Kezdőlap Törökország Törökország legjobb strandjai 3. – Patara

Törökország legjobb strandjai 3. – Patara

0

Patara ókori városát még ma sem tárták fel teljes egészében. Mivel régészetileg értékes területről van szó, a parton nem épülhettek hatalmas szálloda-komplexumok, ez pedig a legjobb garancia arra, hogy Patara csodás strandja sosincs zsúfolásig tele turistákkal.

Patara Lükia legfontosabb kikötője volt, az ókori romjai mellett leginkább 18 km hosszú, varázslatos, fehér homokos strandjáról híres, mely az utóbbi években egy felmérés szerint a világ legjobb strandja címet is elnyerte. A patarai strand homokdűnéi mintegy 50 m szélességben terülnek el, a partot a gyakran 30 fokos, lassan mélyülő tengervíz hullámai simogatják.

Patara falucska 3,5 km-re fekszik a tengerparti autópályától, így könnyen megközelíthető. Azoknak különösen ajánlott, akik egy luxusnyaralás költségeit nem tudják finanszírozni, hiszen egyszerű szállásokat a környéken már nagyon olcsón lehet találni. Patara strandjának csak egy része kiépített, de ha kissé távolabb megyünk, mintha érintetlen partszakaszon járnánk.

Patara régészeti védettsége miatt nem vált üdülőparadicsommá, de a nyaralók ennek csak hasznát élvezhetik, hiszen az árak is alacsonyabbak és még nyáron sem kell tartani a felkapott nyaralóhelyek turista-dömpingjétől.

A patarai romok a falutól 1,5 km-re délre találhatók. Érdemes megnézni a lükiai sírokat, a diadalívet, az ókori színház maradványait, a romos bazilikát és a nyilvános fürdőt. A romváros területén szintén egy-egy csodás partszakaszba futhatunk bele.

Patara kapcsán meg kell említeni, hogy itt született a Mikulás. Szent Miklós a 3. században itt látta meg a napvilágot, majd Demrebe költözött, ahol püspökké választották.

Patara strandja egyben nemzeti park is sok veszélyeztetett madár- és teknősfajjal. Kevés olyan hely van a Földközi-tenger partján, mely ennyire lenyűgöző látványt nyújtanak, így a patarai csodás tájat és a fürdőzést igazán kár lenne elszalasztani.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version