KranjA két alpesi folyó, a Száva és a Kokra folyók torkolatánál, egy magas hegyfokon ül Kranj, Szlovénia egyik legszebb középkori települése. Templomtornyai mögött az Alpok emelkedik, szinte irreálisan lenyűgöző látványt nyújtva. Nem olyan jól ismert a turisták körében, mint Bled vagy az egyik legnépszerűbb szlovén város, Kranjska Gora, mégis számos szempontból még mindig Gorenjska régió fővárosa. Hosszú ideig az ország legfontosabb ipari központja volt, ma a negyedik legnagyobb települése.

Köszönhetően gyönyörű fekvésének és Ljubljanához való közelségének, sok fiatal család költözött ide a fővárosból, hogy jóval békésebb környezetben éljen. Kranj ennek eredményeként az elmúlt években jelentős fejlődésnek indult, megsokasodtak a bevásárlóközpontok és minden olyan létesítmény, szolgáltatás megtalálható itt, ami a helybeliek teljes kényelmét szolgálja. A városnak különböző arcai vannak, történelme finoman fonódik össze a modern kor szüleményeivel, így a város nagyon harmonikus képet mutat.

Kranj egyetemváros, Preseren városának is nevezik, mivel a híres szlovén költő, Dr. France Preseren 1846-1849. között itt élt. A 385 m-rel a tengerszint felett fekvő város 500 éve fontos szerepet játszik az európai kereskedelemben. Az Észak-Európából az Adriához vezető kereskedelmi utak fontos állomása. Kranj gazdaságának alapját ma a kereskedelem mellett elsősorban az ipar jelenti, az itt készülő textil, gumi és elektronikus termékeket, cipőket Európa számos országába szállítják.

Az ókorban a mai Ljubljanát és az ausztriai Klagenfurt mellett fekvő települést összekötő római út mentén elhelyezkedő városban a 6. században a langobardok telepedtek. Őket követték a korai szláv törzsek, akiknek temetkezési helyét a Gorenjska Múzeum padlója alatt lehet megnézni. A 11. században Kranj a frankok fontos határmenti erőssége volt, piaci és egyházi központ, melynek virágzása a vasérc bányászattal és a vasöntés kialakulásával indult meg. A vasút 1870-ben érkezett meg Kranjba, ami még tovább lendítette fejlődését.

Történelméből ízelítőt elsősorban az óvárosban kaphatunk. Ennek bejárata a 15. századi Spital Torony, mely a Maistrov tér előtt áll. Régen ez volt Kranj legveszélyeztetettebb része, keletről a meredek Kokra-kanyon, nyugati részén vastag városfalak védték. A Spital a régi városfalak hét tornya közül az egyik, a legjobb kilátás a kúp alakú Kokrski Breg toronyból tárul elénk. Kranj történelmi központjának ékköve a Khislstein kastély, mely szó szerint elválaszthatatlan része az óvárosnak, hiszen hozzáépítették a városfalakhoz. Nevét és reneszánsz megjelenését 16. századi tulajdonosától, Janez Khisltől kapta. A források szerint a kastély helyén már az 5. században is erődítmény állt, az ásatások egészen az ókorig visszavezető leletekre bukkantak a padlózata alatt. Itt működik a Gorenjska Múzeum központi kiállítása. Az átfogó és rendkívül jól felépített kiállítás a látogatókat a régió geológiai történetének kezdetéig kalauzolja el, bemutatja a történelmi idők előtt itt élő népeket, az első szláv törzsek megérkezését, azt, hogy belőlük hogyan fejlődött önálló szláv nép, bepillantást nyerhetünk a középkorba és a reneszánsz időkbe, egészen az Európai Unióhoz való csatlakozásig követhetjük nyomon a történéseket.

A bajuszos generálisról, Rudolf Meisterről elnevezett Maistrov Trg az óváros északi részén terül el. Ez volt a város ellenséges csapatoknak leginkább kiszolgáltatott része, melyet duplafalú városfallal vettek körbe. A falak egykori helyét a többitől jól elkülönülő, rózsaszínes burkolat jelzi. A Maistrov Trg Kranj egyik legélénkebb pontja, kávézói, éttermei a társadalmi élet középpontjai.

Glavni térA keskeny és hosszú Glavni tér az óváros főtere és ha lehet, még nyüzsgőbb, mint a Maistrov Trg. Itt található a város számos nevezetessége, mint a St. Kancijan templom, a Preseren színház, galériák, múzeumok. Itt tartják a város fő eseményeit, rendezvényeit, melyekből van bőven egész évben. A vásárokat szintén a 2013-ban felújított téren rendezik meg.
Kranj egyik híres szülötte és élete végig lakója volt Leopold Layer, a termékeny szlovén festő. Egykori házát a közelmúltban alakították át egy gyönyörű, többfunkciós művészeti térré, kávézóval, lenyűgöző kilátással a városfalra, több állandó kiállítással, melyek az épület három szintjét töltik meg.

Szlovénia egyik legnagyszerűbb építésze, Joze Plecnik összetéveszthetetlen stílusa Kranj számos pontján felfedezhető. Leginkább figyelemreméltó műve a Preseren színház, melyet az 1950-es években újítottak fel. A Plecnik védjegyének számító lámpákat láthatjuk itt is, akárcsak Ljubljanaban. Az óvárosban található azon kevés önálló családi házak egyike, melyeket Plecnik tervezett. A Bezek Villában ma a Gorenjska Turisztikai Egyesület és a helyi Hegymászó Klub működik.
Az óváros legdélebbi csücskén áll a Pungert Torony, a város egyetlen épségben megmaradt őrtornya. A 16. században épített torony az évszázadok során többféle funkciót is betöltött, működött börtönként is, melynek legismertebb foglya Leopold Layer volt, akit valuta hamisításért ítéltek el. Ma egy háromemeletes játszóház működik benne, ahol gyakran tartanak rendezvényeket és különböző gyerekprogramokat. Az idősebb látogatókat egy kávézó várja.

AlagútrendszerNemcsak Kranj, de az egész Gorenjska régió egyik legnagyobb látnivalója a Kranj szíve alatt húzódó II. világháborús alagútrendszer. Az 1,3 km hosszú komplexumot óvóhelyként építették a bombatámadások kivédésére. Építése 1930-ban kezdődött, de az alagutak nagy részét a megszállók toldottá hozzá 1944-ben, félve a szövetségesek támadásaitól. Az alagutak közvetlenül az óváros alatt futnak, nyugati bejáratuk Jelena Klanecnél, a keleti a Kokra-szurdoknál, a déli pedig a Pungert alatt található, de van egy titkos bejáratuk is a Preseren színház mögött. A háború után az alagutak a feledés homályába merültek, az állam nem hasznosította őket, mígnem 1980-ban egy élelmes vállalkozó gombát kezdett tenyészteni az alagútrendszer nagy részében. Az ezzel együttjáró hulladék és a félévszázados elhanyagoltság miatt az alagutak nagyon rossz állapotba kerültek. A város felismerte történelmi és technológiai értéküket, ezért 2003-ban a kranji barlangász egyesület úgy döntött, kitisztítja őket. Hozzájuk számos más város szervezet csatlakozott, együttes munkájukkal sikerült restaurálni az alagútrendszert, melyet 2008-ban nyitottak meg a látogatók előtt. Azóta Kranj egyik legkeresettebb látnivalója lett ez a földalatti rendszer, mely megnyitása után egy évvel már az Országos Idegenforgalmi Bizottság kreatív és innovatív fejlesztésekért járó díját is elnyerte. Állandó ásvány- és fosszília kiállítás működik itt, emellett megnézhetjük a rekonstruált óvóhelyet, ahol még egy bombatámadást is szimulálnak a látogatóknak. Számos programot szerveznek az alagutakban, karácsony előtt a gyerekek betlehemet készíthetnek, irodalmi esteket, éjszakai filmvetítéseket is tartanak.

Kranj gyönyörű környezetben, hegyek és dombok alatt fekszik, környéke tele van jól kitáblázott túraösvényekkel. Gyalogosan és kerékpárral is felfedezhetjük a vidéket. Ha túrázni támad kedvünk, látogassunk el a Kokra-folyó szurdokához, mely egy érintetlen és geológiai szempontból is érdekes helyszín, régen a helybeliek városi fürdőként használták. A körbefutó tanösvényt vezetővel is bejárhatjuk, bepillantást nyerhetünk az állat- és növényvilágba.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here