AlhambraSpanyolországot hosszú történelme során otthonuknak nevezték a rómaiak, a muszlimok, a zsidók, a keresztények, akik számtalan templomot, várat és kolostort hagytak maguk után szétszórva a spanyol vidékeken. Az elmúlt évszázadokban a katolicizmus főszerepet játszott az ország történetében, ennek nyomát őrzik nem csak a fantasztikus katedrálisok, de a katolikus királyság jegyében született, ma is lenyűgöző paloták és kastélyok is. A különböző nemzetek és kultúrák egyszerre alakították Spanyolország történelmét és kultúráját. A sokszínűség és a változatosság mindig is az egyik legfőbb jellemzője volt a spanyol kultúrának, az ehhez kapcsolódó műemlékeket a nagyvárosokban és a kisebb településeken százával, ezrével találjuk.

Alhambra

A mórok által épített Alhambra jóval több, mint egy szép épület vagy egy katonai szempontból egykor jelentős vár. Bizonysága az emberi bravúrnak, a hatalomnak és a méltóságnak, ez az a hely, ahol a puszta matematika művészetté válik egy közel nyolc évszázados, lenyűgöző épület képében. Az Alhambra olyan, mint egy földi paradicsom. Ékes példája annak, hogy létrehozói nagyon is jól tudták, hogyan kell az életet nem csak élni, de élvezni, hogyan kell a gazdagságot úgy használni, hogy abból az Ezeregyéjszaka meséi keljenek életre. Az Alhambra nem is egy erőd, sokkal inkább egy önálló város, benne négy különálló negyeddel. Az Alcazaba a katonai célokat szolgáló erőd, a Medina a vásárok helyszíne volt, külön épülete volt magának a palotának és a rekreációs létesítményeknek is. Az épületek ma a modern Granadára tekintenek le a hegy tetejéről. Bármennyire is közhelyes, kihagyhatatlan úti cél, ha Spanyolországban járunk. Napkeltekor és napnyugatkor különösen szép arcát mutatja.

La Puerta de Alcalá

Az Alcalá-kapu Madrid egyik nevezetessége, még az itt élők is rácsodálkoznak szépségre, annak ellenére, hogy nap mint nap látják. Sabatini neoklasszikus stílusú alkotása a három árkádos kapu, melynek építése 1778-ban, 9 évnyi munka után fejeződött be. A Madrid régiójában kitermelt gránitból készült, a város keleti határát jelezte, bejáratként és kijáratként is használták, akkoriban ezeken a kapukon hajtották át a vásárra hozott birka nyájakat és más élőállatokat. A La Puerta de Alcalá ma a városnak egy frekventált helyén, gyönyörű parkok és múzeumok közelében fekszik, a városnézés egyik mérföldköve.

Debod-templom

Debod-templom

A Debod egy ősi egyiptomi templom Madridban, több mint 2000 éves és egyiptomi kövekből építették. Az asszuáni gát készülésekor Egyiptom felhívást intézett az UNESCO-hoz, hogy döntsenek a műemlék sorsáról, különben ők köveire bontják és a folyóba hajítják maradványait. A felhívást számos országban közzétették és Spanyolország volt az, aki végül elnyerte magának az ókori építményt. 1970-ben szállították át Madridba, ma a spanyol főváros egyik szimbóluma, ahonnan mesés a naplemente.

Güell Park

Barcelona büszkesége a Gaudí zsenialitását jelképező park benne építészeti remekművekkel. A katalán építész fantasztikusat alkotott, olyannyira, hogy a világ minden pontjáról csodájára járnak a parknak, ahol bárhova nézünk, színek és formák tömkelege kápráztatja el a szemet. Színes mozaikok, hihetetlen alakzatok barokk motívumokkal kiegészítve a modernitás és a varázslat jegyében. A 17 hektáros Güell Park építményeit és művészeti elemeit kerek egésszé teszi az ösvényekkel, szellős, szabad területekkel és mediterrán növényekkel kialakított zöld terület. A csodaország egy darabkájaként is értelmezhető park az UNESCO Világörökségek sorába tartozik.

La Sagrada Familia

Ikonikus és mindmáig befejezetlen temploma Barcelonának. A munkálatok az épületen 1882-ben kezdődtek Francisco de Paula del Villar irányítása alatt, majd később Gaudí vezetésével folytatódtak. Ő sem élhette meg, hogy a templom teljes egészében elkészüljön, hiszen 1926-ban bekövetkezett halála óta – a spanyol polgárháború időszakának kivételével – az építése folyamatosan zajlik. Annak ellenére, hogy egy korántsem kész épületről van szó, a La Sagrada Familia máris kiemelkedő építészeti értéket képvisel. Tömegesen érkeznek a turisták, hogy lássák Barcelona legendás templomát, ahol Gaudí kriptáját is meg lehet nézni. A Mester hét másik munkájával együtt ez az épület is az UNESCO Világörökségek közé tartozik.

Madridi királyi palota

A spanyol királyi család hivatalos rezidenciája, bár ma már senki nem lakik az épületben. Elsősorban ceremóniákhoz, ünnepi rendezvényekhez használják, nyitva áll a látogatók előtt is. A palotát egy régi erőd helyén építették fel, miután az 1734-ben leégett. V. Fülöp rendelte el a megépítést, majd tette meg Madrid királyi palotájává. 17 éven át készült, első lakója pedig III. Károly volt, de a királyi család tagjai itt éltek 1931-ig, XIII. Alfonzzal bezárólag. A Királyi Fegyvertárban a látogatók a királyi család fegyvergyűjteményét nézhetik meg, de barangolhatnak a Trónteremben, a Tükörteremben és láthatják III. Károly szobáját is. A látványos őrségváltásra szerdánként kerül sor.

Belchite

Belchite

Aki a hagyományos, múzeum jellegű történelmi épületeket nem kedveli, látogasson el ebbe az elhagyott városba. A Zaragoza közelében található Belchite a spanyol polgárháború idején vált lakatlanná. 1937-ben rombolták le, romjait pedig mementóként hagyták eredeti helyükön heverni. Az új település az elnéptelenedett város mellett azonos néven épült ki, de a romok jóval több turistát vonzanak. Látható itt Belchite régi templomának, az egykori fő utcának és számos lakóháznak a maradványa is. A romváros egyes részein az omlásveszély miatt nem lehet barangolni.

El Escorial

Spanyolország klasszikus műemlékei közül az egyik a teljes nevén San Lorenzo de El Escorial Királyi Kolostor. A 16. századi komplexum II. Fülöp spanyol király megbízásából épült, hogy szimbolizálja a spanyolok franciák felett aratott győzelmét. Építése 1563-1567. között zajlott, királyi palotaként és birodalmi székhelyként szolgált. Egyedi stílusát építésze, Juan de Herrera fejlesztette ki, annak idején forradalmi újdonságnak számítottak az El Escorialon alkalmazott építészeti megoldások. A spanyol királyi családok számos tagja itt van eltemetve, köztük Habsburgok és Bourbonok is. Az El Escorial ma az UNESCO Világörökségek részeként nyitva áll a látogatók előtt, meg lehet nézni hatalmas könyvtárát, kertjeit, tornyait, termeit, bennük több mint 1600 festménnyel.

Palma katedrális

A Le Seu és a Tenger katedrálisa néven is ismert templom Mallorca fővárosában áll. A gótikus stílusú épület munkálatai 1230-ban kezdődtek meg, egy évvel azután, hogy a keresztesek elfoglalták a szigetet. Egy korábbi mecset alapjain építették fel, végleges formáját nagyjából 300 év alatt nyerte el. Az ezt követő felújítások során számos új elemmel gazdagodott, jelentős részét a 20. század leghíresebb építészet, Gaudí tervei alapján alakították át. A katedrális belsejében egy kis múzeum található, itt lehet megnézni az épület legkorábbi részeit, kápolnájában pedig két uralkodó sírhelyét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here