Szlovén Alpok

A szinte minden oldalán a Júlia-Alpok által határolt Karavanka- és Nyugat-Kamniki-Savinje-Alpok hegyvonulatai, azaz a szlovén Alpok, egységes turisztikai vidéket alkot. Az itt fekvő Gorenjska régió 18 települést fog össze és egy komplett “csomagot” kínál a turistáknak. A természeti látnivalók, a hagyományos életmód, a kulturális örökségek megismerésére itt minden lehetőség adott.

Ezen a vidéken található Szlovénia néhány legjelentősebb nevezetessége, mint a Bledi- és a Bohinj-tó, Kranjska Gora és Krvavec síterepei, a Brdo vár, a Triglav Nemzeti Park, emellett pedig az ország legnagyobb reptere is, ami nagyban megkönnyíti azoknak az utazóknak a dolgát, akik ezt a csodás szlovén vidéket szeretnék felfedezni.

A Gorenjska régió egésze a sport és a szabadtéri kikapcsolódás szerelmeseinek paradicsoma. Télen a síelés, snowboardozás, korcsolyázás, hótalpas túrázás, jégmászás a legnépszerűbbek, míg tavasztól őszig a kirándulás, kerékpározás, horgászás, golfozás, siklóernyőzés és a vízisportok veszik át a főszerepet. Aki különösen nagy elhivatottságot érez magában, meghódíthatja az ország legmagasabb csúcsát, a 2864 m magas Triglav-hegyet. Aki azonban kevesebbszer vág neki a természetnek, csodás utat tehet meg a panorámás ösvényeken egy kellemes kirándulás keretében. Több mint 60 különböző sportág áll rendelkezésünkre, hogy a legtöbbet hozzuk ki a Szlovéniában töltött utazásból.

Kirándulás a szlovén AlpokbanA Gorenjska nemcsak sok lehetőség kínál arra, hogy a családok jól érezzék magukat, de tartalmas, minőségi kikapcsolódást biztosít. A legkisebbekkel érdemes ellátogatni a Kekec Land élményparkba, ahol a Jospi Vandot által életre keltett mesehős, a fiatal pásztorlegény, Kekec és barátainak mindennapjai elevenednek meg. Részesei lehetünk a kalandoknak és bepillantást nyerhetünk a vidéki Szlovénia évszázadokkal ezelőtti világába is. A nagyobb gyerekeket öt kalandpark várj a régióban, tele a legváltozatosabb adrenalin növelő attrakciókkal. Az elmúlt években a helyi múzeumok számos gyerekbarát fejlesztést vezettek be, az érdekesen összeállított, interaktív kiállítások a felnőttek mellett a gyerekeket is le tudják kötni.

A régió nagy volumenű sporteseményei évente tízezreket csábítanak. Itt rendezik meg a sírepülő világbajnokságot, a biatlon világkupát, de számos egyéb ünnepségre is sor kerül, mint a Burgonya Fesztivál vagy Szlovénia kedvenc népi hősének ünnepe, a Kekec Napok. Szinte nem telik el hét anélkül, hogy valamilyen nagyszabású eseménynek ne lehetnénk részesei. Különösen a tavaszi és nyári hónapokban kerül sor több rendezvényre, ekkor tartják a zenei fesztiválokat, de a legnagyobb kulturális eseményt, a Preseren vásárt minden év februárjában rendezik meg.

Triglav Nemzeti ParkSzlovénia turisztikai hírnevének alapját elsősorban gyönyörű természeti környezete adja. Szinte elképzelhetetlen mennyiségű szépség tárul elénk viszonylag kis területen. Az ország közel kétharmadát erdőségek borítják, 35%-a természetvédelmi terület, három regionális parkja, több tucatnyi tájparkja és több száz egyedülálló természeti emléke van, melyek szintén védettség alatt állnak. Szlovéniában azonban nemzeti parkból csupán egyetlen egy található, ez a Triglav Nemzeti Park, melynek nagyobb része a Gorenjska régióban fekszik. 880 km2-es területével a park Szlovénia teljes területének 4%-át teszi ki. A Triglav Nemzeti Parkban Szlovénia 400, 2000 m feletti csúcsa magasodik. Tiszta időben a Mangart, a Jalovec, a Prisojnik és a Spik magaslatairól szinte az egész ország belátható. Az itt futó túraösvények mindegyike jól jelzett és terepviszonyoktól függően, ahol szükséges, kitűnően biztosított. A túrázási lehetőségek nyaranta tömegeket vonzanak ide, de a tapasztaltabb hegymászók a Júlia-Alpoknak télen is nekivághatnak. Az útvonalak mentén számos kunyhó és menedékház várja a turistákat.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here