szarvasgombaTalán nem hitted volna, de ez a különleges – és különlegesen borsos árú – gombafajta olyannyira otthonos az Isztrián, hogy akár a félsziget védjegyeként is be lehetne jegyeztetni.

Az isztriaiak annyira szerencsések, hogy a fekete és a fehér szarvasgomba egyaránt szép számban terem náluk, ugyanis mindkét fajta számára megtalálható a szükséges táptalaj.

A helyi konyha szépen építkezett is erre az évszázadok során, hiszen számos ételkülönlegességük alapját ez adja. De egy percig se higgyük, hogy a mégoly vendégszerető horvátok ezen a téren is kegyeikbe fogadják a kíváncsiskodó turistákat, ugyanis az ételek készítésének fortélyait hétpecsétes titokként kezelik. Amennyit láttatni engednek belőle, azzal az Isztriai Szarvasgomba Napokon találkozhatunk.

Szeptember elejétől november végéig követhetjük végig az állomásokat, amennyiben szarvasgomba után hajt a vágy, ugyanis az évnek ebben az időszakában mindig más és más város ad otthont ennek a ritka gasztronómiai eseménynek. Ilyenkor nemcsak az éttermek pakolják tele étlapjaikat szarvasgombából készült különlegességekkel, de a helyiek is szorgoskodnak otthon és csalogatnak egy jó kis kóstolóra. Az utcákat is belengi a különleges illat, lehetetlen nem elcsábulni.

Mivel a szarvasgombát szó szerint aranyáron mérik, felmerülhet a kérdés, hol vannak bőséges lelőhelyek? Nos, Buzetet szokták a szarvasgomba városának nevezni, de a leggazdagabb lelőhelyek a félsziget belsejében találhatók, különösen a Motovun városka körüli erdőkben akadhatunk nagy zsákmányra. Mielőtt azonban rögtön kapnánk a bőröndöt, hogy induljunk gombászni, ne feledkezzünk meg arról, hogy egy erre a célra kitűnően kiképzett kutya vagy még inkább disznó nélkül esélyünk sincs. Amennyiben ez is kéznél van, disznót be a kocsiba és irány a tengerpart!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here