Kezdőlap Horvátország Liznjan, Horvátország érintetlen oázisa

Liznjan, Horvátország érintetlen oázisa

0

Az Isztriai-félsziget legdélkeletibb csücskén fekszik ez az alig több, mint 1000 fős falu, mely talán az utolsó darabkája Horvátországban a hagyományos mediterrán életformának. Buja, zöld táj veszi körbe a kis halászfalut, mely a dombtetőről a Kvarner-öbölre, Cres- és Losinj-szigetre tekint le. Liznjanban elsősorban a vidéki turizmus virágzik, hatalmas szállodákat hiába keresnénk itt. Privát apartmanokban azonban kényelmes és színvonalas szállásokat találunk. Próbáljuk ki és meggyőződhetünk róla, hogy az élet itt, az Isztria legtávolabbi pontján valóban gyönyörű.

Liznjan környékén 7000 évvel ezelőtti települések nyomait tárták fel. Megnézhetjük római villák maradványait, amfóra töredékeket, a tengerfenék pedig rejtélyes hajóroncsok örök nyugvóhelye. A falu ideális hely a természet szerelmeseinek, akik a nyaralást valóban háborítatlan környezetben képzelik el. Mivel egy egészen apró településről van szó, mely távol esik az Isztira üdülőparadicsomaitól, a turisták többsége csak egynapos kirándulásokat tesz ide. Pedig Liznjan annyi lehetőséget tartogat, hogy a nyaralás minden napját élményekben gazdaggá tudja tenni.

A település központjában jellegzetes mediterrán stílusú épületek adják meg Liznjan elbűvölő hangulatát. A falu tartogat történelmi látnivalókat is. Közvetlen szomszédságában találjuk Nesactium régészeti lelőhelyét, ahol egykor az Isztria legelső lakói éltek. Ez a terület egy szabadtéri múzeum, az Isztriai-félsziget talán legértékesebb ókori helyszíne, a hisztri törzsek egykori fővárosa, vallási és politikai központja, majd később római település lett. Három templom, a fórum, utak és két nagy bazilika maradványait állnak ma itt. Egy kis múzeumot is kialakítottak, de az itt feltárt leletek többségét – melyek egy része Görögországból származik – a pulai Régészeti Múzeum gyűjteményében őrzik.
Liznjan apró ékszere a korábbi templom helyén 1879-ben épült Szent Márton templom és az ókori római villa helyén álló, 17. századi Gospa od Kuj templom, melynek üvegpadlóján keresztül ma is láthatjuk a villa gyönyörű mozaikjait. Érdemes ellátogatni a régi temetőbe is, melyet 1779-ben nyitottak meg. A Liznjantól 20 km-re fekvő Muntic faluban tovább történelmi érdekességeket találunk. A terület gazdag múltat rejt, a bronz- és a vaskorból származó fazekas termékeket, kerámiákat tártak fel itt.

Liznjan tökéletes helyszín a szabadban való kikapcsolódáshoz. A vidéket Horvátország legszebb kerékpárútjai szelik át. A tengerparton biciklizve Liznjant és az Adriát a legszebb perspektívából csodálhatjuk meg. A kerékpárutakat szakaszonként, de akár teljes egészében is érdemes végigjárni, edzettségünktől függően. Az egyik körút 29 km hosszú, Medulinból startol és oda vezet vissza, a másik jóval hosszabb 44 km-es, ennek kiinduló- és végpontja Marcana.
Liznjan, amivel leginkább képes elbűvölni a turistákat, az 29 km hosszú partszakasza. Érintetlen strandjai aprókavicsosak és sosem kell tömeggel megküzdenünk a helyért. Sok eldugott kis strandot találunk, de a Liznjan menti partok híresek a szörfösök körében is. A tengerpart nemcsak a turistákat várja, de gazdag élővilágnak is otthont ad. A búvárok számára is tökéletesek a falu körüli vizek. Itt fekszik a híres Cesare Rossarol, az I. világháborús olasz hadihajó gyönyörű roncsa.

A faluból csónakkal percek alatt átérhetünk a szemközti Levan-szigetre. Ami idecsalja a turistákat, az nemcsak a hangulatos tengerparti bár és étterem, de elsősorban a gyönyörű, homokos strand. Mivel a bárt is csak csónakkal lehet megközelíteni, sok jetski sorakozik előtte. A strand különösen nem kiépített, mégis fantasztikus.
Ha szép strandot keresünk, a Liznjantól csupán 6 km-re fekvő Marlera partjait se hagyjuk ki. Itt találjuk a vidék egyik legnevezetesebb természeti látnivalóját, a hegyfokot a Lanterna világítótoronnyal.

Visszatérve a faluba, Liznjan festői kikötőjében, ahogyan ezer évvel ezelőtt, ma is halászok szorgoskodnak. A tenger bőkezűen ajándékozza meg őket friss fogásokkal, melyeket bármelyik helyi étteremben, vendégszerető környezetben megkóstolhatunk.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version