkább az annak tudatában, hogy az Adria legrégebbi világítótornyában vagyunk. 1818-ban épült, benne egy négy hálószobás apartmant alakítottak ki. Mivel csupán 9 km-re található Umagtól, jó kiindulópont az Isztria többi részének felfedezéséhez, sőt akár Olaszországba is átugorhatunk.

Sveti Ivan – Isztria

Sveti Ivan világítótorony

Az Isztria egyik legszebb városától, Rovinjtól nem messze találjuk ezt az aprócska szigetet, melynek sekély víz mossa partjait. Ezért ideális azok számára is, akik családostul, kisgyerekekkel érkeznek, ugyanakkor a kezdő és a tapasztalt búvárok és a megszállott horgászok sem fognak unatkozni. Az 1853-ban épült világítótorony két apartmanjában 2-4 fő részére van szálláshely.

Porer – Isztria

A 35 m magas torony egy olyan kis szigeten áll, amit egyetlen perc alatt körbejárhatunk. Az 1833-ban épített világítótorony az Isztria legdélebbi pontját jelzi. A sziget 2,5 km távolságra fekszik a szárazföldtől, Premantura városától. Búvárkodni és úszni is lehet a sziget körüli vizekben, de az úszás elsősorban a kijelölt helyeket ajánlott, mivel gyakoriak az erős áramlatok. Az érkezőknek azt szokták javasolni, hogy 50 m-nél messzebb ne ússzanak a szigettől. Hogy miért érdemes Porer világítótornyát választani? Állítólag az egész Isztrián itt láthatjuk a legszebb naplementét.
A toronyban két apartman van, 2-4 fő számára.

Veli Rat – Észak-Dalmácia

A Dugi Otok dél-nyugati részén álló torony talán a legkönnyebben megközelíthető mind közül. A szigetre Zadarból komp közlekedik, a kikötőből autóval tudunk eljutni a világítótoronyhoz. A könnyű megközelíthetősége az étkezési lehetőségek szempontjából fontos lehet, hiszen így bármit bármikor beszerezhetünk, de azért is előnyös, mert a sziget többi részét is könnyedén felfedezhetjük innen. Gyönyörű fenyők között, a kavicsos strandok közelében a kisgyermekes családok is szép emlékeket szerezhetnek. Két strandot találunk, de ha tovább sétálunk, számos kisebb öböl tárul elénk.
A legenda szerint a világítótorony vastag falainak építéséhez ezer tojásfehérjét is felhasználtak, hogy jobban ellenálljon a szél és a tenger erejének és védelmet nyújtson a tűző nappal szemben. Az évszázados fenyők alatt egy öreg templom áll.
A világítótorony 2 apartmanjában 2-3, 3-4 ember fér el.

Prisnjak – Észak-Dalmácia

Prisnjak világítótorony

Murtertől nyugatra fekszik Prisnjak, ami remek hely azok számára, akik szeretnék bejárni a Kornati Nemzeti Parkot. Azok számára is ajánlott, akik különleges horgászkalandokra vágynak, az úszóknak pedig igazi paradicsom, mivel a sziget körüli sekély vizek jobban felmelegszenek, mint a tenger többi része és tovább alkalmasak az úszásra, ha esetleg utószezonban érkeznénk. A sziget nem teljesen elzárt, mert kirándulók gyakran érkeznek ide, de ők nem töltik itt az éjszakát. A prisnjaki világítótorony gyönyörű kőteraszáról sosem látott hajnalokban és napfelkeltékben lehet részünk.
1 apartmanja 2-4 fő számára ideális.

Susac – Közép-Dalmácia

Az 1878-ban épült világítótorony magasan ül a sziget déli oldalán, igazán lenyűgöző panorámával ajándékoz meg. Susac-nak nincsenek lakói, csak egyetlen toronyőr és egy alkalmi pásztor tartózkodik itt huzamosabban, így a tökéletesen nyugodt nyaralásnak semmi sem állhat útjába. Nagyszerű hely a túrákhoz, sétákhoz, kellemesen elfáradva pedig nincs is jobb, mint megmártózni a karnyújtásnyira hullámzó Adriában. Lehetőségünk van arra, hogy a toronyőr által készített ételeket fogyasszuk, ennél hitelesebben csak kevés helyen ismerkedhetnénk meg a tradicionális gasztronómiával. Susac nem a legjobb választás gyermekes családok számára, mivel partvonala nagyon sziklás. A toronytól 30-50 perces sétával elérhetjük a sekély vízű, félreeső öblöket.
A szigeten van egy sós vízű tó is, amit csak nagyon nehezen, a tengerről és egy víz alatti, kb. 15 m-es barlangon áthaladva lehet megközelíteni, itt több filmjelenetet is forgattak. A sziget élővilága gazdag, sok ritka madár- és állatfajnak ad otthont, területén szétszórva rengeteg régészeti kincset nézhetünk meg.
2 apartmanjában 2-4 fő számára van szálláslehetőség.

Plocica – Dél-Dalmácia

A Korcula- és Hvar-sziget között álló világítótoronyban összesen nyolc fő számára van férőhely, így baráti társaságok számára a legjobb választás. Az Adria egyik legszebb panorámájában lehet részünk az 1887-ben épült világítótoronynál, mely az összes horvátországi közül az egyik legnagyobb befogadóképességű . A földszinten és az első emeleten egy 165 m2-es lakrészben pihenhetünk, míg a kövekkel kirakott udvaron tamariszkuszok és egy évszázados fügefa árnyékában élvezhetjük a semmihez sem fogható látványt. A sziget déli része sziklás, míg északon sekély öblökben lehet fürdőzni és egy homokos lagúnában csónakázni. Strandja kisgyermekek számára is ideális.
A Plocica világítótorony 2 apartmanjában 6-8 és 8 fő fér el.

Palagruza – Dél-Dalmácia

Korcula-sziget közelében, páratlan környezetben, 90 magasan a sziget közepén áll a világítótorony, éppen félúton Olaszország és Horvátország között az Adriai-tengerben. Az 1875-ben épült torony szállásként elsősorban azok számára azok alkalmas, akik nem szenvednek semmilyen légúti betegségben és edzésben vannak. A szigeten két ösvény fut, az egyik Stara Vlakaba, a sziget északi részén fekvő homokos öbölbe, a másik délre, Veli Zalba visz, az Adria egyik legszebb strandjához. Ezek a kavicsos partszakaszok a kisgyermekekkel való fürdőzésre is alkalmasak. Palagruza távoli fekvése miatt érdemes mindent előre bevásárolni. A sziget egésze természetvédelmi terület, számos ritka növény- és állatfajjal.
A Palagruza világítótoronyban 2 apartman kiadó 2-4 fő részére.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here