A Rajna bal partján fekszik Kampen városa, ami főként protestáns teológiai egyeteméről nevezetes. Ugyanakkor az egykori Hanza-szövetség tagjaként történelmi emlékekben sem szűkölködik a festői település, melyet gyönyörű táj vesz körbe. A ma 33 ezer lakosú Kampen óvárosában órákat lehet eltölteni, hiszen több mint 500 középkori műemlék vár arra, hogy felfedezzük.

A várost a 12. század második felében alapították, hamarosan Hollandia keleti felének legfontosabb kereskedővárosa lett. Gazdasági kapcsolatai kiterjedtek voltak, Franciaországgal, Angliával és a Balti-tengeri városokkal is folytatott kereskedelmet. Amikor Kampen 1363-ban megszerezte az IJssel-folyó torkolatának termékeny földjeit, akkora jómódra tett szert, hogy lakói egészen a 20. századig még adót sem kellett, hogy fizessenek. A Hanza-szövetségbe 1441-ben lépett be és szabadi birodalmi városi címet szerzett. Fénykora 1578-ban áldozott le, a spanyol uralom kezdetével.
Kampen ma is piaci központja a környező mezőgazdasági területeknek. Fő bevételi forrása az ipar, azon belül is a mezőgazdasági gépek, hajók, építőanyagok gyártása, de a turizmus is egyre nagyobb mértékben járul hozzá jövedelméhez.

Városkapuk

Kampen talán legfontosabb műemlékei a városkapuk. Három maradt meg a 15. században emelt kapukból, melyek a védelmi erőd részét képezték és jelezték a település határait. A Koornmarktspoort az IJssen-folyó partján áll, az 1615-ben reneszánsz stílusban átépített Broederpoort az óváros nyugati részén található, délebbre pedig a kerek tornyos Cellebroederport áll.

Városháza

Kampen talán legszebb épülete a Stadhuis, azaz a Városháza, melyet gazdagon díszített homlokzata emel ki a többi épület közül. A 14. században építették, majd 1543-ban átalakították, miután egy tűzvészben jelentős károkat szenvedett. Viharvert, késő gótikus szobrait 1933-1934-ben darabonként cserélték le a homlokzatán. Belsejében a leginkább figyelemre méltó a Városi Terem a tömör tölgyfa burkolattal és az 1545-ből származó, szintén tölgyfából faragott állvánnyal, melyen a bírák tanácskoztak. A Városházában Hollandia fejedelmeiről láthatók portrék, kezdve I. Orániai Vilmossal.

Új-torony

Közvetlenül nyugatra a Városháza mellett áll az azonnal szembeötlő, 17. századi torony. Philip Vingboons tervei alapján készült, a munkálatok nem mentek zökkenőmentesen, az építkezést többször is le kellett állítani. A toronyból harangjáték hangja hallatszik, a benne található 30 harangot Francois Hemony öntötte 1659-1662-ben. Eredetileg ezek a harangok a Városháza tornyában voltak, míg az Új-torony építése be nem fejeződött. Mivel a Városháza tornyai nem voltak alkalmasak ennyi harang elhelyezésére, ide költöztették át őket. Nyaranta a torony tetejébe fel is lehet menni.

Bovenkerk

Az óváros déli végében áll a Felső templomnak is nevezett Bovenkerk. A gótikus, kereszt alapú bazilika építése 1325-ben kezdődött és több mint 200 éven át folytatódott. Északi és déli bejáratai csupán 1500-ban készültek el, tornya még ennél is később, 1808-ban épült meg. Mivel protestáns templomról van szó, belseje nem túldíszített, de figyelmet érdemel a késő gótikus szószék és az 1660-1676. között készített, barokk orgona.

Dohány Múzeum

Kampen híres a szivarjairól, melyekről többet a Dohány Múzeumban tudhatnak meg a látogatók. Itt bemutatják a dohány és a szivar történetét, a gyártás valamennyi fázisát és látható a világon valaha gyártott leghosszabb szivar, mely a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. A múzeum csak előzetes bejelentkezés után látogatható.

Gótikus-ház

A 15. században üzlet működött az épületben, fűszereket és gyógynövényeket árultak itt. Mielőtt mai helyére költöztették, itt működött a Stedelijk, azaz a Városi Múzeum.

Stedelijk

A Régi Városháza épületében található múzeum kiállításai négy fő terület köré csoportosulnak: a víz, a vallás, a jog és az Oránia-Nassaui uralkodóház történetéről lehet itt többet megtudni. Kampen a víznek köszönhetően gazdagodott meg, a vízi úton történő szállítás tette lehetővé, hogy portékáikat távoli vidékeken is értékesíteni tudják a helybeliek. A víz azonban fenyegetést is jelentett és jelent egyre inkább napjainkban, a tengerszint folyamatos emelkedésével. Kampen eredetileg katolikus város volt, de a reformáció után egyértelműen a protestantizmus vált uralkodóvá, két teológiai egyeteme is ezután jött létre. Ezekből az időkből sok emlék maradt fenn, melyeket a múzeumban meg lehet nézni. Abba is betekintést nyerhetnek a látogatók, hogyan zajlott az igazságszolgáltatás és a város kormányzása, valamint láthatók az uralkodóház valamennyi tagjáról készült portréfestmények is.

Kamper Kogge

Nincs is jobb módja annak, hogy közelebb kerüljünk a városnak a Hanza-szövetség idején élt fénykorához, mint megnézni ezt a hajót. Tölgyfából, a korabeli technikák segítségével építették a háromárbocos kereskedőhajót, ami pontos mása azoknak a hajóknak, melyek Kampen kikötőjéből kifutva vitték az árukat a messzi országokba. Egy ilyen hajó 200 tonna ömlesztett áru szállítására is alkalmas volt. A hajó nemcsak a szállítóeszköz, de egyfajta erőd funkcióját is betöltötte, ami a legénységnek és természetesen a rakománynak védelmet nyújtott a kalóztámadásokkal szemben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here