Egy érdekes tény az olasz sajtról az, hogy Emilia-Romagna régióban van egy bank, amely Parmigiano-Reggiano sajt gurigáit használja fedezetként. Az olasz Credito Emiliano (Credem) bank lehetővé teszi a sajtgyártóknak, hogy hozzanak be több ezer guriga sajtot, amit a bank speciális raktáraiban tárolnak, és cserébe hitelt nyújtanak nekik. Ez a nem mindennapi gyakorlat még a 1950-es években kezdődött, és arra szolgál, hogy támogassa a helyi termelőket, akiknek hosszú időre van szükségük a sajt érettségének eléréséhez, ami akár 18-36 hónap is lehet.

Ez a folyamat rendkívül hasznos a sajtgyártók számára, mert a Parmigiano-Reggiano hosszas érlelése jelentős anyagi terhet ró rájuk. A bank számára is kedvező, hiszen a sajt rendkívül értékes árucikk, amely az idő múlásával csak növeli az értékét, amennyiben megfelelően van tárolva. Reggio Emilia városa központi szerepet játszik ebben az innovatív pénzügyi megoldásban, amely a helyi sajtgyártók támogatását szolgálja. Ez a sajtfedezettel működő finanszírozás páratlan példája annak, hogyan lehet a tradicionális mezőgazdasági termékeket és a modern pénzintézeteket innovatív módon összekapcsolni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here