Kezdőlap Olaszország Sant’Orso ünnepe

Sant’Orso ünnepe

0

Több mint ezer éve emlékeznek meg minden év januárjában az észak-olaszországi Aosta városkában a szentté avatott remetéről, aki kézművesként a környék szegényeinek megsegítésére áldozta életét. Sant’Orso búcsúját természetesen messzeföldön híres fafaragó vásárral és mulatozással kötik egybe.

Sant’Orso az Aosta környéki hegyekben magányosan élő mesterember volt, aki munkájával a vidék nincstelenjeit szolgálta. Két kezével előállított termékeit és élelmiszert adott a rászorulóknak. Pontos adatok nem maradtak fent róla, de valószínűleg az 5-8. század között élt. Az egyetlen hozzá kapcsolódó, biztos dátum halálának időpontja, február 1., melyet az ő napjának szenteltek.

A tiszteletére rendezett ünnepség nemcsak a környéken, de nemzetközileg is ismert, hiszen a vásáron számos ország kézművesei képviseltetik magukat. A standok és bódék Aosta városfala mentén hosszan sorakoznak, elnyúlva egészen a történelmi városközpontig. Elengedhetetlen vásárfia a bőr felsőrésszel készült, vastag fatalpú és -sarkú cipő, melyet hagyományosan a római idők óta készítenek a vidéken. Fűzfából font kosarak, háztartási tárgyak, létrák, hordók, csipkés párnák, szőttesek színesítik a vásári kavalkádot.

A vásárcikkek mellett Olaszországról lévén szó a gasztronómia is nagy hangsúlyt kap. Nincs Sant’Orso ünnep “egy csésze barátság” nélkül! Ez egy nagyon erős eszpresszó kávé, melyet alkohollal – pálinkával, vörösborral, likőrrel – kevernek és forrón, gőzölgőn fogyasztják, hogy felmelegedjenek a hegyek által határolt völgy hideg, január végi napjain. A nevéhez hűen az italt a barátok egy csészéből isszák. Azt mondják, aki iszik belőle, annyira felmelegíti a szívét, hogy muszáj lesz visszatérnie Aostába.

A hagyomány szerint Sant’Orso ünnepe azzal a céllal alakult ki, hogy a helybeli mesteremberek eszközöket és élelmiszert adományozzanak azoknak, akiknek semmijük sem volt. Emellett a téli bezártságból újra előcsalogatta a vidék lakóit és a közösségi élet fellendítésével színt vitt az egyhangú, fagyos tél közepi időszakba. Az ünnepség központja a középkorban az akkori kórház körüli tér volt. Ma a vásár első napján sorra nyitnak a büfék, a zenészek és énekesek pedig elkezdik végigjárni a városka kanyargós utcáit és egész nap gondoskodnak a nézelődők szórakoztatásáról. Sant’Orso tiszteletére misét tartanak a kápolnában, majd zenés előadások következnek. Kézművesek és kiállítók ezrei lepik el erre a néhány napra Aosta városát és csapnak hatalmas ünnepséget, hogy az új év is jókedvvel induljon.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version