Southampton egy kis félszigeten fekszik a Test- és az Itchen-folyó torkolatánál, a világ egyik legjobb adottságaival rendelkező természetes kikötőjét mondhatja magáénak. Az 1930-as évekig ez volt Anglia legnagyobb kikötője, ami a transzatlanti utasszállítást bonyolította, hajógyárában pedig olyan óriások készültek, mint a Queen Mary. Southampton kikötőjéből kivándorlók százezrei indultak útnak, hogy a hajókon – mint a Titanic – elhagyják az országot és másutt keressenek boldogulást.

Bár a város sokat szenvedett a II. világháború alatt, számos régi épülete épségben vészelte át ezt a nehéz időszakot. Southampton programlehetőségek és kulturális élet szempontjából egyaránt központi szerepet tölt be a régióban, itt található Dél-Anglia legnagyobb színháza, vásárlási lehetőségei kimeríthetetlenek, díjnyertes parkokkal büszkélkedhet, kifejezetten élénk és pezsgő város, így akár átutazóban érintjük, akár több napot van lehetőségünk eltölteni itt, unatkozni biztosan nem fogunk.

Tudor-ház és kertek

Southampton legfontosabb történelmi épülete a Tudor-ház. Az óváros szívében áll, a Szent Mihály téren, egy 15. századi kereskedő család háza volt. Benne a viktoriánus és az Edward-korszakot bemutató kiállítás látható, de a látogatók a környék történetét 900 évre visszamenően megismerhetik itt. A gyűjtemények régészeti leleteket, rekonstruált konyhákat, György-korabeli és viktoriánus ékszereket, a Tudor- és a középkorból származó kézműves tárgyakat tartalmaznak.

Ocean Village

Southamptonnak a kikötői része, egy nagyon vegyes, több célra is hasznosított terület, a város egyik izgalmas színfoltja. Használják kikötőként, vannak itt lakóházak, üzleti negyedek és szabadidős létesítmények is. Azon a helyen hozták létre, ahol eredetileg a város legrégebbi dokkja, az 1842-ben megnyitott Outer-dokk állt. A terület átalakítása 1986-ban történt meg, azóta ez a nottinghamiek egyik kedvenc helye, ahol kikapcsolódhatnak. Designer butikok, remek éttermek, mozik találhatók itt, a kikötőből pedig jachtok és kirándulóhajók futnak ki.

SeaCity Múzeum

Southampton lakóinak történetéről és a városnak Anglia gazdag tengerészeti múltjában betöltött szerepéről mesél a múzeum, melyet az 1930-as években készült, art deco stílusú épületben alakítottak ki. A múzeumot 2012-ben nyitották meg a Titanic katasztrófájának 100. évfordulóján. Külön kiállítás foglalkozik Southamptonnak a Titanic-hoz fűződő történetével, a Queen Mary-vel és a kivándorlás korával is.

Városfalak

A fennmaradt városfalak közül Nagy Britanniában itt található a harmadik leghosszabb, mely megszakítások nélkül áll ma is. Bár már a római korban is falak vették körbe a települést, a jelenlegi városfalakat a 14. században építették. A normannok várat építettek ugyan, de nem érezték szükségét annak, hogy a régi falak helyén újakat emeljenek. Azonban, amikor Southampton a kereskedelem folytán egyre nagyobb jólétre tett szert és Franciaországgal is konfliktusba került, elérkezett az idő, hogy megerősítsék a város védelmét. Az 1360-as években kezdődött el az építkezés, a városfalak még a 15. században is fontos védelmi szerepet láttak el. A 17. században szerepük csökkent, egy részüket elbontották, de viszonylag nagy részük maradt meg szép állapotban. Ezek ma turisztikai attrakciói a városnak, legjobban a Nyugati Sétányról, illetve a Wind Whistle-toronyból lehet rálátni.

SS Shieldhall

Nagy-Britannia Nemzeti Történelmi flottájának egyik darabja, Southampton büszkesége ez a gőzhajó. A maga nemében ez az utolsó, ma is működő gőzhajója Európának. 1954-ben építették az 1972 tonnás, 82 m hosszú hajót, melyen 80 ember számára voltak kialakítva kabinok. 1985-ben vonták ki a forgalomból, azóta teljesen felújították, a turisták számára ma nem pusztán látnivaló, de egy valóságos időkapszula. Példája azoknak a hajóknak, melyek az 1870-1960-as évek között szelték a világ óceánjainak vizeit. A Shieldhall ma is működik, olyannyira, hogy kirándulóhajóként rendszeresen szállít utasokat.

Kereskedő Háza

A középkori házat a Bordeaux városával kereskedelmi kapcsolatokat bonyolító, tehetős vállalkozó, John Fortin kezdte el építeni 1290 körül. Az akkoriban Southampton legforgalmasabb utcájában álló épület volt az otthona és innen irányította üzleteit is. A szépen felújított ház gyönyörűen szemlélteti a 14. századra jellemző építészeti stílust, belsejét a korabeli bútorzat hű másolatai töltik meg.

Southampton óvárosa

Southampton régi városközpontjában olyan neves személyiségek éltek vagy legalábbis tettek látogatást, mint Shakespeare, Hódító Vilmos, V. Henrik, Charles Dickens vagy Jane Austen. Az óváros fő bejárata a 800 évvel ezelőtt épített Bargate és itt láthatók a városfal megmaradt részei is. A kaputól a vízpartig vezető úton 11 plakettet fektettek le, melyeknek feliratai a város történelmének mérföldköveit jelentő eseményeket mutatják a római kortól kezdve egészen a Nemzeti Óceanográfiai Központ megnyitásáig.

Titanic-út

A Titanic Southamptonból indult útjára New Yorkba, a városban erről a nevezetes eseményről számos helyen és módon megemlékeznek. Aki többet szeretne megtudni a hajó történetéről, a legjobb, ha bejárja a Titanic-utat, melynek során megnézheti például a Titanic mérnökeinek bronzból és gránitból épített, gyönyörű emlékművét, melyet százezres tömeg előtt avattak fel 1914 áprilisában. A 35 mérnök közül senki sem élte túl az utazást, így az emlékmű tisztelgés a hajókatasztrófa áldozatai előtt. A közelében található a Titanic zenészeink emlékére készített alkotás is.

Netley apátság

Southampton környékének egyik legszebb látnivalója a Netley apátság romja. Az 1239-ben alapított apátság számos angol írót, költőt, művészt ihletett meg. A közeli Netley faluba is érdemes ellátogatni, itt áll a Viktória Királynő Hadi Kórház, melynek alapkövét maga a királynő fektette le. Ez az a hely, ahol Arthur Conan Doyle regényhőse, Dr. Watson kísérletezett.

Romsey apátság

Romsey egy kisváros a Test-folyó partján. Központját az apátság monumentális épülete uralja, melyet bencés nővérek alapítottak a 10. században. 1125-ben építették hozzá a normann templomot, az épületet a normann építészet egyik remekműveként tartják számon ma is. Az apátság a környék oktatási központja volt, ahol sok uralkodó és nemes lányai tanultak. Fénykorában több mint 100 apáca élt és dolgozott az apátságban, az 1349-es pestisjárvány azonban rányomta bélyegét az intézmény történetére. A lakosságot a betegség megtizedelte és az apácákból is csupán 19 maradt. A rendet a 16. században osztották fel, az apátság épületeit pedig a város kezdte használni, templomából plébánia templom lett. Továbbra is ez a legnagyobb plébánia templom Hampshire megyében, ezer éves falai között élénk gyülekezeti élet zajlik.

Andover

35 km-re északra Southamptontól található a vízimalmairól híres, festői kisváros. Fő utcája és keskeny sikátorai az angolszász időket idézik. A város épületeinek többsége a 18. századból származik, abból az időből, amikor Andover volt az egyik fő állomáshelye a London, Southampton és Oxford felé tartó lovaskocsiknak. A malmok mindig is fontos szerepet játszottak a város történetében, 1086-ban már 6 volt belőlük Andorverben. A Rooksbury-malom az egyik a kevés megmaradt malom közül, ennek a létezéséről már a 17. századból tudunk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here