Első olvasatra is érdekesnek ígérkezik ez a recept. Rémületre viszont semmi ok, a világ egyik legegyszerűbb ételéről van szó, aminek az íze viszont nagyszerű!
A szkampó talán sokaknak nem ismerős ilyen formában, pedig ez a hivatalos magyar elnevezése az Adria északi részén élő apró rákfélének, a scampinak. A mediterrán ízeket kedvelők így már biztos helyére tudják tenni a dolgot. Főételként is fogyasztható, de a laza előétel kategóriába sorolva is megállja a helyét vagy akár délutáni könnyed falatkának is jól beválik.
Amire szükség van:
Scampi – de a rákot akár kagylóval is helyettesítheted -, fehérbor és esetleg mellé egy kis konyak, fokhagyma, vöröshagyma, apróra vágott petrezselyem, olívaolaj, paradicsompűré vagy -szósz (ez akár el is hagyható és készíthető natúr változatban is), só, bors és egy kis zsemlemorzsa.
Az elkészítése a következőképpen történik:
Legjobb wokot használni hozzá, de bármilyen magasabb falú edény tökéletes lesz. Ebbe beleöntöd az olajat és megpirítod benne az apróra vágott vöröshagymát. Van, aki a zsemlemorzsát is előre pirítja, mások csak a végén szórják meg vele finoman a már kész ételt. Só, bors és fokhagyma kerül bele, majd ezt felöntöd borral vagy konyakkal – teljesen ízlés szerint. Egyes receptek mindössze 1, mások már 6dl bort javasolnak hozzá, ki mit bír. Bele a paradicsompűrét és a petrezselymet is, majd jöhetnek a rákok. Ha nem vagy rákszakértő, annyit érdemes tudni a scampiról, hogy készítés előtt nem kell vele bíbelődnöd, tisztogatnod, egyben főzd meg és tálald fel, majd evéskor mindenki szépen letöri a farkát és kiszedegeti a finom fehér húsát. A rákok nem igényelnek túl hosszú főzést, a halak és tengeri herkenytyűk mindig hamarabb főnek, mint az egyéb húsfélék. Kb. 10 percig forrald, rottyantsd össze az egészet.
El is készültél. Stílusosan friss baguette-tel, de persze bármilyen kenyérfélével tálalhatod.
Nem túl költséges és nem is macerás étel. Viszont isteni lesz!