Kezdőlap Svájc Sion, Svájc francia nagyvárosa

Sion, Svájc francia nagyvárosa

0

A francia nyelvű Siont ha egyszóval kellene jellemeznünk, mindenképp a lenyűgözőt választanánk. Lenyűgöző várak, lenyűgöző tájak, lenyűgöző emberek. Tehát minden lenyűgöző. A Wallis kanton fővárosaként ismert Sion, a maga 30 ezer fős lakosságával, a Svájc legjobban megáldott városa címet is elnyerte. Köszönheti mindezt főképp a központi fekvésének, hisz így ez a gazdag kultúrával rendelkező kisváros ideális kiindulópont, hogy felfedezzük Wallis oldalsó völgyeit akár télen, akár nyáron.

Siont könnyű felismerni akár messziről is, hisz két iker torony áll egymás mellett, a Valère bazilika és kastély és Tourbillon vára. A Tourbillon püspöki vár romjai a 13. századból származik. A város története egyébként 7000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A település a múlt és a jövő keveredése, fontos gazdasági központi szerepét az idők folyamán megtartotta, és meg is növelte, emellett fontos közlekedési szempontból is, hisz lényeges közlekedési csomópont Sion nemzetközi reptere.

Tourbillon vára melletti dombon találjuk a Valère bazilikát és kastélyt, mely otthont ad egy 15. századi orgonának, melyet a mai napig megtudnak szólaltatni a hozzáértő művészek. A bazilika és egyben a domb is amelyen áll, nevét egy római városi prefektus szülőanyjáról kapta. Belsejében, az orgona mellett csodás festményeket és a régi korból származó szobrokat is láthatunk.

Sion Óvárosában számos érdekességet és különleges helyet találunk, többek között a gótikus Notre-Dame du Glarier katedrálist a 15. századból, a Boszorkányok Tornyát, mely régen a várost védelmező egyik erődítmény volt.
Itt találjuk még, a szintén gótikus stílusban épült Szent Théodule templomot, melyben különböző Svájci hősökről készült képeket láthatunk az üveg mozaikok között. A felsoroltakon kívül számos egyéb templom és múzeum várja, hogy a látogatók felfedezzék őket.

A történelmi helyeken túl számos művészeti galéria, mini bevásárlóközpont, mókás üzletek és kellemes kávézók állnak a turisták rendelkezésére. Amennyiben egy pénteki nap is beleesik az ott tartózkodásunkba, semmiképp se hagyjuk ki a piacot, melyen helyi termékeket vásárolhatunk kedvező árakon.

Sionban két híres eseményt rendeznek meg minden évben. Az egyik ezek közül a Varga Tibor Zeneművészeti Egyetem szervezésében zajló komolyzenei koncertsorozat, mely egész július- és augusztusban élvezhető különböző helyszíneken. A másik pedig a Nemzetközi Antik Orgonafesztivál, melynek természetesen a Valéria Vártemplom ad otthont.

Svájc egyik legnagyobb bortermelő vidékének a közepén fekszik Sion városa. A régió legismertebb fehérbora a Fendant. Annak érdekében, hogy a szőlőt kellő mennyiségű víz érje a száraz, napos dombokon, árkokat véstek a szőlők közé. Ezeket a csatornácskákat „Bisse”-nek nevezik a helyiek, melyeket Wallis kanton specialitásaként is emlegetnek.

Amennyiben a helyi borokat szívesen megkóstolnánk, és mindezt mondjuk egy vacsora mellett tennénk, el kell látogatnunk a L’Enclos de Valère éttermébe, melynek teraszáról gyönyörködhetünk a szőlőföldek üdítő látványában, miközben a város legjobb ételeit fogyasztjuk el. Abban az esetben, ha inkább söröznénk egy jót, és megkóstolnánk az európai és ázsiai konyha ínycsiklandó ízeit, válasszuk vacsoránkhoz a Brasserie du Grand-Pont sörözőt. Hogyha pedig csak bekapnánk egy szendvicset, vagy meginnánk egy kávét, és mindezt megfizethető áron tennénk, akkor a Zenhäusern mellett tegyük le a voksunkat.

Sion városa tökéletes célpont a borokat és történelmi helyszíneket kedvelő utazók számára. Tökéletes nyaralási helyszín lehet, amennyiben csak pihennénk, élveznénk a természet nyújtotta örömöket, múzeumokat és a templomokat látogatnánk, vagy akár csak vásárolnánk igazi svájci csokoládét, vagy francia stílusú ruhákat.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version