Kezdőlap Bulgária 7 program a zöldellő Strandzha-hegységben

7 program a zöldellő Strandzha-hegységben

0

Bulgária délkeleti részén, a török határ mentén elterülő Strandzha-hegység minden idelátogatót elvarázsol a különleges helyi kultúrájával, s a faépítészetével.

A ritkán lakott terület, távol a nagyvárosoktól, tökéletes hely azok számára, akik egy kis nyugalomra vágynak, valamint kulturális és természeti élményekre.

1. Túra egy autentikus faluban: Brashlyan

A történelmi, kis bolgár faluban, Brashlyanban találhatóak a legjobban megőrzött, hagyományos Strandzha házak. Ezek a fából készült házak a népies építészet gyöngyszemei a kő alapjukkal és vastag kéményeikkel.

Bérelje ki az egyik hagyományos kis házikót egy hétvégére és fedezze fel a Strandzha-hegység szépségeit. Ki ne hagyja a 17. századi fatemplomot és harangtornyot, amely betekintést enged Brashlyan zűrzavaros történelmébe.

2. Fedezze fel a buja őserdőket: Rhododendron eco-trail

A Strandzha keleti oldalán, a Fekete-tengerhez közel, az enyhe, csapadékos klíma miatt a növényzet inkább jellemző Észak-Törökországra és Grúzia partjaira, mint Európára. A Strandzha sűrű bükkfa erdői közt bújnak meg a Kaukázusi örökzöld cserjék.

A rengeteg természeti szépségével nem véletlen, hogy Strandzha a legnagyobb természeti park Bulgáriában. Májusban és júniusban úgy érezhetjük, mintha egy ázsiai, trópusi esőerdőben sétálgatnánk a lila színben pompázó havasszépe nevű virágok között.

3. Őskori tűztánc rituálé: nestinarstvo

A Strandzha-hegységben már időtlen idők óta táncolnak mezítláb a parázson a dobok és dudák hangjára, ez az úgy nevezett nestinarvsto. Bár a rituálénak pogány eredete van a Strandzha-hegységben található bolgár falvakba, melyek korábban görög falvak voltak, Szent Konstantint és Elenát ünneplik.

Manapság a Balgari nevű falut úgy ismerik, mint a nestinarvsto fővárosa. Nem nehéz észrevenni, hogy a falu mennyire őrzi a hagyományt, mivel a főtéren, a templom előtt egy tűztánc gyűrű található. Június harmadikán tartják Szent Konstantin és Elena napját, melyet tűztánccal ünnepelnek a helyiek.

4. Folyó és tenger közt: Sinemorets

Sinemorets egy nyüzsgő tengerparti üdülőhely, ahol a Veleka folyó beletorkollik a Fekete-tengerbe. A homokos strandjaival Sinemorets tökéletes hely egy nyugodt, tengerparti nyaraláshoz.

Egy több száz méteres homokzátony választja el a Veleka folyót a tengertől. A legjobb dolog, hogy választhat, hogy a folyóba vagy a tengerbe akar-e megmártózni.

5. A Strandzha fővárosa: Malko Tarnovo

Malko Tarnovo egy kis város a Strandzha-hegység nyugati részén, a török határhoz közel. Bár kevesebb mint 2500 ember él a városban, mégis ez a legnagyobb település az erdős Strandzha-hegység belsejében.

Malko Tarnovo is elvarázsolja az idelátogató turistákat a faépítészetével. Bár a környező falvakkal ellentétben, ebben a városban a kifinomultabb kivitelezés és több emelet jellemzi a fából készült házakat, amelytől kicsit nagyvárosiasabbnak tűnnek. Malko Tarnovoban három múzeum is található, amelyeknek köszönhetően megismerhetjük a terület történelmét, néprajzát és természetet. Az interaktív múzeumot garantáltan minden korosztály élvezni fogja.

6. Az erdei vízesés dübörgése: Dokuzak

A Strandzha-hegység legnagyobb és leghíresebb vízesése a Dokuzak. A vízesést négy karsztforrás táplálja, amelyek a névadó folyót is alkotják. A vízesés az erdőben található a Stoilovot és Malko Tarnovot összekötő út mellett.

A vízeséstől Stoilovo felé haladva lenyűgöző táj fogad bennünket ahogy megpillantjuk a zöldellő hegygerincet és a zöld réteket. Emellett tipikus falusi, fából készült házakat és a helyi, ortodox templomot is megcsodálhatjuk.

7. Misztikus trák szentély: Mishkova Niva

A bolgár-török határvidéken található, eldugott trák szentély, a Mishkova Niva csak idegenvezetővel tekinthető meg Malko Tarnovoból indulva.

A monumentális építészet, a szomszédos sírok, az erőd, a római villa és az ősi vasérc bányák bizonyítják, hogy egykor ez egy vallásos szentély volt. A régészet szerint a szentély a Kr.e. 2. évezredből származik.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version