Kezdőlap Ausztria Tirol 9 legnépszerűbb látnivalója

Tirol 9 legnépszerűbb látnivalója

0

Ausztria 9 tartománya közül a turisták többnyire Tirol mellett teszik le a voksukat. Télen síparadicsom, nyaranta a túrázók számára ellenállhatatlan, egész évben vonzó célpont a világ valamennyi pontjáról érkező utazók számára. A vidéki Ausztria igazi esszenciáját ízlelhetjük meg a havas hegycsúcsok, a zöld lejtők és völgyekben megbúvó, tradícionális osztrák falvak közt barangolva. A látkép már önmagában képeslapra kívánkozó, mögé nézve pedig felfedezhetjük a régió természeti csodáit, kulturális örökségét és a kikapcsolódási lehetőségek szinte végtelen skálájának köszönhetően maximálisan feltöltődhetünk.
Tirol változatos látnivalói közül a turisták az elmúlt években az alábbiakra voltak leginkább kíváncsiak:

1. Swarovski Kristallwelten – Wattens

A Swarovski múzeumként is emlegetett Kristályvilág Innsbruck közelében található. Nyomon követhetjük azt a sikeres utat, amit a világhírű vállalat 1895-től kezdve napjainkig bejárt. Daniel Swarovski ekkor költözött Wattens-be és kezdte el alkalmazni a saját maga által feltalált, különleges kristályvágási és -csiszolási technikát. Napjainkban a Swarovski név egyet jelent az ékszerekkel, a divattal és a dísztárgyakkal, nem csoda, hogy a Kristallwelten jelenleg Tirol elsőszámú attrakciója. A múzeumot 14 földalatti teremben alakították ki. Az 1995-ben alapított múzeum páratlan lehetőséget nyújt arra, hogy megismerkedjünk azzal a kreatív folyamattal, melynek során a nyers kristályból műalkotás lesz. Az impozáns látvány mellett vásárlásra is lehetőség van.

2. Alpenzoo – Innsbruck

Európa legmagasabban fekvő állatkertjéből csodás kilátás nyílik Innsbruckra. A több mint fél évszázaddal ezelőtt alapított Alpenzoo 150 állatfaj 2000 egyedének ad otthont, a látogatókat az Alpok élővilágával ismerteti meg. Csodás bepillantást enged a vidék biodiverzitásába, halakváriumában szinte valamennyi alpesi halfajta megtalálható, köztük ritka haltípusok is. Az Alpenzoohoz az építészeti különlegességnek számító Hungerburghba siklóval lehet feljutni. Tirol legnépszerűbb állatkertje évente nagyjából negyedmillió látogatót fogad.

3. Kufstein erőd

A bajor uralom időszakában, a 13. században épült erőd 1342-ben lett Tirol része, majd a következő fél évezredben számtalan csata színhelye. A Kufstein városára letekintő erőd Tirol egyik szimbolikus építménye és egyben az egyik legforgalmasabb turistalátványossága, ahol elsőkézből kaphatunk ízelítőt a gazdag múlt történéseiből. Legérdekesebb részei az egykori börtön, a Kaiserturm torony, a 60 m mélyen a sziklába vájt Mély Kút, a helytörténeti kiállítás és a múzeum. Az erődöt évente kb. 170 ezer turista keresi fel.

4. Bergisel Síugrósánc

Innsbruck városa felett magasodik az olimpiai síugrósánc, melyet 1964-ben építettek. A téli olimpia előtt, 1974-ben újratervezte a neves londoni építésze, Zaha Hadid. Az a 140 ezer turista, aki évente átlagosan felkeresi Bergiselt, testközelből élheti át, mit éreznek a versenyzők, mikor leugranak a mélybe. A városra lenyűgöző innen a panoráma, de elég ironikus, hogy közvetlenül a sánc alatt Innsbruck temetője fekszik. Az itt található Café im Turm körpanorámás, üvegteraszos étterméből felejthetetlen kilátás tárul elénk.

5. Tiroli Panoráma a Kaiserjager Múzeummal – Bergisel, Innsbruck

A tiroli császári gyalogság 1880-ban megnyílt múzeuma a híres 1809-es csata helyszínén található, melyben a helyi hős, Andreas Hofer és a tiroli szabadságharcosok legyőzték a Napóleon oldalán harcoló francia és bajor csapatokat. A gigantikus, 1000 m2-es panorámafestmény, mely a szabadságért vívott harc jeleneteit ábrázolja, 2011-ben került új helyére. Fantasztikus elhelyezkedésének köszönhetően a múzeumból csodás a panoráma a városra és a Nordkette-hegységre.

6. Hofkirche – Innsbruck

Az 1555-ben gótikus stílusban épült Udvari templom I. Miksa császár emlékműve, aki Ausztria leghatalmasabb uralkodócsaládjának, a Habsburgok világhódító dinasztiáját megalapította. Mivel a császár kedvenc tartózkodási helye Innsbruck volt, mindent elkövetett, hogy presztízsét és fényűzését emelje és nemzetközileg is elismertté tegye szeretett városát. A gazdagon díszített, fehér márvány síremlék körül 28 óriási bronzszobor áll, melyek Miksa császár felmenőit, rokonait és más hősöket ábrázolnak. A templomban található Andreas Hofer, a tiroli nemzeti hős sírja is. Az évente 125 ezer látogatót fogadó Hofkirche csupán néhány lépésre található Innsbruck óvárosának nevezetességeitől.

7. Hofburg – Innsbruck

A császári palota egyike Ausztria legfontosabb történelmi épületeinek. Évi átlag 115 ezres látogatottságát csupán a Schönbrunni kastély és a bécsi Hofburg előzi meg. A palotát Mária Terézia bővíttette ki, ekkor épült a díszes ünnepi terem, a kápolna és a kiállítóterem, ahol a császárnő 16 gyermekének portréi láthatók. A Hofburgot nemrégiben átalakították, így ma öt tematikus kiállítás tekinthető meg benne, melyek a látogatókkal megismertetik a Habsburg rezidencia politikai és kulturális történetét. Megnézhetjük Mária Terézia szobáját eredeti, 18. századi stílusban, Erzsébet császárné szobáját 19. századi bútorokkal berendezve, valamint a kis Bútormúzeumot, az Ősök Galériáját és a Festmény Galériát.

8. Ambras kastély – Innsbruck

A város felett ülő várat eredetileg az Andech grófok alapították több mint 1000 évvel ezelőtt. 1564-től Ferdinánd főherceg irányítása alatt állt, ekkor alakították át a várat kastéllyá. Ő építtette a híresen fényűző Spanyol Termet, mely a korai német reneszánsz enteriőr egyik legszebb példája. Az Alsó-várban a látogatók páncélokat és fegyvereket nézhetnek meg, az első emeleten található a művészeti gyűjtemény, a Felső-várban pedig szobrok és festmények vannak kiállítva. A kastély egyik legkülönlegesebb része Ferdinánd Feleségének, Philippine Welsernek az egykori fürdőszobája, amely eredeti, 16. századi állapotában látható.

9. Ezüstbánya – Schwaz

Évente több mint 80 ezer turista keresi fel a híres schwazi ezüstbányát. A középkorban a város környéke Európa ezüstkitermelésének több mint 85%-át adta. 10 ezernél is több tiroli bányász kereste itt az ezüstöt és a rezet, ezzel a tartományt Európa egyik leggazdagabbjává téve. A látogatók a hegyet egy egészen új szemszögből fedezhetik fel, felejthetetlen utazást tehetnek 800 m-re a föld alá, ami egyben időutazás is, hiszen az ezüstbányászat fénykorát idézi fel.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version