Kezdőlap Törökország A Nemrut-hegy titkai

A Nemrut-hegy titkai

2

A Törökország dél-keleti részén található hegy 1987-ben került be a Világörökségek sorába, de elsősorban nem természeti értékei miatt. Amit ma kopár és kietlen szikláknak látunk, ott több mint kétezer évvel ezelőtt csillagászati és vallási szertartások zajlottak, melyek emlékét perzsa és görög istenek többméteres szobrainak maradványai őrzik.

A Nemrut-hegy ma a világ legnagyobb szabadtéri múzeumaként ismert az ókori kultúrák iránt érdeklődők és a csillogó turistalátványosságok mellett valódi történelmi kincseket kereső utazók előtt.
A területet Karl Sester, német mérnök fedezte fel 1881-ben, mikor fuvarozási útvonalakat tervezett a törököknek. Úgy tartják, a Nemrut-hegy Antiochus I. Theus, az ókori kommagéné királyság uralkodójának sírdombja, bár az ásatások során a mai napig nem sikerült rábukkanni sírjára.

A Kahta megye Adiyaman tartományában lévő egykori ősi szentélyben tíz méter magasan és több méter hosszan hevernek az istenek „lefejezett”, hatalmas szobrai. Több kommagéné felirat bizonyítja, hogy az ókori Anatólia legfontosabb istentiszteleti helye volt ez, nem véletlen, hogy az írásos emlékek szerint Antiochust ide temették el. Sírdombján hatalmas szobrok álltak, melyek magát az uralkodót, két oldalán pedig oroszlánokat és sasokat formáztak. Emellett különböző görög, örmény és iráni istenek szobrainak maradványai is láthatók. Mindegyikre jellemző, hogy a fejüket eltávolították, így most a testek és a fejek egymástól távol hevernek a hegyoldalban. Valószínűleg szándékos rombolás következtében csonkították meg a szobrokat, ezt támasztja alá az is, hogy egytől egyik mindegyiknek hiányzik az orra és nem is állították őket vissza eredeti helyükre.

A szentély építésének idejére az egyik maradványon látható jelekből lehet következtetni. A dombormű bolygókat ábrázol, a Jupiter, Merkúr és Mars megörökített helyzete arra utal, hogy a Nemrut-hegy szobrai i.e. 62. július 7-e óta állnak itt.

Sokak szerint a napkelte és napnyugta a világon itt a leglenyűgözőbb, ezért a legtöbben ilyentájt látogatnak a Nemrut-hegyre. A turisták általában júniustól augusztusig, a főszezonban keresik fel a helyet, de egyéb hónapokban is szabadon látogatható. Bár nem egész évben, hiszen az erős havazás miatt októbertől áprilisig lezárva tartják a területet a látogatók előtt.

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version