Utazás TüringiábanKulturális és földrajzi értelemben egyaránt Türingia Németország szíve. Hosszú történelme annyi nyomot hagyott vidékein, hogy néhány nap szinte biztosan nem elég a felfedezéséhez. De ez a 2,4 millió lakosú német tartomány nemcsak a történelemmel kapcsolatban tud érdekességekkel szolgálni. A kultúra, a természet, a szabadban való kikapcsolódás jegyében itt akár egy teljes vakációt is tartalmasan lehet eltölteni. Luther Márton, Bach, Schiller és talán mindenek felett Goethe tartományában sehova sem kell többet autózni két óránál, de maga az utazás is rengeteg élményt tartogat. A szerpentinek völgyeken és gyönyörű kisvárosokon visznek keresztül, az álmos falvakat kerékpáros és gyalogos útvonalak kötik össze. Türingiában az elmúlt években számos gyógyfürdőt építettek, ezekből legalább egyet illik beleilleszteni az útitervbe.

Nem számít, hogy télen vagy nyáron utazunk ide, Türingia változatos tájai minden évszakban tudnak újat mutatni. A hegyek, völgyek, tavak, folyók és természetvédelmi területek szépsége még akkor is szemet kápráztató, ha csak átutazunk a tájakon, de ha tehetjük, érdemes őket bebarangolni. A tartomány fénypontja a Türingiai erdő, Németország legkiterjedtebb összefüggő erdősége. Benne a túraútvonalak összesen több mint 7000 km-t tesznek ki, ezeknek részét képezi az ország legrégebbi túraösvénye, a 168 km hosszú Rennsteig is. A Hainich Nemzeti Parkban Európa legnagyobb lombhullató erdeje várja a kirándulókat. A tartományban összesen 16 ezer km-t járhatnak be a túrázók, az utak mentén pedig számtalan szálláslehetőség közül válogathatnak.
A felszín alatt Türingiában csodás föld alatti világ rejtőzik. Barlangjai közül talán a saalfeldi Tündérbarlangok a leghíresebbek, melyek a világ legszínesebb barlangjaként kerültek be a Guinness Rekordok Könyvébe. A sondershauseni bányákban gyakran tartanak ünnepségeket és sportrendezvényeket, a titokzatos, anhidrit Barbarossa-barlang pedig olyan ritkaság, amiből ezenkívül csupán egy van a világon.

WeimarTüringia történelmét és kultúráját talán sehol másutt nem ízlelhetjük meg annyira töményen összefoglalva, mint Weimarban. Valódi múzeumváros ez, melynek minden utcája a múlt esszenciájával van átitatva, gondozott kertjei tökéletesen kiegészítik a város magasztos hangulatát. Bár a II. világháború súlyos károkat okozott a belvárosban, ma ennek már nyomát sem látni. Mindenütt eredeti pompájukban felújított épületek sorakoznak, ráadásul azok is megtalálják a kedvükre valót, akik a kastélyokért rajonganak. Anna Amália 18. századi kastélyát gyönyörű angolpark övezi, a híres Belvedere-kastély sem marad el mögötte, olyannyira, hogy az UNESCO Világörökségek közé is bekerült. Weimar méltó a hozzá kapcsolódó nagy nevekhez. Schiller, Herder, Nietzsche és Goethe mind ezt a várost mondhatták otthonuknak, nyomukat a városban több helyen is megtaláljuk.

A szomszédos Jena szintén egyetemváros, történetének legfényesebb szakasza a klasszicizmushoz köthető. Míg Weimar a művészetek és a kultúra központja volt, addig Jena főként a tudományok terén szerzett magának nagy hírnevet. A városban 13 ezer diák tanul és a lakosságnak nagyjából negyede valamilyen módon kapcsolódik az egyetemhez. Jena belvárosa kevésbé megkapó, az NDK idején született néhány, esztétikusnak nem nevezhető épület a városban.
A régi útikönyvekben azt olvashatjuk, hogy Gotha városa Türingia egyik legszebb és leggazdagabb települése. A valóság ezzel szemben az, hogy Gotha ennél jóval jelentéktelenebb, a turisták elsősorban a Friedenstein kastély miatt látogatnak el ide. 1643-1655. között építették, különlegessége, hogy ez volt Türingia legelső barokk épülete. A hercegi palota Gotha legnagyobb épülete, legérdekesebb részei a bálterem, az udvari színház és a kápolna, melyben a hercegi család tagjainak kriptái találhatók.

WartburgGothatól 30 km-re fekszik Eisenach, mely elsősorban a Hitler által minden német várnál németebbnek tartott wartburgi várról nevezetes. Az UNESCO Világörökségek sorába tartozó vár csak úgy vonzza a turistákat, nem utolsósorban azért, mert Luther Márton itt fordította le a Bibliát németre és mert maga Goethe is nagy erőkkel támogatta a vár megőrzését és felújítását. Ugyanakkor Eisenach Johann Sebastian Bach szülővárosa is, a Bachhaus-ban a család számos személyes emlékét lehet megnézni, köztük egy értékes hangszergyűjteményt is. Eisenach kulturális öröksége mellett egy bájos, közvetlen hangulatú kisváros, ahol kellemesen lehet eltölteni a napot.

Türingia fővárosa Erfurt, egy valódi mézesbödön azok számára, akik szeretik a szép és egyben érdekes városokat. Közel 1300 évre visszanyúló történelmének nyomai varázslatossá teszik a várost, központjának minden utcáját érdemes tüzetesebben is feltérképezni. Németország egyik legszebb állapotban megőrzött középkori települése a 200 ezer lakosú Erfurt. Legimpozánsabb épületei a Szűz Mária katedrális és a Szent Severus templom. Nevezetessége a Kereskedők hídja, mely 120 m hosszú és 32, egymáshoz szorosan illeszkedő ház áll rajta. Ez Európa leghosszabb lakott hídja. A Katedrális tér felett, a Petersberg-hegyen áll Közép-Európa legnagyobb barokk erődje, melyet vezetett túra során lehet meglátogatni. Türingia gazdasági, oktatási, kulturális és politikai életének központjaként Erfurt mindig is vonzotta a kor nagy személyiségeit, mint Goethe, Luther, Schiller, Bach vagy Liszt, itt töltött idejükre a város több épülete emlékeztet.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. miert maradt ki Szent Erzsebet? Itt Heilige Elisabethnek hivjak, es nem szoktak kihagyni ha valaki a Wartburgot latogatja 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here