Esküvő HorvátországbanHorvátországot és a romantikát nehezen tudja különválasztani az, aki csak egyszer is andalgott nyári estén a tengerparton vagy vacsorázott gyertyafénynél egy csendes kis tavernában. Azok közül, akik töltöttek már kettecskén néhány napot az Adria partján, az esküvőjük helyszínének kiválasztásakor sokan visszavágynak olyan helyekre, amelyek szerelmük hajnalán meghatározó élményt nyújtottak. Horvátországot különleges szerelmes hangulata miatt ezért egyre többen választják az igen kimondásának színhelyéül.

Ha te is külföldi esküvőről álmodozol, Horvátország tökéletes célpont. A történelmi hangulat, a magával ragadó, ezeréves kultúra, a változatos mediterrán konyha, a közelség és megfizethetőség mind együtt van benne. Ez utóbbit lehet, hogy megkérdőjelezed, de ha már külföldi esküvő, akkor mindenképpen az egyik leggazdaságosabb választás, pl. a Földközi-tenger partvidékéhez viszonyítva is. A távolabbi, egzotikusabb országokról már nem is beszélve.

A szokásos papírokon kívül – amiket horvát közjegyző által is hitelesíteni kell – szükség van egy engedélyre arra vonatkozóan, hogy házasodhattok Horvátországban. Ha Anyakönyvi Hivatalban köttetik a házasság, annak díja nagyjából 40 Euro, ha másutt, már jóval borsosabb árat, 250 Euro körüli összeget kell fizetni érte. Általában másfél, de legalább egy hónappal a tervezett időpont előtt jelezni kell a házasságkötési szándékot. A nagyjából 25 perces ceremónia horvát nyelven zajlik, tanácsos tolmácsot fogadni, ez kb. 1000 Eurót emészt fel az esküvői költségvetésből.
Katolikus ceremóniát kizárólag templomban tartanak, a horvátok ugyanis nagyrészt katolikusok és roppant büszkék számtalan templomukra és kis kápolnájukra. Ha külső helyszínt terveztél volna – evangélikusok esetében erre van mód -, ne keseredj el, egy gyönyörű óvárosi templom vagy egy halászfalu kápolnája koronája lehet az esküvőtöknek.

Az ünnepi ebédnek vagy vacsorának méltó helyet adó éttermet szinte bárhol találni. Legyen az elegáns luxusétterem vagy egy apró falu kis tavernája a tenger mellett. Ha nemcsak ti vagy a szűk család, hanem egész vendégsereg csatlakozik hozzátok, mindenképpen járjatok utána, hogy a kiszemelt étterem be tudja-e fogadni a csapatot és jó előre foglaljatok helyet. Nyári szezonban ez kissé zűrös, de ha esküvőről van szó, semmi sem lehetetlen.

Ha most helyszíneket kezdenénk ajánlgatni egy horvátországi esküvőhöz, csak felesleges köröket futnánk. A legtöbb pár nem magához az országhoz ragaszkodik, hanem azon belül a kedvenc helyén szeretné hivatalosan összekötni az életét, akiknek ilyen nincs, azok pedig számtalan mesés táj vagy festői város közül válogathatnak, teljesen egyénre szabottan. Hiszen hiába gyönyörű város Dubrovnik, ha titeket a Zágráb környéki hegyek magaslatai vonzanak. Számos utazási iroda foglalkozik kimondottan esküvői utak szervezésével, akár a horvátokhoz is. Ebben a legextrémebb búváresküvőtől a hegyvonulatok közt megbúvó kis kápolnában kimondott igen sajátos romantikájáig mindenféle lehetőség szerepel.
Áttetsző tenger, szikár vagy éppen ligetes hegyek, köves, kanyargós utcácskák, középkori házak, ókori romok, álomszerű szigetek, homokos öblök, eredeti mediterrán vagy éppen hegyvidéki hangulat és mindenütt a horvátok szívből jövő vendégszeretete – életed legszebb napját varázsolják csodássá, ha közös utatok első lépéseit Horvátországban teszitek meg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here