Kezdőlap Olaszország 6 étel, amit muszáj kipróbálni Nápolyban

6 étel, amit muszáj kipróbálni Nápolyban

0

Nápolyt lehet utálni és szeretni. Egyesek szerint túl kaotikus, mások szerint túl lepukkant, pedig egyszerűen csak egy roppant autentikus olasz nagyváros. Az utcákon harapni lehet a dél-olasz életérzést, mindenki döntse el, hogy ez mennyire tetszik neki. A nápolyi látnivalók végigjárása mellett érdemes ugyanannyi figyelmet fordítani a gasztronómiára is, és nem árt azzal számolni, hogy hazaérve néhány kilóval többet fog mutatni a mérleg.

Margherita

Nápoly a pizza fővárosa, ki lehet húzni egy teljes nyaralást a helyi pizzán, amely egy fokkal eltérhet attól, amit Olaszország többi részén megszoktunk. Az alja kivétel nélkül mindig égett egy kicsit, ellenben a tészta középső része már-már ázott a sok paradicsomszósztól és a rá nehezedő feltétektől. Pedig a margheritán aztán nincs túl sok minden, csak mozzarella, paradicsom és bazsalikom, de pont ettől az egyszerű ízkombinációtól lesz olyan fantasztikus! Lehet próbálkozni gazdagabb feltétekkel, de teljesen felesleges.

Hol? A legnevesebb pizzériákban is akár (Di Matteo, Da Michele), de teljesen jók a Via Tribunalin található éttermek is, például a DonnaSofia.

Ragù

A húsos ragu nem egy kifejezetten nápolyi étel, de ebben a városban is találunk erre szakosodott éttermet. A ragùt lehet enni különféle tésztákkal, gnocchival, de akár kenyérrel is kitunkolhatjuk egy mélytányérból. Nem egy unalmas darált húsos szószra kell számítani, sokkal inkább egy rendkívül zamatos, paradicsomos pörköltféleségre igazi olasz ízekkel.

Hol? Tandem Ragù étterem.

Babà

A rumos (egyes helyeken limoncellós) cukorszirupban ázott könnyű, sokáig kelesztett tészta gombaformában testesül meg, kicsi, nagy, töltött és töltetlen változat is kapható belőle. Ennél tipikusabb nápolyi édesség nem is létezik, de azért nem árt egy kisebb alkoholmennyiségre számítani, mert ebből aztán tényleg nem spórolják ki a rumot!

Hol? Nápoly dugig van cukrászdákkal, bárhol, ahol megtetszenek a sütemények.

Sfogliatelle

Állagát, ízét tekintve leginkább egy vajas croissant-ra hasonlít, amelyet ricottás krémmel töltöttek meg. Kagyló formájúra készítik, és általában nem túl nagyok, ami nem is baj, mert a vajas-cukros tészta elég tömény tud lenni.

Hol? Lásd az előző pontot.

Pacal

Nem vicc, Nápolyban több tripperia (ez sem vicc) is található, ahol különféle módokon készítik el a pacalt: salátának, szendvicsnek, levesnek, mindenféle egytálételnek. Kicsit bizarr, ahogy már a kirakatban ott lógnak a pacaldarabkák, de itt tényleg nagyon értenek az elkészítéséhez.

Hol? A Via Pignaseccán több tripperiát is találunk, ráadásul ebben az utcában a piacon is körbenézhetünk.

Pizza fritta

A nápolyi margheritánál tényleg nincs jobb pizza a világon, de ha szeretnénk megkóstolni valami különlegességet, akkor próbáljuk ki a pizza frittát, azaz az olajban sült pizzát! Nem biztos, hogy ez lesz életünk legcsodálatosabb gasztroélménye, ráadásul jobb, ha az étkezés idejére elfelejtjük a pizzát, és nem valami hasonlóra számítunk. A pizza fritta egy folyós szósszal töltött calzone, amely a sütés után leginkább a lángosra hasonlít, viszont mégsem annyira nehéz étel, mint a magyar verzió.

Hol? Bármelyik pizzériában.

Még több olasz utazós élmény a poszt szerzőjétől a Travel Journal-ön.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version