Kezdőlap Ausztria Utazás az osztrák Alpokban

Utazás az osztrák Alpokban

0

Egykor az arisztokrácia nyári menedékhelye volt, ma Felső-Ausztria évente több mint 2 millió turistát vonz. A látogatók többnyire a tiszta levegő, a magas hegyek és a csillogó tavak miatt választják ezt az úticélt. Túl meseszerű szépségén, Ausztria gyönyörű templomokkal, kastélyokkal, érdekes múzeumokkal büszkélkedhet, fesztiváljai, kulturális eseményei világhírnevet szereztek az országnak.

Fürdőiben és szállodáiban a tematikus utazáson résztvevők – golfozók, lovasok, kerékpárosok, horgászok vagy akár a feng-shui hívei – is maximálisan átadhatják magukat szenvedélyüknek. Szerte az országban mindenütt kísérnek minket a híres osztrák dallamok, az ország legnevesebb művészei – Mozart, Haydn, Brahms, Beethoven, Schubert és Strauss – által komponált világhírű darabok és közelebbről is bepillantást nyerhetünk életükbe, munkásságukba.

Az Alpok középső részén fekvő Tirolban zord hegyek magasodnak, melyek több mint 3000 m-ről tekintenek le a zöld mezőkre és az árnyas erdőkre. Viszonylagos érintetlensége miatt Tirol szerencsésen megmenekült a II. világháború pusztítása elől, szinte sértetlenül vészelte át ezeket a sötét éveket. Ma azonban ezt a tartományt is könnyen elérhetik az utazók. Közlekedik itt gőzhajó, felvonó, fogaskerekű és vonat, mind tökéletesen alkalmas arra, hogy a turistákat például Innsbruckból a tőle csupán 50 km-re fekvő Achenseehez szállítsa.

Innsbruck, mely kétszer is otthont adott a téli olimpiai játékoknak, nyárra is bőséges látnivalót kínál. Vadvízi evezés, magashegyi túrák, sárkányrepülés, lovas sétakocsikázás – minden elérhető itt, amire az aktív kikapcsolódást kereső turisták vágyhatnak. Képzett vezetővel megtenni a gleccserhez vezető túrát, felejthetetlen élmény. A kirándulók a csúcsok találkozásánál találják magukat, ahol egyébként is lenyűgöző a panoráma, de még szebb, amikor hetente egyszer esti kivilágításban csodálhatjuk meg. A városban ne hagyjuk ki a Tiroli Népművészeti Múzeumot, az Ambras Palota Szépművészeti Múzeumát, az óváros aranytetős házát és a Swarovski Kristályvilágot.

Az Alpok lábainál terül el a pezsgő kulturális életéről híres Salzburg városa. Mozart szülővárosaként méltó emléket állít a zeneszerzőnek, évente megrendezi a világszerte ismert zenei fesztivált. Ha itt járunk, szánjunk bőven időt a csodás barokk épületekre, a mesés Mirabel, Residenz és Hellbrunn palotákra.

A nyugatról keletre folyó Duna Ausztria egyik legfontosabb látnivalója. Sok látogató választja a hajókirándulásokat, melyek a folyó legszebb szakaszain vezetnek át. Az éjszakát egy dunai hajón tölteni az egyik legromantikusabb élmény. Mások kajakkal, kenuval vagy vitorlással hódítják meg a folyó legendás vízi útjait.
Az osztrák keskeny nyomtávú vasútvonalak megmásszák a hegyeket és keskeny átjárókon haladnak keresztül. A gőzüzemű Mariazellbahn dombok és völgyek között pöfög, az utasokat fogadók és szállodák mellett viszi el. Nemcsak gyönyörű tájakra, de egyenesen a múltba repít vissza az Ötscherland-Expressz, melynek kocsijai 1900-ban készültek. Hogy elérjük a Mészkő-Alpokat, szálljunk fel a Schneebergbahn feldélzetére, melyről útközben keletre a magyar tájakban, nyugatra a gleccserekben gyönyörködhetünk.

A motorozás megszállottjainak páratlan élményben lesz részük Ausztriában, ha nekivágnak az Austria Classic Tour nevet viselő, közel 3000 km-es útnak. Két keréken járhatják be a tájat, benne 16 történelmi kisvárossal. Akit ez a távolság elriasztana, választhatja a rövidebb távot, a 250 km hosszú Három Hágó Útját, mely a Brenner autópályán át egészen az olaszországi Dél-Tirolig visz, mielőtt visszafordulna.

Ausztria méltán büszke iható vízű alpesi tavaira. Ausztria legnyugatibb tartományában fekszik a festői Bregenz a Boden-tó partján. Amellett, hogy káprázatos panorámát nyújt a Pfander-hegyre, megnézhetjük a 11. századi Mehrerau kolostort, a kortárs művészet és építészet kreatív ötvözésével létrehozott Kunsthaust, valamint Európa legnagyobb úszó színpadát, mely minden évben a Bregenzi Opera Fesztivál legfontosabb helyszíne.

Salzkammergut Ausztria legnépszerűbb turisztikai régiója. Csak itt 76 kristálytiszta tó található, melyek mindegyike alkalmas az úszáshoz, szörfözéshez, vitorlázáshoz. A nyolcnapos Salzkammergut kerékpártúra útvonal egyesíti a vidék minden előnyét, a táj két keréken és vonattal való felfedezését, a vitorlázás során pedig a tavakat és környéküket egészen új szemszögből csodálhatjuk meg. Amellett, hogy a túra Európa néhány legszebb vidékén visz keresztül, érinti a hatalmas dachsteini jégbarlangot és Ferenc József császár nyári rezidenciáját Bad Ischlben.

A lankás dombokkal koszorúzott Attersee vizét nyaranta kirándulóhajók lepik el. Ausztria egyik legnagyobb tava megfizethető alternatívát kínál a nyaraláshoz, partján olcsó fogadók, szállodák sorakoznak. A szabadban való kikapcsolódási lehetőségek tárháza itt is szinte végtelen, kerékpározással, túrázással, úszással, szörfözéssel vagy akár búvárleckékkel színesíthetjük a tónál töltött napokat.
A Weissensee körül 11 kijelölt túraösvény vezet, a vízen pedig egy katamaránról vehetünk búvárleckéket tapasztalt vezetéssel, a tó legfélreesőbb részein. A Grosses Walsertalban található Seewaldsee a régió egyik legmelegebb vizű tava, ezért a ragyogó alpesi nyarakon rengeteg víz- és napimádó látogat el ide.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version