Kezdőlap Írország Ulster tartomány vidékein

Ulster tartomány vidékein

0

A kilenc megyét magába foglaló Ulster egyike Írország legősibb tartományainak. Színes skáláját vonultatja fel a kultúráknak, a természeti és történelmi látnivalóknak, melyek együtt mesélik el az ország ezen régiójának múltját és engednek élethű bepillantást annak jelenébe. Itt található Írország legnagyobb kiterjedésű tava, melynek nyugalmával éles kontrasztot alkot a fiatalos lendületű Belfast, az ország második legnagyobb városa.

Antrim megye ad otthont Írország egyik geológiai csodájának, az Óriások Útjának. Az UNESCO Világörökségek közé tartozó bazalt képződményt, több mint 40.000, szorosan egymáshoz illeszkedő oszlop alkotja, mintha csak emberi kéz alkotta volna meg őket ilyen precizitással. Geológiai jelentősége mellett ez a hely az európai történelem egyik legfontosabb korszakából is őriz emléket. Az Óriások Útja közelében süllyedt el a nagy Spanyol Armada egyik hajója, a La Girona 1588 októberében. Maradványait 1967-ben egy belga régész fedezte fel, a roncsok közül ágyúkat, érméket, felbecsülhetetlen értékű ékszereket és navigációs berendezéseket mentettek ki. Ulsterbe talán ez a helyszín vonzza a legtöbb külföldi látogatót, városai közül pedig egyértelműen Belfasté a vezető szerep az idegenforgalom tekintetében.

Belfast az elmúlt évtizedekben nagyban átalakult. Egy pezsgő és modern nagyvárossá vált, tele bevásárlóközpontokkal és minden igényt kielégítő szolgáltatások széles körével. A Titanic Múzeum a város híres attrakciója. A több mint 12.000 m2-en elterülő létesítmény az 1912-ben elsüllyedt, Belfastban gyártott hajónak állít emléket. Ennél közelebb a világon sehol nem kerülhetünk a Titanic mítoszához és igaz történetéhez. Belfastban sok századfordulós épület áll, mint az 1906-ban épült Városháza vagy a Linen Hall könyvtár, melynek gyűjteménye nemzeti értéket képvisel. A Szent Anna katedrális és a 12. században épült kastély, ahol ma konferenciákat, rendezvényeket tartanak, Belfast két leghíresebb épülete. A város utcáin nem ritkák a vásárok, piacok, karneválok, napnyugta után pedig a szórakozóhelyek zsúfolásig megtelnek.

Armagh megye 1500 éven keresztül volt Írország egyházi központja, ennek megfelelően a vidék bővelkedik szent helyekben. Az apró megye központja Armagh városa, ahol két katedrális – egy protestáns és egy katolikus – is található. A változatos tájon mindenhol megtalálható az almafák, melyek szorosan hozzátartoznak Armagh hagyományaihoz. Alma fesztiválokat tartanak, híres a vidéken készült almabor és almaecet. Látnivalói közt figyelmet érdemel a planetárium, az ősi, becslések szerint i.e. 95-ben épített Navan erőd és a fényűző Gosford kastély. Az 1819-1850. között épült kastély gyönyörűen szemlélteti a korabeli gazdagság és pompa minden kézzel fogható jelét. Az épületen a legjobb építészek, mérnökök és kivitelezők dolgoztak, ennek eredményeként egy nagy jelentőséggel bíró kastély született, mely ma Észak-Írország legmagasabb fokú védettséget élvező épületei között a legnagyobb.

Gyönyörű tavak és folyók rendszere határozza meg Cavan megye látképét. Itt található Írország két legfontosabb vízi útja, az Erne- és a Shannon-folyó. Cavan az egymásba érő, halakban gazdag tavakkal paradicsoma a horgászoknak, erdői mentén legendás csatáknak szentelt emlékhelyek sorakoznak, a folklórt az óriásokról szőtt mítoszok hatják át. A tavak megyéjének is nevezett Cavan szép természeti környezete mellett ősi kőköröket és megalitikus sírokat is tartogat a turistáknak. A megyének összesen három nagyobb városa van, többségében kisebb települések, falvak alkotják, melyek gazdaságában a mezőgazdaságé a főszerep. Milltown Cavan egyik legnépszerűbb városa, sok család tölti pihenését ebben a nyugodt környezetben. A városka mellett egy kolostor, egy apátság és egy torony romjai hevernek, melyeknek eredete a 6. századra tehető.

A Sperrin-hegység erdős völgyei mellett Londonderry tájait még tovább színesítik a látványos partvonalak, köztük Írország leghosszabb strandjával, a több mint 10 km hosszú, homokos Benone stranddal, ami a Kék Zászlót is kiérdemelte. Londonderry a korai kelta és keresztény időkben is szent hely volt, a 6. században az ír Szent Kolumbán alapított apátságot a Foyle-folyó partján. Derry városának falai Európa legjobb állapotban fennmaradt erődítményei közé tartoznak. A település elrendezése még ma is tükrözi a több száz évvel ezelőtti elgondolást, amikor 1609-ben döntöttek átépítéséről. A megye építészeti szempontból kiemelkedő értéket képvisel, Londonderry számos városában meghatározók a György-korabeli épületek.

Háttérben a gyönyörű Bluestack-hegységgel és páratlan kilátással az Atlanti-óceánra Donegal megyét országszerte nagy becsben tartják lenyűgöző tájai és virágzó falusi közösségei miatt. Itt található a Slieve Liege, az ország legnagyobb tengeri sziklája, a megyében több természetvédelmi terület is várja a turistákat. A 130 ezer lakosú megye érintetlen vidékeivel, fenséges hegycsúcsaival, kristálytiszta tavaival és ősi lápvidékeivel a természetközeli kikapcsolódást keresőket rengeteg élménnyel ajándékozza meg. Ugyanakkor a tradicionális ír kultúrából is ízelítőt kaphatunk, legyen szó a hagyományos nyelvjárásról vagy a régióra jellemző stílusban készült kézműves termékekről, melyeket a helyi vásárokon lehet beszerezni.

Down megye Észak-Írország legiparosodottabb része, ami magába foglalja Belfast külső kerületeit is. Az ír vászon szülőhazájának is nevezik, mivel itt öltött legnagyobb méreteket vászon előállítása, ennek történetét a 17. századtól napjainkig Banbridge-ben és Lisburnben egy díjnyertes múzeumban lehet megismerni részletesebben. Down megye Írországon belül a családok egyik legkedveltebb úti célja. Északi partvonalán kellemes üdülőhelyek, örökségi központok, víziparkok és homokos strandok találhatók. A Mourne Írország egyik leglátványosabb hegysége, amit a kihívásokat kereső, tapasztalt túrázók éppen annyira szívesen keresnek fel, mint a hétvégi kirándulók. Down megyében található az ország legmagasabb csúcsa, a Slieve Donard. Történelmi emlékeit tekintve a megye több mint ezeréves látnivalókat is tartogat. Követhetjük az ősi kelták nyomát és megnézhetjük azt a templomot, melyet Szent Patrik elsőként alapított az országban az 5. században.

Fermanagh tavainak és folyóinak, valamint a hozzájuk kapcsolódó szabadtéri sportoknak köszönheti népszerűségét. A megye egyharmadát víz borítja, vidékei kitűnő élőhelyek nemcsak a különböző halfajták, de a vízimadarak és a vadvirágok számára is. A varázslatos Erne-vízi út korlátlan lehetőségeket kínál a hajózáshoz, csónakázáshoz, a 150 apró sziget felfedezéséhez. Bár Fermanagh alapterületét tekintve nem tekinthető kis megyének, mégis csupán 55 ezer lakója van, ez Írország legkevésbé népes régiója. Az Erne-vízi út szigetein korábban szerzetesi települések voltak. Ezek elszigeteltségük és érintetlenségük miatt még ma is sok emléket őriznek a múltból. Látható itt egy szinte tökéletes állapotban megmaradt 12. századi torony, egy kis templom és egy romjaiban is szép Ágoston-rendi apátság.

Bár közhelyszerűen a gördülő dombok vidékének nevezik, Monaghan tájképét leginkább a hosszan elterülő, smaragdzöld síkságok határozzák meg, melyeket apró városok pöttyöznek. Monaghan elsősorban lentermesztéséről ismert, gazdasága a II. világháború után vett nagyobb lendületet, ekkor már több terményt is exportált, köztük zabot és burgonyát, de a megyében a tejtermelés és a szarvasmarha tenyésztés is meghatározók. A carrickmacross-i csipke világhírű, a 19. század eleje óta készítik a régióban. A 18. században épült Hope kastély körüli, maximális alapossággal tervezett és karbantartott kertek tavasszal, az almafák virágzásakor rengeteg látogatót fogadnak.

Ulster tartomány legnagyobb megyéje, Tyrone nemcsak méreteit tekintve lenyűgöző. A puszta fennsíkoknak és a Sperrins-hegység buja folyóvölgyeinek különleges varázsa van, elsősorban a túrázók szemszögéből. Ahhoz képest, hogy a régió mennyire gyéren lakott, elképesztő, hogy milyen sokféle emberrel lehet itt találkozni. A túrázás köré szervezett fesztiválok a gyaloglás megszállottjait, a Foyle-folyórendszer a horgászokat, a Glenelly-völgy az aranyásókat és a régészeket, míg a szédületes magasság a siklóernyősöket csábítja ide.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version