Gijón

Aki először jár Spanyolországban, egyértelmű, hogy a legnagyobb nevezetességekre, a leghíresebb strandokra kíváncsi és a legpezsgőbb nagyvárosok sűrűjébe szeretné belevetni magát. Ugyanakkor, akinek nem ez az első találkozása a spanyol földdel, talán másfelé is szeretne kitekintést tenni. Olyan helyszínek után keresgél, melyek a legfőbb turista útvonalakon kívül esnek, ahol egyszerre található meg Spanyolország minden szépsége és a békés nyaraláshoz nélkülözhetetlen nyugalom.

Gijón

A Kantábriai-tenger környéki muszlim területek fővárosa volt, később ipara és kikötője vált jelentőssé. A város bevételeinek ma már számottevő részét teszi ki az idegenforgalom, mégsem nevezhető felkapott üdülőhelynek. Gijón tökéletes választás azok számára, akik Spanyolország Zöld partjának felfedezésére indulnak. Környékén apró halászfalvak, rejtett öblök és strandok találhatók. A város azonban önmagában is nagyszerű választás, szépen megőrzött óvárosában szabálytalan, keskeny utcák kanyarognak, sok száz éves épületek állnak, a városnézéssel tartalmasan lehet eltölteni itt az időt.

Cala Llentrisca – Ibiza

Hihetetlennek tűnhet, de a világ egyik legnyüzsgőbb szigeteként számon tartott Ibizán is lehet olyan helyeket találni, ahol már nem látszódnak a hajnalig villódzó fények, nem szűrődik át a bárok és éjszakai klubok zaja a városokból. Cala Llentrisca strandja a legelszigeteltebb és legnehezebben megközelíthető partszakasza Ibizának, ugyanakkor talán a legszebb és legtermészetesebb is. Ha szerencsénk van, a helybeli halászokat is láthatjuk a parton, ahogy a hálóikkal bíbelődnek. A strand elég hosszú, apró kavics borítja, a víz áttetsző, mint az üveg, kitűnő az úszáshoz és a búvárkodáshoz is.

Las Alpujarras

Las Alpujarras

Aki a Costa del Sol zsúfolásig telt partjainak szeretne búcsút mondani, meg se álljon a Malagatól keletre fekvő Las Alpujarras-ig. Az egyelőre érintetlen és felfedezetlennek mondható régióban, a Sierra Nevada-hegység lábai alatt citrusültetvények, kanyonok teszik változatossá a vidéket. Las Alpujarras maga is részét képezi az UNESCO által a Világörökségek közé sorolt Sierra Nevada Természeti Parknak, fantasztikus hely a túrázáshoz, a természetközeli kikapcsolódáshoz. A vidék látnivalói közé tartoznak a hegyoldalban ülő, ún. fehér falvak, a Fuente Agria-forrás és a Sierra Lujarban található, római kori bányák.

Finisterre-fok

A sziklás félsziget Galícia nyugati partjainál található, sokszor az Ibériai-félsziget legnyugatibb pontjaként emlegetik. A Finisterre-fok a Szent Jakab zarándokút utolsó állomása, Santiago de Compostelatól 90 km-re található. A zarándokok részéről hagyomány, hogy a Finisterre-fokhoz érve elégetik cipőiket vagy bakancsaikat. Hogy a zarándoklatok mikor indultak meg, nem lehet tudni, de feltételezhetően még a kereszténység előtt és ahhoz kapcsolódóan érkeztek ide az első zarándokok, hogy ezt a helyet tartották a világ legszélének. A Finisterre-fokot a zarándokokon kívül az egyszerű turisták is lenyűgözőnek fogják találni. Látványos strandjait meredek sziklák szegélyezik, viharos időben a part valóban úgy fest, ahogyan beceneve alapján elképzeljük: a halál partjaként.

Frías

A kasztíliai város leginkább középkori hídjáról és a hegyoldalban fürtszerűen csüngő házairól nevezetes. Eredete a 9. századig nyúlik vissza, középkori arculatát szinte a tökéletességig sikerült megőriznie. Templomának, a San Vincentének román homlokzata érdekes módon ma New Yorkban található, akkor költöztették oda, mikor a torony összeomlott 1904-ben. A hegy legmagasabb, legkiállóbb sziklafokán található a vár, melyet Fríás hercegei építtettek. A 12-15. század között nyerte el mai formáját, gyönyörű, román stílusú ablakai még mindig lenyűgöző látványt nyújtanak.

Úbeda és Baeza

A két andalúzt város csupán 10 km választja el egymástól. Olajfaligetek szívben fekszenek, autóval körbejárni ezt a vidéket öröm a szemnek és a léleknek is. Úbeda és Baeza a 16. században élték aranykorukat, látványos reneszánsz stílusú palotáiknak, templomaiknak nagy része ebből az időből származik, szépségük, építészeti és történelmi értékük révén a két város együtt az UNESCO Világörökségek részét képezi. A városok alapvetően tükrözik az itáliai hatásokat, hiszen házaiknak többsége az andalúz reneszánsz kezdeti időszakából való.

Cudillero

Cudillero

A festői halászfalu házai, mintha zsinóron lógnának lefelé a hegyoldalban, melyet a kikötő patkó alakban koszorúz. Néhány romantikus nap eltöltéséhez nincs is jobb úti cél. A vendéglőkben mindig friss fogásokból készítik a finomságokat, a kikötőkben régi halászhajók ringatóznak, a macskaköves utcák meredeken kacskaringóznak a tenger felé. Cudilleroban nem ritka a zarándokok látványa, hiszen a település az El Camino de Santiago zarándokút egyik állomása, Gíjontól csupán 50 km-re található.

Trujillo

A 13. századi városfalakkal körbevett település elsősorban arról ismert, hogy több konkvisztádor is itt született. Francisco Pizarro, Peru meghódítója és Francisco de Orellana, Ecuador legnépesebb városának, Guayaquilnek alapítója, valamint az első európai, aki felfedezte az Amazonas-folyót, szintén itt látták meg a napvilágot. Az évszázadok során kelták, rómaiak, mórok és keresztények éltek Trujillo területén. A régi város a mai modern felett volt található, a Plaza Mayor körül épült ki, ami Spanyolország egyik legszebb tere. Mór kastélya, 16-17. századi palotái, nemesi házai, tornyai, templomai és árkádjai annyi látnivalót szolgáltatnak, hogy több napon át is kattintgathatjuk itt a fényképezőgépet.

Cíes-szigetek

Vigotól 40 perces hajóútra fekszik a Cíes-szigetek három tagja: Monteagudo, San Martino és a Világítótorony-sziget. Ez utóbbi kettőt a Roda strand köti össze, amit a fotósok és a művészek is az egekig magasztalnak. A fenyőfákkal szegélyezett, fehér homokos partokat kristálytiszta tengervíz áztatja, a területek 1980 óta nemzeti parkot alkotnak, itt él a világ legnagyobb sirály kolóniája. Cíes-szigetek Spanyolország turisták által kevésbé – vagy egyáltalán nem ismert – részei között is talán a legszebbek. Távoli, természetes helyek, melyeket galíciai karib-szigeteknek is becéznek. Pároknak, családoknak a vidék békéje és a lenyűgöző látvány felejthetetlen nyaralást garantál.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here