Chicago

Hogy Chicagohoz a szeles jelzőt kapcsolják, még az is tudja, aki soha nem lépte át Amerika határait. Akinek van szerencséje ellátogatni a New York után az ország második legfontosabb kulturális központjaként számon tartott városba, rögtön érteni fogja, hogy mivel érdemelte ki becenevét. Chicagoban valóban egész évben erős szelek fújnak, ennek ellenére a nyarak néha elviselhetetlenül forrók, míg télen általánosnak mondhatók az erős havazások és a nagyon alacsony hőmérsékletek. Ilyenkor a város rendszeresen megbénul, a hótorlaszok gyakran zárják el az utakat.

A Michigan-tó partján fekvő város látképe távolról is lenyűgöző, az égig érő felhőkarcolókat legjobban talán éppen a vízből lehet látni. Chicago nemzetközi hírnévnek örvend, elsősorban a 20. századi művészetek és építészet terén. Otthont ad számos nemzetközileg is elismert kutatóintézetnek és egyetemnek, híres szimfonikus zenekaráról és sokan Chicagot tartják a blues fellegvárának is. Ami a turistákat igazán érdekli, az építészeti értékek, a múzeumok, a fantasztikus strandok, a gyönyörű parkok és az állatkertek szintén Chicago szerves részeit képezik.

Az első fehér emberek 1673-ban érkeztek a város területére, ők francia felderítők és szőrme kereskedők voltak. Az itt élő indiánok a mocsaras vidéket Checagonnak nevezték, ami nagyjából annyit jelent, “hely, amely bűzlik a hagymától”. Az első település a Dearborn erőd körül nőtt ki, melyet 1803-ban alapítottak, 1837-ben nyerte el a városi jogokat. Kiépült a vasúti hálózat és a Nagy Tavakon megindultak a gőzhajók. A polgárháború után Chicago az ország vezető ipari központja lett, az egész világból vonzotta a bevándorlókat a rengeteg munkalehetőség. 1871-ben a várost hatalmas tűzvész pusztította, de hamar újjáépült, mégpedig olyan mesterek munkája által, akiknek köszönhetően Chicago építészeti szempontból is nagy hírnévre tett szert.

Sears-torony

Sears-torony

Chicago építészete világhírű, ennek pedig az egyik legékesebb bizonyítéka az 1974-ben épített Sears-torony, ami akkoriban a világ legmagasabb épületeként még a new yorki Empire State Buildinget is 25 m-rel leelőzte. Ma is ez a világ egyik legmagasabb és Chicago egyértelműen legmagasabb épülete. A 110 m magas torony 2009 óta a Willis nevet viseli, kilátójából fantasztikus a panoráma, négy állam területére rálátni innen tiszta időben. A három éven át épített felhőkarcolóból a látogatók nemcsak a hagyományos módon nézelődhetnek, de egy üvegpadlón állva lefelé is ráláthatnak a városra.

Magnificent Mile

Chicago legdivatosabb utcája, melyet felhőkarcolók, exkluzív üzletek, múzeumok, luxus hotelek és éttermek szegélyeznek. Építészeti szempontból legérdekesebb elemei a John Hancock Center és a Tribune-torony. Az egykor lepusztult utcában az első építkezési hullám az 1920-as években kezdődött, majd az 1970-es és 1990-es években folytatódott. Akkor már főként felhőkarcolókat húztak fel a gazdasági fellendülésnek induló utcában. A Magnificent Mile elsősorban, mint a világ 5 legjobb bevásárló utcájának egyike lett világhírű.

Tengerészeti móló

A Michigan-tavon 1916-ban épített móló ma már a város egyik szórakoztató központja. Elkészültekor ez volt a világ legnagyobb mólója 84 m-es szélességével és 914 m-es hosszúságával. Az eredeti tervek szerint sem csak hajózási célokat szolgált. Már az első évtizedben nagyon népszerű lett, az I. világháború idején pedig a haditengerészet is használta. Ezt követően a kezdeti sikere a mólónak végleg elmúlni látszott. A filmszínházak megnyitásával komoly versenytársai akadtak a szórakoztatás tekintetében és egyre többen pártoltak el tőle. A nagy válság idején a hajózás is hanyatlásnak indult, így a forgalom itt is visszaesett. Első átépítésére az 1970-es években került sor, rekreációs központként 1994-ben nyitották meg. Számos látnivalónak ad otthont, közülük a leginkább szemet gyönyörködtető a 45 m magas óriáskerék.

Buckingham szökőkút

Buckingham szökőkút

Chicago egyik szimbóluma, melyet Kate Buckingham építtetett 1927-ben bátyja, Clarence emlékére. Gyakran utazott Európába, ahol lenyűgözték a nagyvárosok hatalmas, műalkotás számba menő szökőkútja. Ehhez hasonlót szeretett volna létrehozni Chicagoban is. Örökségül egy alapítványt hagyott a városra a szökőkút fenntartására. A terveket a versailles-i palota Bassin de Latone szökőkútja alapján készítették, így született meg a 7 m magas, három szintes, 85 m átmérőjű kút, mely az egyik legnagyobb a világon.

Régi Víztorony

A víztorony egyike annak a két épületnek, mely túlélte a hatalmas tűzvészt. A Magnificent Mile-on található és éles kontrasztot alkot a jóval később felhúzott felhőkarcolókkal. Hatalmas mészkő tömbökből készült, apró, neogótikus stílusú tornyai az európai középkori várkastélyokra emlékeztetnek. Akkoriban a 47 m magas torony a környék valamennyi épülete fölé magasodott, ma már sokkal nagyobb toronyházak ölelésében áll. Mint nagy túlélő, Chicago egyik jelképe lett. Többször is le akarták bontani, de minden alkalommal megmenekült, közfelháborodást váltott ki már az ötlet is, hogy lerombolhatják. Napjainkban Chicago egyik legfontosabb történelmi látnivalója a Régi Víztorony, benne egy galéria is működik.

Lincoln Park Állatkert

A Lincoln Park Chicago legnagyobb parkja, hosszú és keskeny terület a Michigan-tó partján. Sok látnivaló van itt, de mind közül a legnépszerűbb a világszínvonalú állatkert, melynek az egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy teljesen ingyenes. Az 1868-ban alapított Lincoln Állatkert az ország legrégebbi ingyenes állatkertje. Nagyon barátságos környezetet alakítottak ki itt virágos kertekkel, árnyas fákkal szegélyezett sétányokkal. Több mint 80 emlősfajt lehet itt látni, köztük egzotikus, Afrikában és Ausztráliában őshonos állatokat is. A Lincoln állatkert az év valamennyi napja látogatható, kivéve, ha a zord időjárás indokolttá teszi a bezárását.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here