Ha jó eséllyel egyszer egy évben eljutunk nyaralni és nem tartozunk az előre tervezgetős típusba, sokkal inkább a spontán dolgok hívei vagyunk, a felmerülő kérdésre, hogy hova is menjünk, kézenfekvő lehet a válasz: Ugorjunk le a tengerre! Ez az ugrás nyilván relatív, de mégiscsak a hozzánk legközelebb eső tenger a horvát partokat simogató Adria.

Abban a hitben nekivágni az útnak, hogy majd ott úgyis találunk szállást, erre inkább ne alapozzuk az éves nyaralásunkat. Van viszont egy másik megoldás, ami sokakat riaszt ugyan, még többen soha nem is próbálták, pedig semmi rémisztő nincs benne.

Kempingezz! Nem is gondolnád, mennyi előnye van, ha úgy döntesz, sátrat bontasz. Először is sokkal, de sokkal olcsóbb. Ez nemcsak a szűkpénztárcájúaknak lehet fontos szempont, hiszen ha megnézed, hogy valójában mennyire nélkülözhetőek azok a dolgok, amikről a kempingezés során lemondasz, máris látni fogod, a megtakarított pénzt mennyivel jobb olyan dolgokra elkölteni, amik igazából feldobhatják a nyaralásodat.
Gyakorlatilag nincs szükség több holmira sem, mintha normál szálláson töltenéd az idődet, hiszen ott is jobbára csak reggel és éjjel tartózkodsz, amikor aludni térsz haza. Különbség leginkább a konyha tekintetében van, ugyanis azt a kempingben valóban mellőznöd kell. De ez sem olyan tragikus, hiszen a tűzhely – ha mindenáron ragaszkodsz a főzőcskéhez, bár megjegyzem, az az egy hét anélkül is kiválóan kibírható – pótolható egy kis kemping főzővel.

Hálózsákra biztosan szükséged lesz, a rutinos kempingezők már felfújható matracot használnak ágy gyanánt, sokkal kényelmesebb, mint a csupasz földön aludni, de ha nincs ilyened, a hálózsákok alá terített plédek is sokat segítenek. A közös fürdő használatától se riadj vissza, hidd el, meg fogod találni azt az időpontot, amikor a lehető legkevesebben mennek zuhanyozni – ez általában vagy kora reggel, mikor a legtöbben még húzzák a lóbőrt vagy késő délelőtt, amikor a többség már túl van a reggeli tusoláson.

A holmikat mindig a jól bezárt autóban tárold, ha napközben elhagyod a sátradat. Ez fontos szabály, a sátorban soha semmilyen értékes holmit, pénzt vagy papírt ne felejts, hiszen nagyon könnyű pálya ez a tolvajoknak. Az autódat is fel lehet törni, de azért jóval nagyobb biztonságot jelent, főként, hogy a kempingek őrzöttek, ami azt jelenti, hogy nem sétálgathatnak ki-be idegenek, kizárólag az ott lakók.
A kempingek másik előnye, hogy általában vízparton fekszenek, tehát a sátorhellyel együtt rögtön egy zárt strandot is kapsz. Biztos lehetsz benne, hogy itt nem találkozol a többi strandra jellemző hering-szituációval, amikor a fejeden egy idegen lába hever, a te lábad pedig más szájába lóg. Nem hinném, hogy bárki erre vágyna.

A kempingezés talán legnagyobb előnyéről még nem is esett szó. Ez pedig az a hihetetlen szabadság, amit a választás határtalansága ad. Bárhol, ahol utazás közben meglátsz egy szép öblöt, partszakaszt vagy egy kedves városkát, megállhatsz és addig maradsz, amíg szeretnél! Képzeld csak el, egy lefoglalt apartman esetében erre mennyi esélyed lenne? Akkor hiába ragad meg útközben a táj, az apartmanod kulcsrakészen vár több száz kilométerrel odébb és nincs mese, muszáj ott nyaralnod. Ha idő előtt továbbállnál, megfizeted borsosan az árát, az apartmanosdi nem a hipp-hopp helyváltoztatásról szól. A kempingekben viszont válthatsz akár napijegyet is és ha bármikor úgy gondolod, hogy máshol is szétnéznél, összepakolsz, tíz perc alatt lebontod a sátrad, bevágod magad a kocsiba és mész, amerre a szíved húz.

A sátrazás két táborra bontja a nyaralókat. Egyik csoport soha nem próbálná ki, a másik pedig esküszik rá. Nézz szét ezen az oldalon: http://horvatorszagkemping.hu/, itt megtalálod a horvátországi kempingek listáját. Ha megjött a kedved, szedd a sátorfádat! Garantáltan jó buli lesz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here