Kezdőlap Lengyelország Utazás a Lublini Vajdaság vidékein

Utazás a Lublini Vajdaság vidékein

0

A harmadik legnagyobb vajdaság Lengyelországban, mely a keleti határok mentén fekszik. Ez az a vidék, ahol a lengyel és az orosz, a katolikus, az ortodox és a zsidó kultúra keveredése mindenütt érezhető. A régió sok turisztikai attrakcióval büszkélkedhet, több ezer kilométeren át futó turista útvonalak, nemzeti parkok, természetvédelmi területek adnak lehetőséget a szabadban való kikapcsolódásra, míg települései között olyan gyöngyszemeket találni, mint az UNESCO Világörökségek sorába tartozó Zamosc vagy Lublin, melynek vára az Európai Kulturális Örökségek listáján szerepel.

A több mint 25 ezer km2-en elterülő Lublini Vajdaságban a gazdaság alapját a mezőgazdaság, azon belül is főként gyümölcstermesztés adja. Kitűnő éghajlati adottságainak köszönhetően nemzetközileg is ismert gyümölcseiről, emellett méhészete és gyógynövény termesztése révén is nagy hírnevet szerzett magának az országhatárokon túl.

Lublin

A Lublini Vajdaság központja, egyben Kelet-Lengyelország legnagyobb települése. Évszázadokkal ezelőtt a kereskedelem és a diplomáciai kapcsolatok csomópontja volt, művészek, tudósok, üzletemberek találkozóhelye. Lublin híres volt nagyfokú toleranciájáról, ami a különböző népek békés együttélésében mutatkozott meg. Oroszok, fehéroroszok, ukránok, zsidók, litvánok fértek meg jól egymás mellett, aminek ékes bizonyítéka a városban virágzó kultúrájuk is. Podzamce, az óváros egyik negyede a zsidó kultúra nemzetközi központja volt. Még az Európa szinte valamennyi országát sújtó vallási háborúk is elkerülték Lublint. A város ma is szépen példázza a nyitottságot, az elfogadást és a különböző kultúrák iránti tolerancia fontosságát. Régi piacteréről szűk, macskaköves utcák futnak kifelé, reneszánsz polgári házakkal szegélyezve. A város kötelező látnivalója a neogótikus vár, amit a 19. században börtönként használtak.

Zamosc

A reneszánsz Padova mintájára felépített lengyel város az UNESCO Világörökségek titulus büszke tulajdonosa. Lengyelország apró ékköve kitűnő példája a tudatos várostervezésnek és -építésnek, ahol a lakóházakat és a különböző közigazgatási funkciókat tökéletesen sikerült ötvözni. Zamosc mai képe nagyrészt a híres olasz építész, Bernard Morando munkáját dicséri, különlegessége, hogy teljes egészében a 16-17. században épült, ellentétben a legtöbb lengyel várossal, melyeket az évszázadok során folyamatosan alakították. Lenyűgöző központi tere körül szépen felújított házak sorakoznak, melyek sem a 17. századi svéd hódítóknak, sem a II. világháború pusztításának nem adták meg magukat.

Poleski Nemzeti Park

Európában páratlan tőzeglápos és mocsaras területek tartoznak a parkhoz, melyek számos ritka növényfajnak adnak otthont. A vízimadarak mellett a vidék menedéke jávorszarvasoknak, farkasoknak és mocsári teknősöknek is. A Poleski Nemzeti Park az UNESCO Bioszféra Rezervátumai közé tartozik. A látogatók három tanösvényen és több, összesen 75 km hosszú turista útvonalon keresztül ismerhetik meg részletesebben a park élővilágát.

Kazimierz Dolny

A kisváros több fronton is ringbe száll a turisták kegyeiért: festői elhelyezkedésével a Visztula partján, körülötte a sűrű erdőkkel, belvárosában számtalan történelmi épülettel és a hagyományos pékárujával, a kakast formázó kaláccsal. A 3,5 ezer lakosú település olyan, mintha egy mesekönyv lapjairól elevenedett volna meg. Épületei, mintha az elmúlt évszázadok valamennyi viharán kívül estek volna, szinte érintetlenül vészelték át a háborúkat. Valójában azonban Kazimierz Dolny nagyon is sokat szenvedett a különböző megszállóktól, sötét korszakai azonban már a múlt feledésébe merültek. Napjainkban egy kellemes, vidéki kisváros, tökéletes választás a hétvégi kikapcsolódáshoz. 14. századi várának romja az egyik legfőbb látnivalója, de központjában a jellegzetes főtér és a gyönyörű utcák szintén hozzájárulnak a város romantikus hangulatához. Több filmforgatás helyszíne volt, művészeti fesztiváljairól is híres.

Janow Podlaski ménes

Az 1817-ben alapított lovas farm a legrégebbi és talán a legszebb egész Lengyelországban. A nevével ellentétben nem közvetlenül Janow faluban, hanem a tőle 2 km-re fekvő Wygodaban található. Valódi lovas paradicsom, ami elsősorban az itt tenyésztett arab telivérekről és félvérekről híres világszerte. Minden évben sor kerül a lovak ünnepélyes elárverezésére, ez a farm életében a legnagyobb esemény. A lovaglás megszállottjai számára sok érdekességet tartogatnak a Henryk Marconi tervezésében 1841-1848. között épített istállók. A Rolling Stones dobosának, Charlie Watts-nak felesége, Shirley Watts az egyik legrégebbi visszajáró vendége a farmnak.

Kozlowka – A Zamoyski család múzeuma

Kozlowka egy kis falu, melynek nevezetessége a gyönyörű palota. Itt a háború előtt megállt az idő, 1939-1945. között semmi sem pusztult el vagy rongálódott meg, szerencsére a kommunizmus is megkímélte az épületkomplexumot. Éppen ez teszi annyira egyedivé a barokk és neoklasszicista stílusban épült palotát és a körülötte elterülő parkot. Az épület szobái olyanok, mintha most is használnák őket. Díszes, aranyozott bútorok, régi portrék viszik vissza a látogatót abba az időbe, amikor a Zamoyski család lakott itt. A festmények egyike a palota egyik korábbi tulajdonosát, Zofia Zamoyskat ábrázolja, akit a maga korában Európa legszebb nőjeként ismertek. A család egykor Lengyelország legbefolyásosabbjai közé tartozott, tagjai fontos pozíciókat töltöttek be a diplomáciában és a politikában. A palotában és a hozzá tartozó épületekben múzeum működik.

Roztocze Nemzeti Park

A Roztocze-hegység középső részeit fedi le a nemzeti park. A hegyoldalakat mély szakadékok tagolják, a park egészét a Wieprz- és Tanew-folyók szelik át, az erdőket javarészt bükkösök és fenyvesek alkotják. A nemzeti park élővilágát 190 madárfaj és a híres lengyel póni teszi változatossá. A pónik vonzzák ide a legtöbb látogatót, de a túrázók kedvelt célpontja is a vidék.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version